Na diecie odchudzającej ważne jest nie tylko to, co jemy, ale i to, co pijemy. Bezwzględnie należy wyeliminować wszystkie słodkie i gazowane napoje i zastąpić je wodą mineralną i świeżymi naturalnymi sokami. Warto jednak wspomnieć, że nie są to jedyne napoje, które można pić, będą na diecie odchudzającej. Coraz częściej mówi się, że pomocą w zrzuceniu zbędnych kilogramów jest kawa zbożowa. Jej składniki mają przyspieszać przemianę materii oraz wspomagać zachodzące w organizmie procesy trawienne. Zobacz, jakie są właściwości odchudzające kawy zbożowej i czy faktycznie warto z nich skorzystać.
Czym jest kawa zbożowa?
Kawa zbożowa jest naturalnym napojem, który przygotowuje się z prażonych nasion zbóż. Najczęściej wykorzystuje się nasiona żyta i jęczmienia, czasem orkiszu oraz pszenicy. W kawie zbożowej można również znaleźć dodatki takie jak cykoria, burak cukrowy czy przyprawy korzenne. Z racji go, że kawy zbożowe nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników są one zdrowe dla organizmu. Dodatkowo niektóre z tego typu kaw wzbogacane są o witaminy i minerały. Kawy zbożowe najczęściej mają postać napojów typu instant, czyli rozpuszczalnych. Smak kawy zbożowej jest zbliżony do naparów parzonych z naturalnych ziaren kawy. Mimo podobnego smaku kawa zbożowa nie zawiera kofeiny.
Właściwości kawy zbożowej
Kawa zbożowa od dawien dawna uważana jest za zdrowy napój. W ostatnim czasie dużo jednak mówi się o właściwościach odchudzających kawy zbożowej. Dietetycy doceniają ją za to, że znaleźć w nich można wiele cennych dla organizmu składników. Kawa zbożowa jest cennym źródłem białka, błonnika pokarmowego, magnezu, selenu oraz witamin z grupy B. W napoju znajdziemy też polifenole wykazujące działanie przeciwutleniające, które nie tylko podnoszą naturalna odporność immunologiczną, ale i stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych i układu sercowo-naczyniowego.
Kawa zbożowa a odchudzanie
Właściwości odchudzające kawy zbożowej wynikają przede wszystkim z zawartego w nim błonnika pokarmowego i białka. Ten pierwszy sprawia, że regularne picie kawy zbożowej pozytywnie wpływa na pracę żołądka oraz reguluje procesy trawienne i przyspiesza przemianę materii. Duża zawartość błonnika przede wszystkim tego rozpuszczalnego w wodzie sprawia również, że kawa zbożowa pęcznieje w żołądku i powstaje z niej swoista galaretka, która na długo pozostawia uczucie sytości i zniechęca do sięgania po przegryzki między posiłkami. W zrzuceniu kilku nadprogramowych kilogramów pomaga również zawarte w kawie zbożowej białko. Dietetycy polecają również kawę zbożową na odchudzanie z dodatkiem cykorii. Składnik ten dzięki charakterystycznemu goryczkowatemu smakowi ma przyspieszać trawienie i spalenie tłuszczu w organizmie. W zrzucaniu zbędnych kilogramów pomaga też zawarty w kawie zbożowej magnez oraz witaminy B – ich działanie jest kojące i relaksujące, co pozwala łagodzić stresy związane ze zrzucaniem wagi i odstawieniem niektórych produktów spożywczych.
Należy jednak pamiętać, że kawa zbożowa nie jest cudownym lekiem na walkę z otyłością i nadwagą. Nawet jej regularne picie nie pozwoli na utratę wagi samoistnie. Picie tego napoju powinno być połączone z odpowiednio zbilansowaną dietą oraz ćwiczeniami. Warto również zaznaczyć, że właściwości odchudzające kawy zbożowej zależą od jej przygotowania. W czasie walki z nadwagą polecane jest przygotowywanie naparu na samej wodzie, bez dodatku mleka czy cukru. Taka kawa zbożowa będzie dostarczać tylko 30 kalorii, co nie jest dużą ilością. Tak przygotowaną kawę zbożową na diecie odchudzającej można pić bez limitów – będzie ona nawadniać organizm bez dostarczania do niego dużej ilości kalorii, a dodatkowo potęgować uczucie sytości. Kolejną istotną kwestią jest to, że z odchudzających właściwości kawy zbożowej skorzystać może większość osób. W przeciwieństwie do wielu diet kawę zbożową na odchudzanie mogą stosować dzieci, kobiety karmiące piersią, nastolatki czy osoby starsze.
Kawa zbożową – czy wszyscy mogą ją pić?
Chociaż kawa zbożowa uważana jest za zdrowy napój, to niestety nie jest on taki dla wszystkich. Dietetycy nie polecają go diabetykom ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Jej picie wykluczone jest również w przypadku osób uczulonych na gluten. Jako produkt zbożowy napój ten nie jest produktem bezglutenowym.
Jak przygotować kawę zbożową?
Wybór kaw zbożowych w sklepach jest bardzo duży. Można wybierać pomiędzy kawą w formie granulowanej, rozpuszczalnej, w torebkach ekspresowych czy w postaci sypkich fusów. Bez względu, na jaki typ kawy zbożowej się zdecyduje, należy pamiętać, że jej przygotowanie nie różni się od parzenia tradycyjnego napoju kawowego. Kawę zbożową można przygotować w wersji czarnej, białej z mlekiem lub doprawionej przyprawami korzennymi, cynamonem, kardamonem lub imbirem. Z kawy zbożowej można również zrobić bazę to latte, mocha czy cappuccino, a także podawać ją na zimno z lodem i bitą śmietaną. Takie przysmaki nie są jednak wskazane osobom, które kawę zbożową chcą wykorzystać jako produkt wspomagający zrzucanie zbędnych kilogramów.
Kawa zbożowa na diecie odchudzającej to znakomita alternatywa dla tej tradycyjnej. Nie tylko pozwoli wyeliminować zbędne kalorie, ale i przyczynie się do zrzucania nadprogramowych kilogramów i poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu.