Rokitnik zwyczajny to roślina wykorzystywana w medycynie ludowej od wieków. Obecnie moda na jej stosowanie powraca. Rokitnik zwyczajny określany jest mianem superfood. Wszystko dzięki temu, że zawiera ona wiele cennych substancji odżywczych. Jedną z popularniejszych form spożywania rokitnika zwyczajnego jest rok. Powstaje on z owoców tej rośliny. Poznaj właściwości soku z rokitnika.
Rokitnik zwyczajny jest kolczastym, silnie rozgałęzionym krzewem. Rośnie od dziko na terenie Azji i Europy. Najlepiej czuje się w klimacie umiarkowanym, na morskich i rzecznych wybrzeżach. W Polsce rokitnika zwyczajnego spotkać można nad Bałtykiem i w Pieninach. Często krzew wykorzystuje się jako roślinę ozdobną. Ogrodnicy doceniają przede wszystkim za piękne złocisto – pomarańczowe grona owoców, które utrzymują się przez całą zimę. Owoce te jednak nie tylko efektownie wyglądają, ale i mają duże właściwości prozdrowotne. W smaku są one cierpki, kwaskowe i mają lekki ananasowy aromat. Ich niezbyt dobry smak rekompensuje skład owoców rokitnika. Zawierają one wiele witamin, minerałów, kwasów organicznych i tłuszczowych, a także fitozwiązki. Owoce rokitnika zwyczajnego wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, medycynie naturalnej oraz kosmetyce.
Wartości odżywcze soku z rokitnika
Rokitnika w celach leczniczych i profilaktycznych spożywa się zazwyczaj w formie soku. Jego podstawową zaletą jest duża zawartość witaminy C. Kwas askorbinowy zawarty w soku z rokitnika pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten związek. Co ważne witamina C zawarta w rokitniku jest niezwykle odporna na wysokie temperatury. Stąd też przetwory, soki i inne produkty wykonane z rosyjskiego ananasa mogą być poddawane obróbce termicznej bez utraty cennych dla zdrowia substancji.
Oprócz witaminy C w soku z rokitnika znajdziemy też duże pokłady beta-karotenu i prowitaminy A, witaminy E, K, P oraz z grupy B. Sok z rokitnika to również źródło potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, manganu, cynku, miedzi, kwasów organicznych takich jak: winowy, bursztynowy, jabłkowy oraz szczawiowy. Warto również wspomnieć, że rokitnik zwyczajny jest jedną z niewielu roślin, które w swoim składzie mają tłuszcz. Owoce rośliny dostarczaj organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu omega – 7.
Sok z rokitnika charakteryzuje się także obecnością w nim przeciwutleniaczy i innych substancji chroniących przed działaniem zewnętrznych czynników chorobotwórczych. Antocyjan, sterole, karotenoidy, flawonoidy oraz garbniki podnoszą odporność immunologiczną organizmu, chronią przed infekcjami i chorobami, hamują procesy starzenia się, niwelują działanie wolnych rodników oraz niszczą komórki nowotworowe.
Właściwości soku z rokitnika
Witaminy, minerały i inne związki zawarte w soku z rokitnika sprawia, że wykazuje on niezwykłe właściwości zdrowotne. Pomaga nie tylko w profilaktyce, ale i leczeniu niektórych chorób, schorzeń i dolegliwości. Regularne picie soku z rokitnika zwyczajnego:
- opóźnia procesy starzenia się organizmu,
- działa przeciwnowotworowo,
- wzmacnia odporność i wspomaga walkę z infekcjami,
- chroni przed miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, zawałami, udarami,
- obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
- przyspiesza gojenie się ran, blizn, regenerację skóry po oparzeniach,
- wzmacnia kości i naczynia krwionośne,
- zwiększa krzepliwość krwi,
- łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów,
- reguluje i usprawnia pracę układu nerwowego,
- wspomaga trawienie,
- pomaga zwalczać stany zapalne układu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,
- zapobiega wielu chorobom narządu wzroku,
- chroni przed szkodliwym, toksycznym wpływem czynników zewnętrznych, m.in. promieniowania (rentgenowskiego, ultrafioletowego),
- wpływa korzystnie na wygląd skóry,
- wzmacnia strukturę włosów i paznokci.
Sok z rokitnika – zalecane, dawkowanie i przeciwwskazania
Z prozdrowotnych właściwości soku z rokitnika korzystać może prawie każdy. Zaleca się jednak zachować ostrożność osobom cierpiącym na zapalenie trzustki i wątroby, kamicę żółciową, ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. Osoby, które nie cierpią na te schorzenia, spokojnie mogą sięgnąć po napój. Naukowcy nie stwierdzili skutków ubocznych wywoływanych przez sok z rokitnik. Sok jest bezpieczny i nie można go przedawkować. Po trunek mogą sięgać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, diabetycy.
Rokitnik w kuchni
Rokitnik jest rośliną wykorzystywaną w kuchni na wiele sposobów. Chociaż owoce rośliny są zbyt cierpkie, aby jeść je na surowo, to po poddaniu ich obróbce termicznej stanowią smaczny produkt. Z owoców rokitnika przygotowuje się herbatę, konfitury, likiery, galaretki oraz oczywiście sok. Oprócz tego rokitnik zwyczajny często stanowi produkt do przyozdabiania dań i deserów – do ozdoby stosuje się zarówno liście, jak i owoce.
Najpopularniejszym produktem z rokitnika jest sok. Uzyskuje się go z owoców, które należy zbierać tuż przed pierwszymi przymrozkami (wtedy są najmniej cierpkie). Sok z owoców rokitnika najlepiej połączyć z innym nektarem, dzięki temu będzie mniej kwaśny. Najczęściej sok pozyskuje się, zasypując owoce krzewu cukrem w proporcjach 1:1 i pozostawia na 8 godzin. Po tym czasie pulpę owocową gotuje się na wolnym ogniu, przecedzić, rozlewa do butelek i poddaje pasteryzacji. Gotowy produkt powinno się przechowywać w ciemnym miejscu. Sok z rokitnika można pić solo, dodawać do wody, herbaty, koktajli czy potraw.