Masło orzechowe jest produktem kuchni amerykańskiej i holenderskiej. To nietypowe smarowidło podbiło jednak cały świat. Lubią go zarówno dzieci, jak i dorośli. Masło orzechowe wykorzystuje się do smarowania kanapek, ciast, deserów i przy innych potrawach. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że nie zawiera ono żadnych wartościowych dla zdrowia składników. Trzeba jednak pamiętać, że dobrej jakość masło orzechowe ma w sobie orzechy, czyli jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Stąd też mimo, że masło orzechowe zawiera dużo kalorii lekarze i dietetycy nie nakazują jednoznacznej rezygnacji z niego. Poznaj odpowiedź na pytanie, czy jeść masło orzechowe.

Czym jest masło orzechowe?

W Polsce masłem orzechowym błędnie określa się wszystkie słodkie kremy do smarowania chleba. Tymczasem właściwe masło orzechowe wykonane jest ze zmielonych na gładką masę orzechów. Masa może zawierać dodatkowe składniki takie jak cukier, sól czy oleje. Najlepsze i najbardziej wartościowe dla człowieka masło orzechowe to te wykonane w 100% z niesolonych lub prażonych orzechów.

Właściwości zdrowotne masła orzechowego

Masło orzechowe, o czym nie wszyscy wiedzą posiada wiele właściwości zdrowych. Do tych głównych zalicza się:

  • obniżanie poziomu cholesterolu
  • pozytywne wpływanie na pracę serca
  • uprawianie pracy układu krwionośnego
  • poprawę kondycji włosów i paznokci
  • wsparcie pracy układu nerwowego
  • poprawę pamięci
  • przyspieszenie procesów spalanie tłuszczów, a więc i pomoc w zrzucaniu zbędnych kilogramów
  • zmniejszenie występowania raka jelita grubego i innych chorób nowotworowych.
  • działanie przeciwzapalne.

Te zdrowotne właściwości masła orzechowego wynikają z zawartych w orzechach składnikach. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, kwasu foliowego, związków mineralnych (fosfor, potas, magnez, wapń, cynk, selen i żelazo) oraz witamin E i B. Masło orzechowe zawiera również niewielkie ilości niezdrowych dla człowieka tłuszczów. Wartości poszczególnych składników zależą od tego, po jakie masło się sięgnie. Tu możliwości mamy kilka. W sklepach można kupić masło z orzechów ziemnych, migdałów lub orzechów laskowych.

Jakie masło orzechowe wybrać?

To czy efekty jedzenia masła orzechowego faktycznie będą dobre, uzależnione jest też od rodzaju stosowanego produktu. Najlepiej jest sięgać po masło orzechowe z dużą zawartości orzechów w składzie. Niestety, aby takie wybrać, trzeba dokładnie czytać etykiety. Wielu producentów do masła orzechowego oddaje substancje mające poprawić jego smak lub zastępować orzechy. Niezdrowe są masła, w których znaczną część składu zajmuje sól, cukier czy olej palmowy. Przy wyborze masła orzechowego warto również zwrócić uwagę, z jakich orzechów jest ono zrobione. Najzdrowiej, jeśli do produkcji użyto nieprażonych orzechów. Pamiętaj też, że zawsze możesz wykonać domowe masło orzechowe. Będzie ono tańsze i zdrowsze od sklepowych wersji.

Masło orzechowe –  z jakich orzechów jest najzdrowsze?

Masło orzechowe produkuje się niemal ze wszystkich rodzajów orzechów. To najpopularniejsze jest tworzone z orzechów arachidowych, ale bez problemu można też kupić masło orzechowe z nerkowców, pistacji, migdałów, kokosa czy orzechów laskowych. Tak szeroka oferta sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

  • Masło  z orzechów ziemnych – jest ono najpopularniejszą odmianą masła orzechowego; to je najczęściej można spotkać w sklepach; masło orzechowe tego typu występuje w kilku formach; pierwsza to crunchy, gdzie znajdziemy pojedyncze kawałki orzechów, przez co masa jest chrupiąca; druga to smooth, czyli gładka masa;
  • Masło z migdałów – chociaż nie jest tak popularne, to zawiera wiele ważnych i cennych składników mineralnych; jednym z nich jest arginina, czyli aminokwas wspierający wydolność mięśni; ponadto migdały mają właściwości przeciwzapalne, są cennym źródłem antyoksydantów, obniżają poziom cholesterol we krwi, chronią przed udarem mózgu, miażdżyca i zawałem;

  • Masło z orzechów laskowych – ten typ masła orzechowego zawiera w sobie duże pokłady witaminy E, czyli witaminy młodości; oprócz tego w maśle z orzechów laskowy znajdziemy witaminę B, korzystnie wpływająca na układ nerwowy i regulująca ciśnienie krwi; składniki zawarte w tego typu maśle orzechowy to również potas, wapń i fosfor; warto pamiętać, że orzechy laskowe są źródłem błonnik i niensyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu wspierają dietę odchudzającą.

Jak zrobić masło orzechowe domowym sposobem?

Chcesz być pewna, że masło orzechowe, które jeszcze jest zdrowe i pozbawione konserwantów? Przygotuj je samodzielnie! Możesz to zrobić nawet w 15 minut. Do jego produkcji będą Ci potrzebne dowolne orzechy niesolone ok. 500g, naturalny miód łyżeczka na 500 g orzechów.

W pierwszym kroku upraż orzechy w piekarniku. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Parzenie powinno trwać ok. 10 minut. Następnie wsyp gotowe orzechy do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Międzyczasie dodaj do nich łyżkę miodu. Jeśli masz słaby blender lub orzechy nie chcą puszczać soku, dodaj do nich 1-2 łyżki wody lub oleju. Dzięki temu zmniejszysz ich gęstość i łatwiej uzyskasz kremową konsystencję. Gotowe masło przełóż do słoiczka. Przechowuj je w nie nasłonecznionym miejscu nie dłużej niż 3 miesiące.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here