Pomidory to popularne warzywo, po które chętnie sięgamy na co dzień. Swoje zastosowanie znajdują zarówno na kanapkach, jak i w sałatkach, jako składnik sosów, przecierów, soków, zup czy element dania głównego. Dziś pomidory można kupić przez cały rok. Na sklepowych półkach dostępne są liczne odmiany tej rośliny. Dietetycy i lekarze przekonują, że po pomidory warto sięgać jak najczęściej. Wynika to z tego, że w pomidorach zawarty jest likopen. Jest to związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Zanim jednak zaczniemy opychać się pomidorami, warto poznać ich kaloryczność. Zobacz, ile kalorii ma pomidor.
Pomidory zaliczane są do roślin z rodziny psiankowatych. Występują w wielu odmianach: od małych i okrągłych pomidorów koktajlowych, przez większe, podłużne o barwie pomarańczowej, żółtej, czerwonej. Pomidory zgadują szerokie zastosowanie w kuchni. Zaleca się, aby pomidory znalazły się w diecie każdego – nawet osoby odchudzającej się. Dobrze jednak sprawdzić kaloryczność pomidorów, aby jedzona ich ilość nie wpłynął negatywnie na kuracje redukującą masę ciała.
Wartości odżywcze pomidorów
Pomidory są źródłem soli mineralnych, witamin, aminokwasów i przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że w warzywie tym znajduje się 30 z 21 niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Jako wartości odżywcze pomidorów wymienia się przede wszystkim:
- Potas – jego zadaniem jest wspieranie pracy mięśni, unormowanie gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej;
- Witamina C – wzmacnia ona cały organizm, a przede wszystkim układ odpornościowy; wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi i neutralizuje wolne rodniki; jej rolą jest także wzmacnianie naczyń krwionośnych oraz skóry;
- Beta – karoten – jest to pochodna witaminy A, która ma chronić skórę przed promieniowaniem UV oraz wzmacniać narząd wzroku i skórę;
- Przeciwutleniacze – są to niezwykle silne związki, które chronią organizm przed najpoważniejszymi chorobami takimi jak zawał serca, miażdżyca, schorzenia neurodegeneracyjne, nowotwory.
Właściwości zdrowotne pomidorów
Pomidory ze względu na zawarte w nich składniki wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Zaleca się ich spożywanie w profilaktyce wielu chorób. Jako najważniejsze właściwości zdrowotne pomidorów wymienia się:
- Zapobieganie miażdżycy i zawałom serca;
- Działanie antynowotworowe (mają zapobiegać przede wszystkim rakowi prostaty oraz szyjki macicy);
- Działanie moczopędne;
- Obniżanie ciśnienia krwi;
- Poprawianie odporności immunologicznej organizmu;
- Uzupełnienie niedoborów witaminy C;
- Wspomaganie trawienia, w tym dużo mówi się o właściwościach odchudzających pomidorów; wynikają one z tego, że w warzywie znajdują się duże ilości błonnika; występuje on głównie w pestkach pomidora;
- Wspomaganie pracy układu nerwowego;
- Chronią przed słońcem;
- Upiększają i pozytywnie wpływają na skórę.
Ile kalorii ma pomidor?
Pomidory kwalifikowane są jako warzywa odchudzające. Mają one pomagać w walce z nadwagą i otyłością. Wynika to z tego, że ich kaloryczność jest bardzo niska. W 100 g pomidora zawartych jest zaledwie 18 kalorii. Średniej wielkości warzywo waży natomiast ok. 180g. Oznacza to, że zjadając je w całości, dostarczamy ok. 32 kalorie. Niska kaloryczność pomidora wynika z tego, że niemal w 94% składa się on z wody. Oprócz tego znajdziemy w nim 3 g węglowodanów, 1 g białka oraz 1,2 g błonnika pokarmowego.
Wszystko to oznacza, że po pomidory spokojnie i bez obaw można sięgać na diecie odchudzającej. Warzywa skazane są też osobom, które chcą utrzymać dotychczasową sylwetkę.
Zastosowanie pomidorów w kuchni
Pomidory w kuchni mają wszechstronne zastosowanie. Stanowią one bazowy składnik wielu sałatek i dań głównych. Jednym z najpopularniejszych jest włoskie caprese – czyli mozzarella z pomidorami. Pomidory świetnie komponują się z daniami kuchni włoskiej, francuskiej i meksykańskiej. Można z nich przygotowywać smaczne i zdrowie sosy np. do pizzy, makaronów czy mięs. Ciekawym ich wykorzystaniem w kuchni jest faszerowanie pomidorów mięsem lub farszem warzywnym. Nie zapomniany też o smacznej zupie pomidorowej, która często gości na polskich stołach.
Pomidory w kosmetyce
Pomidory wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Można z nich robić domowe maseczki, które rozjaśnia przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe. Wyciąg z pomidorów jest też stosowany w kosmetykach drogeryjnych. Kosmetyki z wyciągiem z pomidorów dedykowane są skórze suchej, starzejącej się i problematycznej. Ich rolą jest nawilżanie, dotlenianie, wzmacnianie naczynek krwionośnych oraz działanie przeciwzmarszkowe.
Niska kaloryczność pomidorów sprawia, że można je jeść niemal bez ograniczeń. Szerokie możliwości kulinarne wykorzystania pomidorów sprawią natomiast, że regularne jedzenie tych warzyw nigdy się nie znudzi. Dietetycy rekomendują, aby pomidory najczęściej jeść surowe – dzięki temu unika się strat witamin i innych składników odżywczych. Dobrze jest też wybierać okazy ekologiczne, z hodowli naturalnych. Dzieciom i osobom z problemami trawiennymi/ żołądkowymi powinno podawać się pomidory obrane ze skórki, dla jej zjadania przez osoby zdrowe nie ma przeciwwskazań.