Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, niektórzy z nas koncentrują się na negatywach. Co to oznacza? Patrzymy tylko na to, czego nie możemy jeść, na przykład tłuszczu, cukru i tak dalej. Taka postawa może zaślepić nas i zaniechamy spożywania produktów ze składnikami odżywczymi, które są nam do zdrowego funkcjonowania potrzebne, a w konsekwencji doprowadzimy nasz organizm do niedoborów żywieniowych.

Czego brakuje w Twoim jadłospisie?

Według najnowszych wytycznych żywieniowych, w żywności jest siedem ważnych składników odżywczych, których nasze organizmy nie dostają w wystarczających ilościach:

  • Wapń
  • Potas
  • Błonnik
  • Magnez
  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witamina E

Zanim udasz się do apteki, żeby zakupić leki lub suplementy z powyższymi składnikami, podpowiemy Ci, że istnieje prostszy i łatwiejszy sposób na wypełnienie niedoborów. Wystarczy tylko kilka zmian w diecie, które z powodzeniem dostarczą wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Tych składników brakuje w Twoim jadłospisie

Wapń

Wapń to o wiele więcej niż mocne kości. Pomaga utrzymać rytm serca , funkcje mięśni i wiele innych. Ile wapnia potrzebujesz? To zależy od twojego wieku.

  • Dorośli do 50 roku życia: 1000 miligramów dziennie
  • Dorośli w wieku powyżej 50 lat: 1200 miligramów dziennie

Jeśli jednak masz większe ryzyko osteoporozy, skontaktuj się z lekarzem, który może zalecić wysoką dawkę 1500 miligramów.

Nabiał jest jednym z najłatwiejszych sposobów na uzyskanie tego składnika odżywczego w żywności. Wapń jest szczególnie dobrze wchłaniany po zażyciu laktozy, cukru w ​​mleku i niektórych produktów mlecznych. Ale jeśli nie lubisz mleka – lub nie możesz go tolerować – nie zakładaj od razu, że będziesz musiał polegać na suplementach. Istnieją różne sposoby na uzyskanie tego składnika odżywczego z żywności np.:

  • Beztłuszczowy jogurt naturalny
  • Ser szwajcarski
  • Odtłuszczone mleko
  • Łosoś
  • Gotowany szpinak
  • Płatki śniadaniowe
  • Sok pomarańczowy
  • Mleko sojowe

Potas

Potas pomaga w utrzymywaniu zdrowego poziomu ciśnienia krwi. Ma kluczowe znaczenie w kontrolowaniu równowagi płynów w organizmie oraz funkcji nerwów i mięśni.

Dorośli powinni otrzymać 4700 miligramów potasu dziennie. Potas jest stosunkowo łatwy do zdobycia, jeśli chodzi o spożywanie go ze zwykłymi produktami spożywczymi, tym bardziej, że znajduje się w bardzo łatwo dostępnych owocach i warzywach. Problem niedoboru potasu jest związany oczywiście z tym, że niektóre osoby po prostu nie wprowadzają do codziennej diety wystraczającej ich ilości, a zdarza się nawet, że nie zjedzą ani jednego dekagrama przez cały dzień. Stąd niedobór.

Banany są najbardziej znanym źródłem potasu,  a innymi sposobami na uzyskanie tego składnika odżywczego w żywności są:

  • Pieczone słodkie ziemniaki
  • Pomidory
  • Beztłuszczowy jogurt naturalny
  • Tuńczyk żółtopłetwy

Błonnik

Prawdopodobnie słyszałeś o korzyściach zdrowotnych błonnika. Niestety, niektórzy z nas sądzą, że regulowanie pracy jelit jest domeną tylko ludzi starszych, którzy mają problemy z perystaltyką jelit i trawieniem różnych pokarmów. To błędne myślenie, ponieważ ochrona przewodu pokarmowego i ochrona przed chorobami jest ważna w każdym wieku.

Błonnik poza utrzymaniem prawidłowej pracy jelit zmniejsza ryzyko innych problemów jelitowych. Spożycie błonnika może również pomóc chronić przed chorobami serca, cukrzycą typu 2 i niektórymi postaciami raka. Błonnik jest bogaty w składniki odżywcze i ma niską kaloryczność, dlatego często pełni kluczową rolę w wielu udanych programach odchudzających.

