Aroniówka jest popularną nalewką z aronii. Pita jest zazwyczaj ze wglądu na swoje duże walory smakowe, jednak nie można zapomnieć, że nalewka z aronii posiada właściwości prozdrowotne. Podstawowe działanie nalewki z aronii to oczyszczające organizm z toksyn oraz obniżające ciśnienie krwi. Owoce aronii polecane są również osobom chorującym na raka – ich spożywanie ma łagodzić skutki chemioterapii. Owoce aronii w stanie surowym ze względu na swój specyficzny cierpki smak są rzadko spożywane. O wiele częściej aronie jemy w postaci przetworów lub pijemy jako nalewkę. Poznaj przepis na nalewkę z aronii oraz dowiedz się, czemu warto ją pić.
Owoce aronii – co trzeba o nich wiedzieć
Aronia nie jest typową polską rośliną. Do Europy sprowadzono ją z Ameryki Północnej i do dziś nie rośnie ona u nas w stanie dzikim. Uprawy aronii doskonale jednak czują się w polskim klimacie, natomiast Polacy doceniają właściwości aronii. Wskazuje się, że Polska jest jednym z krajów, który przoduje w uprawie tej rośliny. Aronia rodzi ciemnofioletowe owoce, przybijające jarzębinę. W smaku są one cierpkie i nadają przetworom i napojom z aronii kwaskowatości. Dżemy, konfitury czy nalewki wykonuje się z dojrzałych owoców aronii, które zbierane są wczesną jesienią, najczęściej we wrześniu lub pod koniec sierpnia.
Aronia – witaminy i minerały
Mówi się, że aronia jest najzdrowszym owocem jagodowym na świecie. Wynika to z tego, że zawiera ona wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. W owocach aronii znajdziemy m.in. witaminy B2, B6, C, E, P, PP oraz prowitaminę A (beta-karoten), mangan, miedź, bor, jod, kobalt, molibden, katechiny, antocyjany oraz polifenole.
Owoce aronii nie należą również do zbyt kalorycznych. W ich 100 g znajduje się ok. 50 kalorii. Skład owoców to 10 g węglowodanów, 4 g cukrów, 2 g białka oraz 6 gramów błonnika pokarmowego, resztę masy stanowi woda.
Właściwości nalewki z aronii
Nalewka z aronii ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Wynikają one ze składu owoców, z których jest stworzona. Do podstawowych właściwości nalewki z aronii zalicza się:
- działanie odżywcze oraz antytoksyczne;
- zwalczanie wolnych rodników powodujących powstawanie w organizmie wielu chorób;
- spowolnienie tempa przyswajania glukozy we krwi;
- regulację nadciśnienia tętniczego;
- zapobieganie odkładaniu się złego cholesterolu, a co za tym idzie wspomaganie profilaktyki antymiażdżycowej i chorób serca;
- łagodzenie stanów zapalnych drobnych naczyń krwionośnych;
- hamowanie procesów starzenia się komórek;
- poprawianie funkcjonowania gospodarki tłuszczowej;
- uodparnianie skóry na działanie promieni słonecznych UV;
- wspomaganie przemiany materii i pracy układu trawienia;
- wspomaganie procesów rozkładu węglowodanów, tłuszczy i białek w organizmie;
- poprawienie pamięci i koncentracji;
- wspomaganie pracy narządu wzroku oraz minimalizowanie ryzyka wystąpienia zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej czy jaskry;
- działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne;
- zapobieganie stanów zapalnym w organizmie;
- podnoszenie ogólnej odporności immunologicznej.
Czym jest aroniówka?
Nalewkę z aronii, czyli inaczej aroniówkę można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Proces jej wytwarzania nie jest trudny. Aroniówka jest napojem alkoholowym o smaku aronii. Jak większość nalewek ma właściwości prozdrowotne i może być stosowana jako naturalny lek na wiele drobnych dolegliwości. Dodatkowo nalewka z aronii może być pita dla jej walorów smakowych. Warto pamiętać, że nalewka z aronii zachowuje o wiele więcej właściwości prozdrowotnych, iż podkuty z przetworzonych owoców tej rośliny takie jak soki czy konfitury. Wynika to z tego, że przy produkcji aroniówki nie dochodzi do obróbki cieplnej, dzięki temu nie traci się cennych witamin i minerałów.
Przepis na nalewkę z aronii
Przepisów na nalewkę z aronii w Internecie można znaleźć bardzo wiele. Dostępne są zarówno te mówiące jak przygotować aroniówkę z alkoholem, jak i bez niego. Jeśli nalewkę robi się pierwszy raz, warto skorzystać z najprostszego i znanego od wieków przepisu. Mówi on, aby dojrzałe owoce aronii zasypać cukrem oraz zalać spirytusem. Taką mieszankę odstawia się na miesiąc i po tym czasie filtruje przez gazę. Gotowy płyn przelewa się do szklanych butelek. Butelki z nalewką z aronii najlepiej jest przetrzymywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu np. piwnicy. Wskazuje się, że najlepiej smakuje napój, który miał czas poleżakować i dojrzeć.
Koneserzy aroniówki mogą postawić na bardziej skomplikowane przepisy np. nalewkę z aronii z miodem, z cynamonem i wanilią lub liśćmi wiśni.
Nalewka z aronii – kiedy nie można jej pić?
Nalewka z aronii jest napojem na bazie alkoholu, dlatego z jej spożyciem trzeba uważać. Należy ograniczyć picie aroniówki, tak aby się nie uzależnić. Warto też pamiętać, że w owocach aronii znajdują się spore ilości kwasu szczawiowego. Kwas ten utrudnia wchłanianie się do organizmu minerałów wapnia i magnezu, a dodatkowo krystalizuje się w drogach moczowych. W efekcie tego mogą powstawać kamienie. Lekarze zalecają więc spożycie nalewki z aronii z dużą ilością wody, aby zapobiegać problemom z wydaniem moczu.