Wafle ryżowe przez wiele osób uważane są za produkt dietetyczny, który pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Osoby będące na diecie odchudzającej często waflami ryżowymi zastępują tradycyjne posiłki. Przeświadczenie o tym, że wafle ryżowe są zdrowe, potęguje fakt, że produkty te można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Czy jednak faktycznie wafle ryżowe są zdrowie i można je bezkarnie jeść? Na forach internetowych coraz częściej pojawiają się opinie, które wskazują na wady wafli ryżowych, wśród których dominuje wysoki stopień przetworzenia oraz również wysoki indeks gimniczny. Zobacz, czy te zarzuty są prawdziwe.

Z czego składają się wafle ryżowe?

Rozważając to, czy wafle ryżowe są zdrowe, czy nie w pierwszej kolejności należy przeanalizować ich skład. Zgodnie z prawem musi być on umieszczony na opakowaniu produktu, dlatego przed wrzuceniem wafli do koszyka warto sprawdzić, co zawierają.

Większość wafli ryżowych składa się ze skrobi, czyli węglowodanów złożonych. W sklepach można również dostać wafle ryżowe z brązowego ryżu. Są one zdrowsze, bowiem zawiera błonnik oraz cały zestaw składników mineralnych m.in. magnez, cynk, miedź oraz mangan. Wafle ryżowe z brązowego ryżu dzięki swoim składnikom wpływają pozytywnie na pracę układu pokarmowego.

Wafle ryżowe a kalorie

Popularność wafli ryżowych wynika z nich niskiej kaloryczności. W 100 gramach tego produktu zawartych jest ok. 400 kalorii. Jest to bardzo niska wartość. Wafle ryżowe są o wiele mniej kaloryczne niż zwykłe pieczywo. Trzeba jednak pamiętać, że jeden cienki wafel to ok. 10 gramów. Oznacza to, że aby się nimi najeść, trzeba ich zjeść więcej, niż kromek chleba. W praktyce oznacza to, że ilość zjadanych kalorii jest podobna.

Czy wafle ryżowe są zdrowe?

Największe wątpliwości co do tego, czy wafle ryżowe są zdrowe, dostarcza proces ich produkcji. Wytwarza się je w procesie ekstruzji, który powoduje zmniejszenie ilości lizyny oraz niektórych witamin. Przy produkcji wafli ryżowych zmniejsza się również wartość odżywcza białka oraz powstaje niezdrowa dla człowieka akrylamidu. Jest to toksyczna substancja, która została zakwalifikowana przez International Agency for Research on Cancer (IARC) jako ta rakotwórcza. Częste jedzenie akrylamidu w dużych ilościach może prowadzić do poważnych szkód w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Dostępne na rynku wafle ryżowe produkuje się z białego i brązowego ryżu. Poddawany jest on działaniu wysokiej temperatury i ciśnieniu. Pod ich wpływem dochodzi do rozdmuchania ziarna i formowania się krążka wafle. To właśnie te działania sprawiają, że wafle ryżowe są wysoko przetworzone oraz dochodzi do strat witamin i minerałów. Warto również wspomnieć, że producenci, aby uatrakcyjnić smak wafli ryżowych dodają do nich duże ilości sztucznych aromatów, cukrów, soli, olejów, barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku oraz regulatorów kwasowości. Wobec tego ilość ryżu w produkcie zmniejsza się nawet do 50%, co jest niekorzystne dla zdrowia.

Wafle ryżowe – dlaczego warto je jeść?

Mimo kontrowersji co do procesu produkcji wafli ryżowych mają one niezaprzeczalne zalety i wiele osób nie zamierza rezygnować z ich jedzenia. Jako główne korzyści ich jedzenia podaje się to, że są one pozbawione rafinowanych cukrów prostych oraz uwodornionych tłuszczów. Wafle ryżowe to także szybka i prosta przekąska, którą można jeść w każdej sytuacji: w domu, szkole, na uczelni, w podróży. Bez problemu można je łączyć z nabiałem, mięsami, wędlinami czy warzywami. Dodatkowo ich jedzenie pozwala uzupełnić ilość sodu i węglowodanów w organizmie, jednocześnie nie wprowadzając do niego niebezpiecznych konserwantów (wafle ryżowe produkowane są bez stosowania konserwantów). Najzdrowiej jest wybierać wafle ryżowe bio lub ekologiczne. Spełniają one najwyższe wymagania jakości i zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu zwiększają objętość pokarmu w żołądku oraz sytości.

Wafle ryżowe – o czym trzeba pamiętać?

Wafle ryżowe mimo swoich licznych zalet posiadają też wady. Dietetycy ostrzegają, że są to produkty wysoko przetworzone o wysokim indeksie glikemicznym. Stąd też jako alternatywę dla wafli wskazuje się naturalny ryż. Nie oznacza to, że wafle ryżowe trzeba całkowicie wyeliminować z diety. Spożywanie od czasu do czasu nie będą negatywnie wpływać na organizm. Trzeba jednak zadbać, aby nie stanowiły podstawy codziennego jadłospisu.

Na pierwszy rzut oka wafle ryżowe wydają się zdrowa przekąską. Jeśli jednak dokładnie przeanalizować ich skład oraz proces produkcji okazuje się, że nie zawsze będą one wspierać zdrowa i odpowiednio zbilansowaną dietę. Specjaliście w tym zakresie radzą, aby spożycie wafli ryżowych znacznie ograniczyć, a je same zastąpić innymi przekąskami np. warzywami. Jeśli już bez wafli ryżowych nie możemy się obyć, to należy wybierać te z największą zawartością ryżu i jak najmniejszą ilością składników sztucznych. Na waflach ryżowych nie można też opierać swojej diety, powinny one być tylko dodatkiem w codziennym jadłospisie. Jedzone od czasu do czasu mogą dodać energii i uzupełnić braki węglowodanów w organizmie.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here