Burak jest warzywem znanym Polakom od bardzo wielu lat. Chętnie jedzony pod różnymi postaciami wyróżnia się pysznym smakiem. Jednak dobry smak buraka to nie jedyne jego właściwości. W medycynie ludowej warzywo to znane jest przede wszystkim ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawdzięcza je betalainą, czyli naturalnym barwnikom. Dzięki nim buraki m.in. wzmacniają odporność, hamują procesy starzenia się oraz pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej. Zobacz, jakie jeszcze są właściwości czerwonych buraków.

Właściwości odżywcze buraków

Buraki znane są od bardzo długiego czasu, jednak przez wieki, a nawet i dzień wiele osób nie docenia prozdrowotnych właściwości tego warzywa. Buraki czerwone bez problemu można kupić w polskich sklepach, a zapaleni ogrodnicy mogą wyhodować je samodzielnie na działce w ogródku, a nawet na balkonie. Warto to zrobić, ponieważ czerwone buraki to niezwykle zdrowe warzywo. Średnio jeden daje 46 kalorii, które pochodzą głównie z węglowodanów. Należy przy tym wspomnieć, że warzywa te zalicza się do tych o niskim indeksie glikemicznym. W przypadku surowych buraków wynosi on 30, dla ugotowanych wzrasta do 65 IG. Dzięki temu burak wolno uwalnia energię i podwyższa poziom cukru we krwi. Pozwala to uzyskiwać energię do dalszego działania. Czerwony burak uważany jest za pożywną i zdrową przegryzkę.

Oprócz niskiej zawartości kalorii buraki mają w sobie i inne ważne dla ludzkiego organizmu składniki. Znajdziemy w nich pokłady witaminy C i B1, kobaltu, wapnia, magnezu, sodu, potasu, manganu i miedzi.

Właściwości buraków czerwonych

Dzięki temu, że w burakach znajdujemy duże pokłady witamin i cennych dla organizmu minerałów, warzywo to pomaga w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom. Do właściwości buraków zalicza się:

  • Wzmocnienie układu krwionośnego, jest to możliwe dzięki temu, że buraki to znakomity środek krwiotwórczy; ta właściwość pomaga w zapobieganiu anemii, a także leczeniu białaczki; dodatkowo buraki zwiększają przyswajalność tlenu przez komórki, usuwają z krwiobiegu homocysteine, pomiatają unormować poziom cholesterolu oraz przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych;
  • Profilaktyka przeciwnowotworową, dzięki zawartości w burakach betaniny, czyli antyutleniacza warzywo to chroni organizm przed wolnymi rodnikami; stąd też uważa się, że buraki skutecznie chronią organizm przed rakiem; czerwone pigmenty mają unicestwić uszkadzające DNA wolne rodniki; dodatkowo buraki w diecie wspomagają organizm po chemioterapii;
  • Wspomaganie leczenia cukrzycy – w gotowanych burakach znajdziemy sporo cukru; ich indeks glikemiczny wynosi 64; należy przy tym wspomnieć, że warzywo to jest niskokaloryczne  – w jego 100 g znajduje się zaledwie 33 kcal,
  • Podnoszenie ogólnej odporności organizmu – buraki czerwone jedzone w każdej formie wzmacniają odporność organizmu i pozwalają skutecznie walczyć z wirusami; buraki to również skuteczny lek na grypę i przeziębienie; z warzywa można przygotować syrop o działaniu wykrztuśnym;
  • Pozytywne oddziaływanie na żołądek – dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku; ich włączenie do diety pozwala odkwasić organizm po zjedzeniu dużej ilości mięsa i słodyczy; buraki łagodzą również skutki picia zbyt dużej ilości alkoholu;
  • Łagodzenie dolegliwości związanych w menopauza – buraki przede wszystkim zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy – choroby dotykającej głównie kobiety; oprócz tego włączone do diety łagodzą takie dolegliwości jak: uderzenia gorąca, migreny, wysokie ciśnienie krwi.

Właściwości buraków w ciąży

Z prozdrowotnych właściwości czerwonych buraków mogą również korzystać kobiety w ciąży. Powinny one jednak pamiętać, że nie korzystne jest spożywanie dużych ilości buraków lub soku z nich. Wszystko przez azotany zawarte w burakach. Mogą one prowadzić do anemii i wpłynąć negatywnie na parametry krwi.

Sok z buraków – właściwości

Niezwykle dużą popularnością cieszy się sok z buraków. Kuracje nim można prowadzić (zgodnie z zaleceniami) 2 razy do roku przez 6 tygodni. Sok z buraków można pić z jabłkami i marchewka. Taka mieszanka będzie miała działanie antynowotworowe.

O soku z buraków pamiętać powinni też sportowcy. Zawarte w warzywie azotany są korzystne przy sportach ekstremalnych. Zmniejszają koszt tlenowy i zwiększają wydolność organizmu.

Burak czerwony – czy zawsze zdrowy?

Buraki, jak i sok z nich należy spożywać w odpowiednich, zalecanych przez dietetyka lub lekarza ilościach. Nadmiar buraków w diecie może prowadzić do krwiomoczu, dny moczanowej czy kamieni nerkowych.

Buraki czerwone są tanim produktem spożywczym, który może dostarczyć do organizmu wiele cennych substancji odżywczych. Buraki można jeść w różnej formie – surowe, gotowane, na ciepło lub zimno. Z czerwonych buraków można również przygotować sok. Co ważne, czerwone buraki bardzo łatwo wyhodować samodzielnie, a mnogość przepisów kucharskich obejmująca to warzywo pozwoli każdemu znaleźć najlepsza dla niego potrawę. Warto również wspomnieć, że czerwone buraki wykorzystuje się w fit cukiernictwie. Zastępują w nim czekoladę. Buraczane ciasto jest jednym z hitów zdrowego odżywiania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here