Mleko kozie to znany składnik kosmetyków pielęgnujących. Trzeba jednak pamiętać, że szeroko jest ono wykorzystywane i przez przemysł spożywczy. Jest ono uważane za zdrowsze i bardziej wartościowe odżywczo niż mleko krowie. Z mleka koziego wyrabia się przede wszystkim sery, można je też spożywać w czystej postaci. Z racji dużej zawartości witamin i minerałów rekomendowane jest niemowlętom, dzieciom i osobom starszym. Zobacz, co musisz wiedzieć o mleku kozim.
Mleko kozie to produkt spożywczy, który znany jest od wieków. Sięgali po nie już starożytni. Przed wiekami mleko kozy uważane było za symbol szczęście i dostatku. Tak jak dziś wykorzystywane było nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Do legendy przeszły m.in. kąpiele w kozim mleku Kleopatry.
Właściwości koziego mleka
Swoje właściwości kozie mleko zawdzięcza zawartych w nim aminokwasach-białkowych oraz lipidów. Cenne jest też białko – kazeina. Wykazuje ono wysokie wartości odżywcze podobne do tych znajdujących się w mięsie. Białko mleka koziego znacznie przewyższa wartością to zawarte w roślinach strączkowych. Innym istotnym składnikiem mleka koziego jest tauryna, jest jej o wiele więcej niż w mleku krowim. Tauryna to aminokwas, który uczestniczy w procesach stabilizacji błon komórkowych, widzenia, osmoregulacji, homeostazie wapnia i glukozy, powstawaniu kwasów żółciowych. Warto również pamiętać, że mleko kozie wykazuje niskie właściwości uczulające.
W mleko kozy znajduje się tłuszcze, które przyjmują średnice niewielkich kuleczek. Są one łatwiejsze do strawienia. Trawienie mleka koziego ułatwia również zawarte w nim niskocząsteczkowe kwasy tłuszczowe. Jako główny węglowodan tego produktu wskazuje się laktozę. Jej działanie pomaga we wchłanianiu się wapnia w dolnych odcinkach jelita cienkiego oraz usprawnia florę jelitową, co sprzyja wchłanianiu się magnezu, fosforu, mikroelementów, witaminy D. Laktoza to również substancja wpływająca na poprawną pracę układu nerwowego.
W mleku kozim znajdują się cenne dla ludzkiego organizm minerały: wapń, fosfor, mangan, żelazo, miedź, selen, witamina D, PP, C, B1 oraz kwas pantotenowy. Wszystko to pozwala chronić organizm przed rozwojem komórek nowotworowych, stymulować mineralizację kośćca i koncentrację hemoglobiny.
Produkty spożywcze z koziego mleka
Mleko kozie jest produktem powszechnie wykorzystywanym przez przemysł spożywczy. Stosuje on je w postacie nieprzetworzonej oraz w formie napoju fermentowanego. Z mleka koziego tworzy się głównie sery dojrzewające i pleśniowe.
Kosmetyki z mlekiem kozim
Mleko kozie to nie tylko produkt jadalny. Jego właściwości chętnie wykorzystywane są przez kosmetykę. Kremy, balsamy czy żele z mlekiem kozim są preparatami pielęgnacyjnymi o działaniu nawilżającym, odżywczym, stymulującym naturalne procesy odnowy naskórka, wygładzającym zmarszczki oraz łagodzącym podrażnienia. Kosmetyki z mlekiem kozim rekomendowane są przede wszystkim skórze suchej, mało elastycznej i starzejącej się. Dzięki zawartości w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 6 (głównie kwasy linolowego) doskonale działają na ten typ cery.
Kozie mleko do celów kosmetycznych można też wykorzystywać do przygotowania domowego kosmetyku do oczyszczania twarzy. W tym celu należy zaopatrzyć się w proszek wzbogacony o witaminę A, B6, B12 i E. Domowy kosmetyk z mlekiem kozim będzie działa złuszczająco oraz odmładzająco, stąd też sprawdza się głównie w pielęgnacji skóry dojrzałej i wrażliwej.
Kosmetyki z mlekiem kozim można stosować zarówno do ciała, jak i twarzy, stóp i włosów.
Mleko kozie na włosy
Mleko kozie ma silne nawilżające właściwości, dlatego sprawdzi się przy pielęgnacji zniszczonych i suchych włosów. W sklepach można znaleźć gotowe maseczki z dodatkiem tego preparatu, które mają wygładzić i nadać blasku kosmykom. Mleko kozie pomaga również w odbudowie uszkodzonych struktur włosa, wzmacniają je i zapobiegają ich łamliwości. Maseczkę z mleka koziego na włosy można również przygotować samodzielnie. Należy dokładnie je wymieszać z drożdżami spożywczymi, tak aby powstała gęsta pasta. Nakłada się ją na całej długości włosów oraz na skórę głowy, a następnie zakłada czepek kąpielowy i przykrywam ręcznikiem. Odżywczą pastę trzyma się 20 minut i spłukuje ciepłą wodą. Po zabiegu włosy należy umyć szamponem i nałożyć na nie odżywkę.
Kąpiel w kozim mleku
Kąpiel w kozim mleku to iście królewski rytuał, który pomaga w zachowaniu młodej i gładkiej skóry. Ten zabieg znany jest już od dawna, korzystała z niego m.in. Kleopatra, cesarzowa Sisi czy królowa Anglii Elżbietą I. Aby przygotować kąpiel, należy napełnić wadę w 1/3 gorącą wodą, a następnie dolać do niej ok. 5 litrów koziego mleka. Do roztworu można dodać inne składniki, dzięki czemu kąpiel nabierze dodatkowych właściwości odżywczych. Do kąpieli można dodawać np. sól morską, olejek lawendowy lub ylang-ylang. Kąpieli z koziego mleka powinno się zażywać ok. 10 minut. Zabieg będzie miała działanie złuszczające, rozpuszczają martwy naskórek, regenerujące, odżywcze i nawilżające. Za takie właściwości kąpieli w kozim mleku odpowiada kwas mlekowy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.