Kolacja jest bardzo ważnym posiłkiem, o którym nie powinniśmy nigdy zapominać lub celowo pomijać. Legendy jakie w ciągu lat narosły wokół kolacji można zdecydowanie włożyć między bajki. Chodzi oczywiście o niejedzenie kolacji lub zasadę, że „jeśli nie zdążysz jej zjeść do godziny 18:00 to nie jedz jej wcale lub jeśli ją jednak zjesz, to przytyjesz albo źle odbije się na Twoim zdrowiu”.
Wyobraź sobie tylko sytuację osoby, która nie pracuje od 7 – 15. Istnieją inne normy godzinowe, albo wręcz wyznaczają swoją dominację nad podstawowym. W większych miastach, szczególnie w korporacjach, pracę zaczyna się zwykle o godzinie 9:00. Kończąc dzień pracy o 17:00 posiłek przed 18:00 jest zwykle wykluczony. Dlatego warto wziąć pod uwagę zasadę, że powinniśmy jeść na 2 godziny przed pójściem spać. To ze względu na to, aby nasz żołądek i układ trawienny zdążyły poradzić sobie ze zjedzonym posiłkiem. Zapewni to zdrowy sen. Poza tym przypomnij sobie sytuację, kiedy obudziłeś się, ponieważ byłeś głodny. Na pewno kojarzysz to ssanie w żołądku i już wiesz, że zrobiłeś błąd pomijając kolację – czy to celowo, czy ze zmęczenia. Głód powoduje, że nie możesz zasnąć, ale tak bardzo nie chce Ci się podnieść z łóżka i iść do lodówki. W końcu żołądek przejmuje kontrolę, idziesz do kuchni i jesz coś na szybko, żeby go uspokoić i przespać resztę nocy. Tutaj ujawniło się najgorsze – podjadanie czegokolwiek w nocy – przecież nie gotujesz pełnowartościowego posiłku o 2 nad ranem!
Korzyści płynące ze spożywania kolacji – więzi rodzinne
Badania pokazują, że wejście w “nawyk” spożywania wspólnie obiadu w rodzinie powoduje wiele pozytywnych “skutków ubocznych”, takich jak mniejsze ryzyko otyłości, nadużywania substancji i zaburzeń odżywiania – nie wspominając o zwiększeniu poczucia własnej wartości i motywacji dzieci. Dodatkowo, jest to okazja, aby zachęcić i modelować zdrowe nawyki żywieniowe i, co być może najważniejsze, możliwość łączenia się i dzielenia swoimi myślami i uczuciami.
5 pomysłów na zdrową kolację
Prezentujemy 5 dość niestandardowych, ale bardzo łatwych w przyrządzeniu pomysłów na przygotowanie zdrowej kolacji. Mięsa możesz gotować na parze, co dodatkowo uchroni je przed utratą składników odżywczych, będą też bardziej „fit”.
Pierś z kurczaka z brukselkami
- Brokuły i brukselka zawierają przeciwutrofizującyme fitoskładniki
- Danie to jest bardzo chude: 309 kalorii i 3,2 gramów tłuszczów nasyconych.
- Zawiera także potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Składniki: połówki piersi z kurczaka, sól koszerna, łodygi brokułów, oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz, kiełki brukselki, łodygi selera, orzechy laskowe, pietruszka i ser parmezan
Kalorie: 309
Burger z grzybami i radicchio
- Chuda wołowina dostarcza ponad połowę białka i prawie 30 procent żelaza na dzień.
• Będziesz czuć się usatysfakcjonowany dzięki temu białku i 7 gramom błonnika.
• Shiitake i inne grzyby są bogate w przeciwutleniacze i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Składniki:oliwa z oliwek, pieczarki, sól, pieprz, polędwica, bułeczki pszenne i małe radicchio
Kalorie:473
Sałatka grejpfrutowa z awokado i łososiem
- Kwasy tłuszczowe z orzechów włoskich i łososia, a także tłuszcze jednonienasycone z awokado są bardzo zdrowe dla naszego organizmu
• Grejpfrut pomaga w spalaniu tłuszczu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
• Ta sałatka zapewnia dużą ilość witaminy B- niacyny, która pomaga utrzymać zdrową skórę, włosy i oczy.
Składniki:grejpfrut, rukola, awokado, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, spray do gotowania, filety z łososia i orzechy włoskie
Kalorie:360
Miska brązowego ryżu z indykiem
- Bardzo niska zawartość cukru tylko 1 gram!
• Danie to zapewnia około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowego układu odpornościowego.
• Jest również bardzo chudy, z zaledwie 1,2 grama nasyconego tłuszczu.Składniki:brązowy ryż, sól, rosół z kurczaka, surowa pierś z indyka, oliwa z oliwek, pieprz, sos sojowy, szpinak, szalotki, olej sezamowy i tosty z nasion sezamu
Kalorie:486
Spaghetti z zieleniną i pesto z orzecha włoskiego
- Ten posiłek stanowi doskonałe źródło energii po treningu
• Pomaga zachować energię, ponieważ zapewnia jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na żelazo.
• Dostajesz przeciwutleniacze z warzyw, ziół i orzechów włoskich
Składniki:pełnoziarniste spaghetti, pietruszka, szpinak, orzechy włoskie, czosnek, oliwa z oliwek, skórka cytrynowa, sól, pieprz czarny i jajka
Kalorie:439
Podsumowanie
Jedzenie, które decydujesz się zjeść na kolację jest bardzo ważne, szczególnie jeśli chodzi o dietę i chęć utraty wagi. Jeśli nie masz pewności, co przygotować, spróbuj zebrać proste przepisy, które można szybko ugotować. Pytania dotyczące konkretnych składników lub ograniczeń dietetycznych należy koniecznie omówić z lekarzem lub licencjonowanym dietetykiem. Kolacja naprawdę ma znaczenie, gdy próbujesz wyrzeźbić sylwetkę lub schudnąć, więc pomyśl o tym następnym razem, gdy zaczniesz planować i przygotowywać ten posiłek.