Szpinak wielu osobom kojarzy się jako niesmaczne jedzenie, do którego zmuszani byli w dzieciństwie. Okryty złą sławą jest przez nich automatycznie odrzucany. A tymczasem szpinak można podać smacznie i z jego jedzenia czerpać korzyści dla zdrowia. A tych jest niemało, bowiem szpinak jest podstawą zdrowej diety. Jedne z licznych właściwości prozdrowotnych tej zielonej rośliny to regulacja odkładania się tłuszczu w organizmie, zwiększenie masy mięśniowej czy przeciwdziałanie chorobom nowotworowym. A to jeszcze nie wszystko, co potrafi szpinak. Zobacz, jakie działanie lecznicze ma szpinak oraz czemu to zawdzięcza
Szpinak – roślina znana od wieków
Wbrew pozorom szpinak jest rośliną, która znana jest już od wieku. Odkryty został przez Arabów już w średniowieczu, którzy przywieźli go z wypraw do Persji. W Europie na początku znany był jako roślina, z której wykonuje się napary pomagające wrócić do zdrowia. O tym, że szpinak warto jeść, przekonali natomiast amerykańscy naukowcy, którzy udowodnili, że jest on źródłem cennych witamin i minerałów.
Szpinak – witaminy i minerały
Szpinak jest źródłem bardzo wielu witamin i minerałów. Przede wszytkim zawiera on ogromne ilości żelaza, jednego z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka. W dalszej kolejności w szpinaku znajdziemy białko, jod, mangan, beta-karoten, antyoksydanty oraz witaminy: C, E, K, B1, B2, B6.
Właściwości szpinaku
Ogromne ilość pierwiastków i witamin zawarte w szpinaku sprawiają, że roślina ta ma wiele właściwości prozdrowotnych. Do tych najważniejszych zalicza się:
- działanie antynowotworowe – badania naukowe potwierdzają, że jedzenie liści szpinaku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, a także chroni przed miażdżycą; wynika to z zawartego w szpinaku beta-karotenu, witaminy C i luteiny, czyli znanych przeciwutleniaczy;
- niwelowanie stresu – zawarty w szpinaku magnez pozwala uwolnić stres i pozytywnie działa na funkcjonowanie układu nerwowego; wskazuje się też, że szpinak w diecie obniża podatność na zdenerwowanie oraz wykazuje właściwości uspokajające;
- leczenie anemii – szpinak to roślina, w której znajdziemy największe ilości żelaza, stąd też znacząco pomaga on w leczeniu niedokrwistości; trzeba jednak pamiętać, że żelazo występujące w szpinaku to, to niehemowe, czyli bardzo słabo przyswajane przez ludzki organizm; tak więc, aby czerpać z niego profity szpinaku, trzeba zjeść naprawdę bardzo dużo;
- obniżanie ciśnienia – ze względu na zawartość w liściach szpinaku potasu ma on właściwości obniżające ciśnienie oraz reguluje pracę serca; zielone liście polecane są więc osobom zmagającym się z nadciśnieniem;
- wspomaga odchudzanie – szpinak jest jednym z podstawowych produktów diet odchudzających; niskokaloryczny zawiera tylko 23 kcal w 100 g, a przy tym przyspiesza metabolizm oraz pomaga w spalaniu węglowodanów i tłuszczów; za odchudzające właściwości szpinaku odpowiadają zawarte w nim witaminy z grupy B oraz potas;
- podnosi odporność organizmu – jest to możliwe dzięki zawartości w zielonej roślinie antyoksydantów wspierających naturalne mechanizmy obronne i chroniących organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami;
- wspomaga pamięć i koncentrację – naukowcy udowodnili, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci oraz wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera;
- wspomaga leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego;
- wspomaga leczenie zwyrodnienia siatkówki;
- wspomaga profilaktykę choroby Parkinsona;
- wspomaga leczenie chorób trzustki.
Jak przyrządzić szpinak?
Szpinak można przyrządzić na wiele sposobów, nie musi mieć on formy rozgotowanej, zielonej i nieapetyczne papki. W Internecie można znaleźć wiele przepisów ze szpinakiem w roli głównej. Najprościej szpinak zastosować jest w formie nieprzetworzonych liście np. położyć je na kanapce czy też wykorzystać do przygotowania sałatki. Z tego zielonego warzywa przyrządza się także pasy do kanapek lub dodaje do makaronów i zapiekanek. Szpinak można łączyć z serami pleśniowymi, fetą, parmezanem i oscypkiem. Roślina ta może także stanowić element dań z owocami takimi jak gruszki, winogrona, treskami i cytrusy. Aby zachować jego intensywnie zielony kolor, polecane jest skropienie liści sokiem z cytryny. Warto również pamiętać, że w czasie duszenia szpinak znacząco zmniejsza swoją objętość, dlatego należy zawsze gotować go więcej. Najlepiej sięgać po szpinak świeży – jest on produktem sezonowym. Poza sezonem można wybierać mrożonki. Mrożony szpinak dostępny jest rozdrobniony lub w całości.
Osoby, które nie lubią gotować, mogą zdecydować się na gotowe dania zawierające szpinak. W sklepach ze zdrową żywnością, punktach garmażeryjnych, a nawet w supermarketach bez problemu można znaleźć pierogi lub naleśniki ze szpinakiem.
Szpinak – czy każdy może go jeść?
O prozdrowotnych właściwościach szpinaku mówi się bardzo dużo. Trzeba jednak zauważyć, że nie każdemu zalecane jest jedzenie tego zielonego warzywa. W szpinaku występuje bardzo duża ilość szczawianów. Są to substancje, które dla niektórych osób są niezwykle szkodliwe, a dodatkowo wpływają odwadniająco na organizm. Dlatego też szpinak z diety powinny wyeliminować osoby z kamicą nerkową.