Cebula jest warzywem, które od wieków znane jest ze swoich leczniczych właściwości. Prozdrowotne działanie cebuli chętnie wykorzystywane jest i dziś. Warzywo to znane jest przede wszystkim jako lek na różnego rodzaju bakterie i wirusy, a także cenne źródło witaminy C. Właściwości cebuli przede wszystkim wykorzystuje się przy leczeniu przeziębiania, grypy oraz dla poprawienia ogólnej odporności immunologicznej organizmu. Warto jednak wiedzieć, że to nie jedyne co może cebula. Sprawdza się ona również jako lek na kaca, wrzody i blizny. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma cebula.

Cebula – uprawa i hodowla

Cebula jest bardzo prostym w hodowli warzywem. Wyhodować można ją samodzielnie w przydomowym ogródku, a nawet w donicy na balkonie. Warzywo to można wykorzystać w całości. Jadalna jest zarówno bulwa, jak i szczypior z cebuli, którym można uzupełniać sałatki lub kanapki.

Cebula – witaminy i minerały

Na początek warto wspomnieć o zawartych w cebuli olejkach lotnych, związkach alkilowych, enzymach i kwercetyna, które odpowiadają za drażnienie przez warzywo oczu i nosa. Reakcja podrażniająca jest jednak w pełni pozytywna i pozwala na oczyszczenie się i dezynfekcje organizmu. Oprócz tych składników w cebuli znajdziemy całe mnóstwo witamin i pierwiastków drogocennych dla ludzkiego organizmu. W skład cebuli wchodzi: krzem, siarka, cynk, wapń, potas, fosfor, witaminy C, B1, B2, E, K, PP oraz prowitamina A. Do tego wszystkiego cebula jest warzywem o bardzo niskiej kaloryczności – w 100 g znajdziemy 40 kcal. Zawartość poszczególnych wartości odżywczych w 100 g cebuli to; 1,10 białka, 0,10 g tłuszczu, 9,34 g węglowodanów oraz 1,7g błonnika.

Prozdrowotne właściwości cebuli

Lecznicze właściwości cebuli znane są od wieków. Źródła podają, że wykorzystywane były już w starożytnym Egipcie. Starożytni doceniali też cebulę za jej smak. Właściwości cebuli wykorzystywane są po dzień dzisiejszy. Do tych najważniejszych zalicza się:

  • zmniejszanie ryzyka rozwoju komórek rakowych – naukowcy przekonują, że spożywanie do 7  porcji cebuli w tygodniu obniża niemal o 50% ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, jamy ustnej, gardła, nerek i jajników; jak podają wyniki badań, profilaktyka antynowotworowa jest możliwa dzięki zawartości w cebuli kwercetyny; wpływa on również na eliminowanie komórek rakowych odpowiedzialnych za nowotwór trzustki;
  • zapobieganie zakrzepom, nadciśnieniu i zbyt wysokiemu cholesterolowi – dzięki dużej zawartości potasu cebula może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, a także działać rozrzedzająco na krew i zmniejszyć wysoko utworzenia się zakrzepów; aby skorzystać z tej właściwości cebuli, należy spożywać codziennie jedną sztukę warzywa w formie surowej (kuracja prowadzona jest przez 2 miesiące);
  • wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom – taki właściwości ma cebula duszona na wodzie lub surowa;
  • działanie przeciwgrzybiczne – jedzenie cebuli zalecane jest po zakończeniu terapii antybiotykami; zalecanie to wynika z przeciwgrzybicznych właściwości warzywa i ma wspomóc dochodzenie do siebie organizmu;
  • leczy kaca – zupa cebulowa jest znanym i skutecznym sposobem na kaca; wynika to z tego, że poprawia funkcjonowanie obciążanej trunkami wątroby;
  • profilaktykę anty cukrzycową – zawarty w cebuli hormon roślinny minimalizuje ryzyko pojawiania się i rozwoju cukrzycy, szczególnie u osób znajdujących się w grupie ryzyka; do właściwości cebuli zalicza się także obniżanie poziomu cukru we krwi, co pozwala na zmniejszenie dawki insuliny u cukrzyków;
  • niwelowanie blizn i trądziku – okłady z cebuli to skuteczne remedium na trądzik i blizny; można je także stosować przy zapalaniu żylaków, kostnej, odmrożeniach, oparzeniach czy czyrakach;
  • ochrona przed osteoporozą – cebula niezwykle korzystnie wpływa na stawy oraz chroni je przed osteoporozą; ta właściwość lecznicza wynika z zawartego w cebuli wapnia, fosforu, krzemu i siarki; lekarze wskazują, że codziennie jedzenie cebuli może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej; okłady z cebuli łagodzą również bóle reumatyczne;
  • leczenie przeziębienia i grypy – syrop z cebuli to jeden z najbardziej znanych naturalnych leków na przeziębienie; łagodzi on kaszel oraz pozwala rozpuścić wydzielinę zalegającą w gardle i oskrzelach; cebula działa również przeciwzapalnie; przygotowanie syropu z cebuli jest banalnie proste i można to zrobić samodzielnie, dla wzmocnienia efektów można dodać do niego miód oraz sok z cytryny;
  • zapobieganie anemii – obecność cebuli w potrawach sprawia, że organizm lepiej przyswaja żelazo; sama warzyw również zawiera ten pierwiastek, jest go ok. 0,6 miligrama na 100 gram cebuli;
  • łagodzi objawy zapalenia zatok – wdychanie zapachu posiekanej, surowej cebuli łagodzi dolegliwości spowodowane zapaleniem zatok przynosowych; aby odczuć efekt, należy wykonać min. 10 wdechów na każdą dziurkę w nosie, a zabieg powtarzać przez 4 dni po 2 razy dziennie.

Cebula – lek dla wszystkich?

Chociaż cebula ma wiele zastosowań i leczyć wiele dolegliwości nie każdy może skorzystać z jej właściwości. Z jedzenia cebuli powinny zrezygnować osoby cierpiące na choroby wątroby i nerek, zapalenie jelit oraz inne chory układu pokarmowego. Warzywo to nie jest również wskazane osobą z niewinnością serca. Należy także pamiętać, że duże ilości cebuli mogą przyczynić się na wystąpienie zgagi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here