Moda na zdrowe odżywianie zatacza coraz szersze kręgi. Wraz z nią na topie jest również rezygnacja z mięsa na rzecz kasz i innych zdrowych produktów. Z nich wykonuje się rozmaite potrawy, które nie są tylko dodatkiem do zestawu obiadowego, ale i w pełni go tworzą. Pomysłów na obiad z kaszy jest co niemiara. Jednym z nich są zdrowe kotlety z ciecierzycy oraz kaszy jaglanej. Zobacz jak je przygotować!

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Masz dość ciągłego jedzenia mięsa na obiad czy kolacje? Znakomita alternatywą dla niego są zdrowe kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej. Ten bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale i osobom, które poszukują nieco urozmaicenia w codziennym jadłospisie. Wykonać można je bardzo prosto. Gotowe kotleciki można podawać na ciepło z ulubioną surówką i ziemniakami lub też jeść na zimno np. na kanapce. Małe kotleciki będą też stanowiły znakomitą i pożywną przekąskę.

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej – składniki

Aby przygotować pyszne kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej będziesz potrzebować:

  • 250 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej – taką ilość otrzymasz z ok. 1/3 szklanki kaszy;
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy – możesz też wykorzystać tą z puszki;
  • 1 całą cebulę;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej;
  • 2 łyżeczki pasty tahini – jeśli posiadasz, nie jest to składnik obowiązkowy;
  • olej kokosowy ewentualnie masło klarowane.

Dla smaku przygotuj też ulubione przyprawy. Nasze zalecenia to sól pieprz, kminek rzymski, kurkuma, suszone oregano, słodka oraz ostra papryka w proszku.

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej – jak je przygotować?

W pierwszym kroku ugotuj kaszę jaglaną, wcześniej kilkakrotnie płucząc ją na sitku ciepłą wodą. Kasze na kotlety z ciecierzycy gotuje się do miękkości, pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Jak jest miękka, należy zdjąć pokrywkę, odparować i ostudzić.

W tym samym czasie dokładnie odcedź i rozprasuj w rozdrabniaczu ciecierzycę. Nie musi mieć ona idealnie gładkiej konsystencji, mogą pozostać w niej grudki. Podobnie postąp z ugotowaną i wystudzoną kaszą jaglaną. Jeśli nie posiadasz rozdrabniacza, możesz skorzystać z praski.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklić na oliwę z oliwek lub oleju, dodając do niej rozdrobniony czosnek. Warzywa dopraw resztą przypraw, smaż je przez ok. minutę i stale mieszając.

W naczyniu połącz ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem i przyprawami. Masę możesz dodatkowo przyprawić, a następnie dodaj jajko, bułkę tartą, pastę tahini. Wszystkie składniki wymieszać tak, aby stworzyły jednolitą masę.

Z powstałej masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Piecz na rozgrzanym tłuszczu, aż z obydwóch stron pojawi się złoty kolor.

Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy  – jak podać?

Przygotowane kotlety z ciecierzycy możesz podać z surówką z ogórka i awokado, pieczonymi batatami, warzywami z wody lub buraczkami zasmażanymi. Pasują do nich również frytki z ziemniaków. Bezmięsne kotlety będą stanowiły ciekawą alternatywę dla tych tradycyjnych wykonywanych z mięs i urozmaica codzienne menu obiadowe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here