Szafran i kurkuma to egzotyczne przyprawy. Wyróżniają się one kolorem oraz smakiem, który nadają potrawom. W celach spożywczych szafran i kurkuma wykorzystywane są od wieków. Chętnie sięgają po nie już starożytni. Doceniali oni nie tylko walory smakowe szafranu i kurkumy, ale także i ich właściwości zdrowotne. Zobacz, dlaczego warto sięgać po orientalne przyprawy w kuchni oraz w leczeniu i profilaktyce, jakich chorób mogą pomóc.
Szafran i kurkuma do przyprawy, które zyskują coraz większą popularność w polskiej kuchni. Dziś są one ogólnodostępne i bez problemu można kupić je nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale nawet zwykłych supermarketach. Warto pamiętać, że cena szafranu, szczególnie w czystej postaci jest wysoka. Za 5 gram trzeba zapłacić ok. 30 złotych, jak jednak przekonują specjaliści warto. Cena kurkumy jest niższa.
Co trzeba wiedzieć o szafranie?
Szafran to najdroższy surowiec na świecie. Cena przyprawy jest bardzo wysoka. Szafran uprawiany jest na kulistych, przyziemnych i sztywno stojących bylinach o lancetowatych liściach. Największą wartość przedstawią piękne kwiaty szafranu. Aby uzyskać przyprawę, kwiaty zbiera się ręcznie i suszy. Do uzyskania 1 g drogocenne przyprawy potrzeba ok. 170 000 kwiatów. Szafran charakteryzuje się jaskrawo pomarańczową barwą, silnym aromatem oraz lekko gorzkim smakiem. Sprzedawany jest w formie proszku lub nitek. Zanim się go użyje najlepiej namoczyć go w ciepłym mleku lub wodzie, co uwolni w pełni jego aromat. Szafran jako przyprawę stosuje się niezwykle oszczędnie. Jego nadmiar może popsuć smak dania, a także być szkodliwy dla zdrowia. Zatrucie szafranem objawia się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, zawrotami głowy, oszołomieniem, krwawienie z dróg rodnych.
Zastosowanie szafranu
Szafran to przyprawa królująca w kuchni bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Można ją dodać do ryżu, hiszpańskiej paelli, risotto, francuskiej zupy bouilliabaisse, ryb, owoców morza. Szeroko stosowany jest on również w cukiernictwie, gdzie wykorzystuje się go do ciast. Szafran można również dodawać do rozmaitych napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
Właściwości szafranu
Właściwości szafranu to nie tylko nadawanie smaku potrawom, ale i działanie lecznicze. Jej ono znane już od wieków. O właściwościach zdrowotnych szafranu mówił już Hipokrates. Wskazuje się, że szafran:
- Pobudza apetyt,
- Wspomaga trawienie;
- Działa rozkurczowo, przeciwgorączkowo oraz napotnie;
- Jest silnym afrodyzjakiem, który podwyższa libido u kobiet i mężczyzn;
- Hamuje produkcję kwasów nukleinowych, a tym samym działa profilaktycznie w zakresie chorób nowotworowych;
- Reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu przeciwdziałają chorobom układu krążenia;
- Poprawia samopoczucie przez zwiększenia stężenia serotoniny i dopaminy w organizmie.
Co trzeba wiedzieć o kurkumie?
Kurkuma jest przyprawą pochodząca z Dalekiego Wschodu, z Indii. Otrzymywana jest z korzenia rośliny zwanej ostryżem. Po kurkumę przede wszystkim sięga kuchnia azjatycka, ale coraz częściej jest ona też stosowana w polskich domach. W Polsce kurkuma znana jest pod postacią sproszkowaną. Wyróżnia się ona intensywnie żółtą barwą oraz charakterystycznym smakiem. Ma ona silne właściwości barwiące.
Zastosowanie kurkumy
Kurkuma znana jest od wieków. Od wieków znane są również jej właściwości. Po przyprawę sięga nie tylko przemysł spożywczy, ale i medycyna ludowa oraz kosmetyka. Jednym z szerzej znanych zastosowań kurkumy jest pielęgnacja skóry. Z produktu można wykonać maseczki na cerę trądzikową i z przebarwieniami. Kurkuma wykorzystywany jest również do poprawy odporności organizmu oraz w procesie odchodzenia. Przyprawę można dodawać do zup, sosów, dipów, mięs, sałatek, ciast, jajecznicy oraz koktajli. Najpopularniejsze połączenie to kurkuma i dania z kurczaka, ryżu i kaszy. Warto pamiętać, że kurkumę należy dodawać do dań w niewielkiej ilości, bowiem inaczej wszystko silnie barwi na żółto.
Właściwości kurkumy
Dzięki temu, że kurkuma zawiera w sobie kurkumię, posiada duże właściwości prozdrowotne. Kurkumia jest silnym przeciwutleniaczy, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami i nie tylko. Jako właściwości kurkumy wskazuje się:
- polepszenie pracy wątroby (kurkuma chroni i wspomaga regenerację wątroby, wyciąg można stosować przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego),
- zmniejszenie dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka,
- zwiększenie odporności organizmu (jest polecana osobom w czasie przeziębień),
- zaburzenia układu trawiennego (hamuje wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega wzdęciom czy odbijaniu),
- zmniejszenie dolegliwości wynikających z syndromu jelita drażliwego (IBS – ang. Irritable Bowel Syndrome),
- zmniejszenie bólu w chorobie zapalnej stawów,
- wspomaganie pracy mózgu (m.in. działa jako środek zapobiegawczy choroby Alzheimera);
- pomoc w leczeniu depresji, poprzez zwiększanie stężenia serotoniny i dopaminy (hormonów szczęścia).
Kurkuma i szafran to dwie przyprawy, które zawsze warto posiadać w swojej kuchni. Ich stosowanie podwyższa walory smakowe przygotowywanych potraw, a także pozytywnie wpłynie na zdrowie. Warto pamiętać, że przyprawy można stosować nie tylko w kuchni, ale i do w celach kosmetycznych. Zanim jednak sięgnie się po szafran lub kurkumę, dobrze jest sprawdzić, czy nie znajdujemy się w grupie osób, którym niezalecane jest używanie tych przypraw.