Rzucanie palenia to poważny sprawdzian dla silnej woli. Walka z nałogiem nigdy nie jest łatwa i wiele osób się poddaje. Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby się w niej wspomóc. Jednym z takich sposobów jest dieta dla rzucających palenie. Jej celem jest zapanowanie nad nadmierny apetytem oraz zminimalizować ryzyko wzrostu masy ciała. Poznaj dietę dla rzucających palenie.
Jednym z problemów, z jakim muszą się zmierzyć osoby rzucające palenie, jest nadmierne tycie. Jest ono efektem objadania się, które staje się zastępstwem dla nałogu tytoniowego. Rzucanie palenia bardzo często wiąże się więc z przyrostem masy ciała. Na szczęście tego efektu można uniknąć, przechodząc na dietę dla rzucających palenie. Jej podstawa są zbilansowane posiłki, jedzone regularnie.
Dlaczego przy rzuceniu palenia się tyje?
Przy rzucaniu palenia pojawia się tzw. głód nikotynowy. Jest on wynikiem oddziaływania nikotyny na receptory zlokalizowane w mózgu. W przypadku, gdy nikotyna nie jest dostarczana do organizmu regularnie, to pojawia się silne uczucie uzależnienia. W jego wyniku pojawiają się bóle głowy, nerwowość, rozdrażnienie, lęki, silni i trudna do opanowania chęć zapalenia papierosa, brak koncentracji, suchość w ustach. Jednym z objawów głodu nikotynowego jest też silne uczucie głodu. W związku z tym wiele osób zastępuje papierosa przegryzka i to niestety zazwyczaj tymi niezdrowymi. W zastępstwie za papierosa palacze na detoksie sięgają więc po batony, chipsy, cukierki czy inne słodkości. A wszystko to powoduje, że w organizmie odkłada się tkanka tłuszczowa, a my tyjemy i tyjemy. I tak z jednego nałogu wpadamy w drugi.
Dieta dla rzucających palenie
Dieta w trakcie walki z nałogiem nikotynowym jest niezwykle ważna. Odpowiednio skomponowany jadłospis pozwala uniknąć nadmiernego tycia, dostarcza witamin i minerałów ważnych dla zdrowia oraz wspomaga walkę z nałogiem. Dieta dla rzucających palenie przede wszystkim opiera się na ograniczeniu (a nawet całkowitej eliminacji) słodyczy i innych wysokokalorycznych przekąsek. Te nie mogą być traktowane jako zamiennik papierosa.
Zasady diety dla rzucających palenie
Dieta dla rzucających palenie nie należy do szczególnie skomplikowanych. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Te najważniejsze to:
- Ograniczenie kaloryczności diety o 300-400 kalorii w stosunku do rzeczywistego zapotrzebowania energetycznego; z racji tego, że palenie może pobudzać metabolizm, przy jego rzucenie może powodować mniejsze wydatkowanie energii;
- Jedzenie 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzinnych; należy unikać podjadania między posiłkami, a w przypadku pojawienia się silnego uczucia głodu, należy sięgać po zdrowe przegryzki, jako takie uznaje się świeże, surowe warzywa; są one nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne;
- Wprowadzenie do diety produktów z dużą ilością błonnika – zapewnią one na długo uczucie sytości i zapobiega szkodliwemu podjadaniu; błonnik znajduje się w takich produktach jak otręby zbożowe, musli, owoce pestkowe; warzywa; na diecie dla rzucających palenie sięgać można także po orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, suszone owoce; te produkty warto jednak jeść w małych ilościach, bowiem zawierają dużo kalorii;
- Zwiększenie ilości jedzonych warzyw i owoców – są one bogate w przeciwutleniacze, których celem jest zwalczanie wolnych rodników; oprócz tego przeciwutleniacze działania oczyszczająco i usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie, zawarte w nikotynie; warzywa i owoce bogate w antyoksydanty to: pomidory, papryka, brokuły, szparagi, grejpfruty, pomarańcze, owoce granatu, borówki, jagody czy herbaty ziołowe o działaniu oczyszczającym z dziką różą, dodatkami suszonych owoców, imbiru;
- Płyny – na diecie dla rzucających palenie ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmy; dziennie należy spożywać do 2 litrów wody; woda wspomaga oczyszczanie organizmu i usuw zbędne produkty przemiany materii.
Co jeść, aby rzucić palenie i nie przytyć?
- jabłka – z uwagi na zawartość pektyn oraz błonnika działających oczyszczająco na organizm;
- cynamon, którego zapach może odciągnąć uwagę od chęci zapalenia papierosa; jako dodatek do potraw wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi (zapobiega gwałtownym zmianom poziomu cukru we krwi);
- produkty bogate w witaminy i składniki o właściwościach antyoksydacyjnych np. nasiona oraz orzechy, sok pomidorowy, kiełki, maliny, jagody, borówki, owoce cytrusowe, papryka, warzywa krzyżowe (kapusta, brokuły, kalarepa, brukselka);
- produkty bogate w błonnik, np.: płatki owsiane, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce;
- herbata – zwłaszcza zielona – ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, które wychwytują wolne rodniki i usuwają je z organizmu;
- marchew, seler, brokuły oraz ogórki, ponieważ gdyż zmieniają smak papierosa; po ich spożyciu i zapaleniu papieros nie smakuje zbyt dobrze, a palenie nie daje tak dużej przyjemności;
- potrawy kwaśne oraz gorzkie – również pogarszają smak papierosa.
Dieta dla rzucających palenie – czego nie jeść?
Rzucając palenie z codziennego jadłospisu należy wyeliminować:
- Produkty zawierające cukry proste, czyli słodycze, ciastka, wypieki, oczyszczone produkty zbożowe; ich spożywanie powoduje wahania poziomu glukozy we krwi i prowadzi do napadów głodu, które przyczyniają się do wzrostu masy ciała;
- Alkohol – jego nadmierne spożycia ogranicza solną wodę i często kończy się zapaleniem papierosa; alkohol napędza też apetyt, co utrudnia utrzymanie prawidłowej masy ciała;
- Czerwone mięso – poprawia ono smak papierosa, przez co nałóg sprawia większą przyjemność;
- Tłuste potrawy – mocno przyprawione, smażone lub pieczone wpływa na polepszenie smaku papierosów, dlatego nie są zalecane na diecie dla rzucających palenie.