Kminek znany jest przede wszystkim jako przyprawa. Stosowana jest bardzo często do kapuśniaku, barszczu czerwonego czy mięs. Kminek uprawiany jest w na całym świecie. Jego hodowle można znaleźć w Europie, Ameryce Północnej, Afryce czy Azji Mniejszej. Na całym świecie doceniane są walory smakowe tej niezwykłej przyprawy. Warto jednak wiedzieć, że kminek posiada również sporo właściwości leczniczych. Drobne ziarna kminku są na tyle silne, że mogą wyleczyć wiele dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim stosowane są one na schorzenia układu pokarmowego oraz wzdęciach, ale nie tylko. Poznaj właściwości kminku i dowiedz się, przy jakich chorobach warto go stosować.

Kminek – czym jest?

Kminek to jedna z najstarszych roślin znana ludzkości. Popularna była ono już w starożytnym Rzymie i Grecji. Kminek rośnie dziko w Europie i Azji, na innych kontynentach uprawiany jest w hodowlach. Rosnący dziko kminek można spotkać na łąkach czy przy drogach. Jest to dwuletnia roślina, która w pierwszym roku wytwarza rozetę liściową, a w nasennym pędy kwiatowe dorastające na wysokości 1 metra. Każdy pęd zakończony jest baldachem z białym lub różowym kwiatem. Kminek owocuje w lipcu, a jego owoce są drobne, łukowato wygięte i brązowe. Wykorzystuje się je głównie w kuchni jako przyprawę do różnego rodzaju dań. Kminek dodawany jest do zup, kiszonej kapusty, pieczywa, paluszków, mięsa, wędlin, pasztetów, solanek, serów i alkoholi.

Kminek – wartości odżywcze

Kminek jest przyprawą o dość unikalnym składzie. Jego owoce zawierają olejki eteryczne składające się z kawonu ilimenu, sole mineralne, garbniki, flawonoidy, żywice, wosk, tłuszcze, białka, cukry proste, kwasy organiczne oraz kumaryn. To właśnie dzięki tym składnikom kminek stosowany jest nie tylko jako przyprawa, ale i jako lek na wiele dolegliwości.

Kminek na problemy z układem pokarmowym

Kminek przede wszystkim znany jest jako naturalny i skuteczny lek na różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego. Ma on działanie rozkurczające, które wpływa na mięśnie gładkie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Reguluje on także przepływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Sprawia to, że kminek może leczyć i łagodzić takie dolegliwości jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, brak apetytu czy obijanie. Jego stosowanie polecane jest głównie osobom starszym, u których występują problemy z wydzielaniem i przelewem żółci, atonia jelit i nerwicą wegetatywną. Wskazuje się też, że kminek wpływa łagodząco na objawy choroby wrzodowej.

Kminek na problemy z układem pokarmowym najlepiej spożywać w formie naparu. Aby go przygotować, 1 łyżeczkę zmielonych owoców należy zalać szklanką wrzątku i pozostawić na 15 minut do zaparzania, a następnie przecedzić. Napar z kminku pije się 3 razy dziennie. Alternatywą dla niego jest zjedzenie 1 łyżeczki mielonego kminku, który jest wymieszany z majerankiem i popicie go wodą.

Herbata kminkowa – skuteczny lek na niemowlęcą kolkę

Kolejnym bardzo znanym zastosowaniem kminku jest walka z niemowlęcymi kolkami. Aby je wyeliminować, stosuje się herbatę kminkową, która łagodzi skurcze mięśni gładkich brzucha.

Właściwości kminku – kiedy go stosować

Oprócz dwóch wyżej powszechnie znanych zastosowań kminku medycyna ludowa stosuje go i przy innych schorzeniach. Pomaga on m.in. przy:

  • astmie i zapaleniu oskrzeli – ziarenka kminku działają wykrztuśnie i rozrzedzają zalegającą w drogach oddechowych śluz; pomaga to pozbyć się wydzieliny z organizmu; kminek posiada również dezynfekujące właściwości, dzięki czemu nie pozwala na namnażanie się bakterii i wirusów odpowiedzialnych za rozwój choroby;
  • laktacji – zawarty w kminku tymol zwiększa ilość produkowanego przez kobietę mleka; przyprawa to polecana jest kobietom, które mają problemy z laktacją;
  • stanach zapalnych i podrażnieniach skóry – witamina E zawarta w kminku pozwala zadać o zdrową i ładną cerę;  odpowiada ona za zwalczanie wolnych rodników, eliminowanie nieestetycznych plam i przebarwień oraz pojawianie się zmarszczek;
  • leczeniu świerzbu – w leczeniu tej choroby skóry pomaga przede wszystkim olejek kminkowy, który stosowany jest zewnętrzne na powierzchnie zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i pasożytniczych;
  • walce z pomarańczową skórką – olejek kminkowy pomaga w usuwaniu cellulitu; stosuje się go jako środek do przeciwbólowego masażu;
  • łagodzeniu dolegliwości menstruacyjnych – spożywanie kminku zmniejsza bolesność miesiączek oraz reguluje cykle menstruacyjne; w przypadku bólów menstruacyjnych polecane jest pić napar z kminku i melisy;
  • wzmacnianiu ogólnej odporności organizmu – kminek pozwala na skuteczną walkę z wolnymi rodnikami i substancjami zanieczyszczającymi organizm, przez co podnosi jego naturalną odporność; zawarta w kminku witamina C wspomaga układ immunologiczny w walce z chorobami i infekcjami; lekarze zalecają, aby w okresie największej zachorowalności na grypę i przeziębienie raz dziennie spożywać ok. 2 łyżeczek nalewki z kminku;
  • w walce z bezsennością – na bezsenność zaleca się picie naparu z kminku lub stosowanie olejków z niego; olejki można dodawać do kąpieli – pozwolą się zrelaksować i odprężyć, dzięki czemu sen przyjdzie szybciej;
  • leczeniu anemii – zawarte w kminku żelazo oraz kumaryny sprawiają, że kminek zalecany jest przy niedokrwistości; przy anemii powinien on być spożywany nie tylko jako przyprawa, ale i w omie naparu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here