Yerba mate to popularny napar wykonywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Najczęściej piją go mieszkańcy Ameryki Południowej i Bliskiego Wschodu, chociaż jego właściwości zaczynają doceniać też mieszkańcy Europy. Yerba mate to odpowiednik tradycyjnej herbaty. Pije się go z ozdobnych nauczyć, a cały proces parzenia naparu jest niemal rytuałem. Warto jednak wiedzieć, że yerba mate popijać można nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także i właściwości prozdrowotne. Jedną z nich jest zapobieganie nadwadze i otyłości. Yerba mate na odchudzanie staje się coraz popularniejsza. Zobacz, czy faktycznie może pomoc w zrzucaniu zbędnych kilogramów.

Czym jest yerba mate?

Yerba mate jest odpowiednikiem tradycyjnej herbaty. Napar ten znany jest od wieków, a jego pierwsi konsumenci to południowoamerykańscy Indianie z dorzecza Parany. Dla Europejczyków yerba mate odkryli jezuici w połowie XVI wieku, stąd też napar ten często nazywany jest również herbatą jezuicką, misyjną lub paragwajską. Początkowo o właściwościach odchudzających yerba mate nikt nie wiedział, a napój był spożywanie głównie ze względu na pobudzające właściwości. Osobom go pijącym dodawał energii, rozjaśniał umysł, a także łagodził uczucie głodu.

Yerba mate przygotowuje się z liści i gałązek rośliny o nazwie ostrokrzew paragwajski. Jest to wiecznie zielone drzewo, które rośnie do ok. 15 cm wysokości (w stanie dzikim). Ostrokrzew paragwajski występuje tylko na obszarze pomiędzy Oceanem Atlantycki a rzeką Paraguay, czyli na terenie czystszego Paragwaju. Argentyny, Brazylii i Urugwaju. Ostrokrzew paragwajski w dzisiejszych czasach uprawiany jest też w szklarniach i kontrolowanych uprawach w innych krajach, stąd jej eksportowany na cały świat.

Mówiąc o yerba macie, należy również wspomnieć, że chociaż z przyzwyczajania nazywamy ją herbat, to nią nie jest. Napar ten ma zupełnie inny proces przygotowywania i skład chemiczny niż znana nam herbata.

Właściwości yerba mate

Yerba mate to napój o wielu cennych właściwościach. Przede wszystkim wskazuje się, że liście ostrokrzewu paragwajskiego zawierają cały zestaw witamin m.in. A, B1, B2, PP, C, H oraz składniki mineralne takie jak żelazo, sód, potas, magnez, krzem, siarka, miedź i fosfor. Oprócz tego w yerba mate zajdziemy flawonoidy, które m.in. odpowiadają za hamowanie procesów chorobotwórczych w organizmie. Ich podstawowym zadaniem jest usuwanie wolnych rodników, przez co opóźnia procesy starzenia się organizmu i tworzenie zmarszczek. W yerba mate znajdziemy też pochodne kofeiny, które sprawiają, że napój ten pobudza układ nerwowy, dodaje energii i chęci do działania, poprawia zdolności koncentracji i skupiania uwagi oraz proces zapamiętywania informacji. Podsumowując, jako prozdrowotne właściwości yerba mate wymienia się:

  • pobudzenie układu nerwowego,
  • usuwanie uczucia zmęczenia,
  • zwiększenie koncentracji i uwagi,
  • ułatwienie zapamiętywania,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • podnoszenie odporności organizmu,
  • poprawienie pracy serca,
  • zapobieganie anemii,
  • wzmacnianie kości i zębów,
  • reguluje ciśnienie,
  • wpływa pozytywnie na jędrność skóry,
  • poprawia przemiany materii,
  • wspomaganie procesów oczyszczających organizm.

Trzeba jednak pamiętać, że z właściwości yerba mate nie mogą korzystać wszyscy. Napar nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci do 12 roku życia oraz osoby cierpiące na choroby wrzodowe.

Yerba mate na odchudzanie

Yerba mate jest napojem polecanym osobom będącym na diecie odchudzającej. Picie naparu wspomaga bowiem gubienie zbędnych kilogramów. Jest to możliwe dzięki temu, że yerba mate zwiększa poczucie sytości oraz hamuje aktywność lipazy trzustkowej, która odpowiada za rozkładanie tłuszczy. Yerba mate na odchudzanie polecana jest również ze względu na to, że wspomaga procesy trawienne oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Jak przygotować yerba mate?

Aby skorzystać z odchudzających właściwości yerba mate, napar trzeba odpowiednio przygotować. Tradycyjnie podawany jest on w naczynkach o nazwie guampa, które wykonane są z tykwy, ceramiki lub drewna. Susz yerba mate należy wsypać tak, aby zajmował ¾ objętości naczynia  i odpowiednio ułożyć. Naczynie ustawia się tak, aby susz utworzył skos, a następnie umieszcza w nim rurkę zwana bombilla. Rurka ta służy do picia. W kolejnym kroku należy zalać yerba mate wodą, której temperatura musi mieć od 65 do 80 stopni Celsjusza. Woda do yerba mate nie może być wrząca. Przy pierwszym parzeniu należy wykorzystać tylko tyle wody, ile susz może wchłonąć, a następnie po odczekaniu kilku minut dolewa się wody do pełna. Trzeba pamiętać, że susz do yerba mate można zalewać kilkakrotnie. Proces parzenia yerba mate jest traktowany jako ceremonii i istnieje kilka jego szkół. Te najpopularniejsze to parzenie yerba mate metodą argentyńską lub urugwajską. Sposoby te różnią się od siebie rodzajem naczynia do parzenia oraz  sposobem włożenia rurki w susz. Pijać po raz pierwszy yerba mate trzeba przygotować się na jej odmienny od herbaty smak. Jest od bardzo często gorzki i niezbyt smaczny dla laików picia yerba mate.

Yerba mate na diecie odchudzającej może zastąpić tradycyjne herbaty czy napary ziołowe. Warto włączyć ją do swojego menu i sprawdzić jej właściwości odchudzające na własnej skórze.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here