Przechodząc na dietę odchudzającą, należy dobrze przemyśleć co będzie się jeść. Aby zgubić zbędne kilogramy, nie wystarczy tylko wykluczyć z codziennego jadłospisu słodycze, tłuste potrawy i gazowane napoje. Wskazane jest również postawienie na zdrowe i pożywne zamienniki, które dostarczą do organizmu ważnych składników odżywczych. Za takie uznaje się otręby. Są one podstawą niemal każdej diety odchudzające, a także polecane są sportowcom oraz osobom, które chcą zdrowo się odżywiać. Otręby na smukłą sylwetkę to przede wszystkim te owsiane, warto jednak poznać właściwości tych pszennych oraz orkiszowych. Poznaj właściwości odchudzające otrębów.

Czym są i jakie są rodzaje otrębów?

Otręby to produkt uboczny powstający przy obróbce technologicznej zbóż, a dokładnie ich przemiału. Przez wieki niedoceniane, teraz stanowią ważny składnik zdrowej diety, a także wspomagają odchudzanie. Wszystko przez to, że otręby posiadają duże zawartości cennych dla organizmu składników. Bogate są głównie w błonnik pokarmowy. Na rynku możemy kupić 3 podstawie rodzaje otrębów. Zalicza się do nich te pszenne, żytnie i owsiane. Chociaż każde z nich są zdrowe, to jako te najlepsze na smukłą sylwetkę wskazuje się otręby owsiane. Właściwości poszczególnych rodzajów otrębów to:

  • otręby pszenne – powstają w wyniku przemiału ziaren pszenicy, zawierają dużo błonnika pokarmowego, witaminy E i PP; do ich zalet zalicza się aktywizacje metabolizmy, poprawę perystaltyki jelit oraz skrócenie czasu przebywania jedzenia w przewodzie pokarmowym; niestety w otrębach pszennych znajdziemy również duże zawartości substancji antyodżywczych takich jak kwas lektyny czy fitynowy; substancje te utrudniają wchłanianie się niektórych składników mineralnych do organizmu, a także mogą wywoływać reakcje alergiczne; warto również wspomnieć, że ze względu na duży współczynnik indeksu gimnicznego otręby pszenne nie są polecane przy dietach niskoglikemicznych;

  • otręby żytnie – otrzymywane są z żyta a ich skład, wartość energetyczna i właściwości są podobne do tych pszennych;
  • otręby orkiszowe – uzyskiwane są przy przemiale orkiszu i również podobne są do tych pszennych;
  • otręby owsiane – są wynikiem przerobu owsa i mimo swojej kaloryczności uważane są za te najzdrowsze i polecane na diecie odchudzanie; wynika z tego z ich składu oraz łatwej przyswajalności przez organizm; główną zaletą otrębów owsianych jest skuteczne obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i pochłanianie tłuszczowe; otręby owsiane składają się z witamin, soli mineralnych, błonnika, białka, tłuszczów i węglowodanów.

Otręby na smukłą sylwetkę

Otręby owsiane na smukłą sylwetkę polecane są przede wszystkim ze względu na zawarty w nich błonnik pokarmowy. Aż w 19% jest o rozpuszczalny, co sprawia, że skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji i produktów ubocznych przemiany materii. Otręby owsiane na odchudzanie są wskazane także przez to, że skutecznie poprawiają pracę jelit oraz wchłaniają wodę i pęczniejąc w żołądku, wypełniają go. W praktyce oznacza to, że na długo likwidują one uczucie głodu i powodują uczucie sytości.

Otręby na diecie odchudzającej – jak i ile je jeść?

Aby móc skorzystać z właściwości odchudzających otrębów należy jeść je regularnie i przez  dłuższy czas. Trzeba jednak pamiętać, aby ten składnik pokarmowy wprowadzać małymi krokami. Na początek wystarczy niewielka ilość otrębów w codziennym pożywieniu. Zaleca się, aby jedzenie otrębów rozpocząć od 2-3 łyżek dziennie i mieszać je z jogurtem, mlekiem lub kefirem. Otręby można również dodawać do zup, surówek, sałatek, deserów, a nawet wykonywać z nich panierki do kotletów mięsnych. Należy pamiętać, że włączać otręby do diety odchudzającej trzeba zwiększyć ilość spożywanych płynów. Zalecane jest picie wody niegazowanej w ilości co najmniej 2 litrów dziennie. Warto również pamiętać, że otręby na diecie odchudzającej nie powinny być spożywane w zbyt dużych ilościach, ponieważ mogą doprowadzić do bólu brzucha, wzdęć i zaparć.

Otręby na odchudzanie – czy tylko?

O odchudzającym działaniu obrębów słyszała chyba każdy, jednak ich właściwości to nie tylko wspomaganie zrzucania zbędnych kilogramów. Otręby pomagają też przy innych dolegliwościach, wśród których wymienia się:

  • zaparcia – jest to możliwe dzięki temu, że poprawiają pracę jelit oraz chronią je przed rozwojem komórek rakowych; za takie właściwości otrębów odpowiada zawarty w nich błonnik pokarmowy;
  • zbyt wysoki poziom cholesterolu – otręby poprawiają profil lipidowy krwi, a zawarty w nich błonnik wiąże cholesterol, co skutecznie pozwala obniżyć jego poziom we krwi; właściwości ta sprawia, że otręby wspomagają profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego;
  • oczyszczenie organizmu – błonnik pokarmowy obecny w otrębach pomaga pozbyć się nagromadzonych toksyn oraz produktów będących skutkami ubocznymi przemiany materii;
  • pozytywnie działa na pamięć i koncentrację – wynika to z zawartego w otrębach magnezu, który pobudza układ nerwowy do prawidłowej pracy;
  • wspomaga zasypianie i zdrowy sen – właściwość ta jest pochodną zawartej w otrębach witaminy B  oraz magnezu.

Otręby to doskonały składnik każdej diety odchudzającej. Nie warto z nich również rezygnować po osiągnięciu upragnionej wagi, ponieważ pozwolą utrzymać smukłą sylwetkę, a także będą pozytywnie wpływać na zdrowie całego organizmu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here