Zapotrzebowanie na błonnik zależy od wieku i płci:

  • Kobiety, wiek 19-50: 25 gramów / dzień
  • Kobiety w wieku 51 lat i starsze: 21 gramów dziennie
  • Mężczyźni, wiek 19-50: 38 gramów / dzień
  • Mężczyźni w wieku 51 lat i starsi: 30 gramów dziennie

Niektóre dobre źródła tego składnika pokarmowego w żywności obejmują:

  • 100% otręby zbożowe (1/2 szklanki): 8,8 grama
  • Gotowana czarna fasola (1/2 szklanki): 7,7 grama
  • Pieczone słodkie ziemniaki, ze skórką: 4,8 grama
  • Mała gruszka: 4,4 grama

Magnez

Magnez bierze udział we wszelkiego rodzaju procesach zachodzących w organizmie. Wzmacnia kości i wpływa pozytywnie na system immunologiczny. Magnez odgrywa również kluczową rolę w funkcjonowaniu serca, mięśni i nerwów.

Zalecaną dzienną dawką magnezu jest:

  • Kobiety w wieku 19-30 lat: 310 miligramów dziennie
  • Kobiety w wieku 31 lat i starsze: 320 miligramów dziennie
  • Mężczyźni, wiek 19-30: 400 miligramów / dzień
  • Mężczyźni w wieku 31 lat i starsi: 420 miligramów dziennie

Dobrymi źródłami tego składnika pokarmowego w żywności są:

  • Orzechy brazylijskie
  • 100% otrębów zbożowych
  • Gotowany halibut
  • Migdały

Witamina A

Witamina A ma kluczowe znaczenie z wielu powodów. Jest dobra dla wzroku, odporności i wzrostu tkanki.

Ile witaminy potrzebujesz?

  • Dorosli mężczyźni: 900 mikrogramów / dzień
  • Dorosłe kobiety: 700 mikrogramów / dzień

Istnieją jednak dwa rodzaje witaminy A: retinol i karotenoidy. Te ostatnie są tymi, których brakuje w wielu dietach. Nie ma oficjalnej dziennej zalecanej ilości karotenoidów, ale powinieneś starać się codziennie przyjmować niektóre składniki odżywcze w swoim jedzeniu.

Do pokarmów zawierających karotenoidy należą:

  • Pieczone słodkie ziemniaki, ze skórką : 1,096 mikrogramów
  • Gotowane świeże marchewki (1/2 szklanki): 671 mikrogramów
  • Gotowany szpinak (1/2 szklanki): 573 mikrogramów

Witamina A występuje również w wielu wzbogaconych tą witaminą płatkach zbożowych i płatkach owsianych.

Witamina C

Witamina C ma kilka ważnych funkcji w utrzymaniu zdrowia. Oprócz wzmocnienia układu odpornościowego, witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek. Pomaga również w tworzeniu kolagenu, ważnej części kości i chrząstek.

Ile witaminy C potrzebujesz?

  • Dorośli mężczyźni: 90 miligramów dziennie
  • Dorosłe kobiety: 75 miligramów dziennie

Dobrymi źródłami tego składnika pokarmowego w żywności są:

  • Ugotowana słodka papryka czerwona, 1/2 szklanki: 116 miligramów
  • Pomarańcza: 70 miligramów
  • Truskawki (1/2 szklanki): 49 miligramów
  • Kantalupa (średnio 1/4): 47 miligramów
  • Gotowane brokuły (1/2 szklanki): 51 miligramów

Witamina E

Wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości witaminy E. Powód może być ironiczny: starają się zbyt mocno, aby jeść zdrowo.

Witamina E występuje zwykle w żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, takich jak orzechy, nasiona i oleje. Więc w poszukiwaniu jedzenia niskotłuszczowego i odchudzonego, wielu ludzi odrzuca żywność, która jest ważnym źródłem witaminy E. To błąd. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem, więc pomimo tłuszczu, powinieneś spróbować włączyć niektóre z tych pokarmów do swojej diety. Dieta niskotłuszczowa jest nadal bardzo ważna dla dobrego zdrowia, należy rozróżniać tak zwane złe tłuszcze (tłuszcze nasycone i trans ) od dobrych (tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone), które znajdują się w tych pokarmach. Pamiętaj, że nawet dobre tłuszcze są nadal bogate w kalorie, więc musisz je jeść umiarkowanie.

Najkorzystniejszą formą witaminy E jest witamina E (AT) alfa-tokoferolu. Dorośli potrzebują około 15 miligramów AT dziennie.

Niektóre dobre źródła witaminy E to:

  • Prażone nasiona słonecznika
  • Migdały
  • Masło orzechowe
  • Sos pomidorowy
[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here