Rukola to jedna z popularniejszych odmian sałat. Znana jest już od starożytności. Rzymianie wykrzywiali ją jako afrodyzjach, dziś rukola to smaczny dodatek do wielu dań. Rukola szeroko stosowana jest przez kuchnię śródziemnomorską. Warto pamiętać, że ta odmiana stały jest nie tylko smaczna, ale również i posiada wiele właściwości zdrowotnych. Poznaj powody, dla których warto jeść rukolę.

Rukola to popularna odmiana sałata. Bez problemu kupić można ją w osiedlowych warzywniakach czy supermarketach. Większość osób choć raz w życiu jadła rukolę. Wyróżnia się ona swoim oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem. Rukola to jednak nie tylko smaczny dodatek do różnorodnych dań i sałatek, ale także i zdrowe warzywo.

Czym jest rukola?

Rukola to zielone warzywo liściaste. Należy ona do warzyw krzyżowych. Znana jest również pod nazwą rokietty. Sałata pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś uprawiana jest na całym świecie. Ma ona charakterystyczne liście, które swoim kształtem przypominają miecz. Smak rukoli jest lekko gorzkawy i orzechowy. Świeża rukola dostępna jest w sklepach od wiosny do późnej jesieni.

Witaminy i minerały zawarte w rukoli

Rukola to warzywo niskokaloryczne. W 100 g sałaty znajduje się tylko 25 kalorii oraz znikoma ilość tłuszczu. Stąd też rukola to warzywo polecane osobom odchudzającym się. Rukola ma jednak zastosowanie nie tylko w dietach odchudzających. Bogata w witaminy i minerały pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. W sałacie znajdziemy białko, węglowodany i błonnik. Nie można również zapominać o witaminach. 100 gram rukoli pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, połowę zapotrzebowania na witaminę A oraz ¼ zapotrzebowania na witaminę C oraz foliany. W rukoli znajdujemy również witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas i żelazo.

Właściwości zdrowotne rukoli

Wydawać mogłoby się, że rukola to zwykła sałata, jednak na swój skład posiada ona wiele właściwości zdrowych. Wakuje się, że regularne jedzenie rukoli:

  • Chroni przed chorobami nowotworowymi – odpowiadają za to znajdują się w sałacie glukozynolany, które ludzki organizm przekształca w izotiocyjaniany, które motywują komórki do oczyszczania z toksyn i komórek rakowych; za przeciwnowotworowe właściwości rukoli odpowiada również sulforafan; wykazuje się, że związek ten hamuje enzym HDAC, który bierze udział w rozwoju komórek rakowych; jedzenie rukoli ma chronić przede wszystkim przed czerniakiem, rakiem przełyku, prostaty i trzustki;
  • Zapobiega anemii – odpowiada za to zawarte w rukoli żelazo;
  • Poprawia pracę układu krwionośnego – jest to możliwe dzięki potasowi;
  • Działa przeciwbakteryjnie – w rukoli zawarte są związki niszczące bakterie niebezpieczne dla ludzkiego organizmu; one odpowiadają również za smak sałaty;
  • Poprawia naturalną odporność organizmu poprzez zawartość witaminy C;
  • Działa pozytywnie na skórę;
  • Wspomaga detoksykację organizmu;
  • Poprawia wzrok;
  • Wspomaga procesy trawienia m.in. kurację nieżytu i wrzodów żołądka, niweluje zgagę, bóle brzucha i wzdęcie jelit;

Rukola w ciąży

Rukola jest jednym z warzyw zalecanych kobietom ciężarnych. Należy jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach rukola może wywołać reakcje alergiczne. Stąd tez kobiety w ciąży powinny uważnie obserwować swój organizm i w przypadku wystąpienia uczulenia odstawić jedzenie sałaty.

Przeciwwskazania do jedzenia rukoli

Zawarte w rukoli związki mogą wywoływać u niektórych osób skutki uboczne. Jedzenie rukoli powinny ograniczyć osoby o wrażliwym żołądku, sałata może nich wywoływać skurcze brzucha i dyskomfort. Jedzenie dużej ilości rukoli jest również niewskazane przy zażywaniu leków rozrzedzających krew. Wynika to z tego, że witamina K, której jest dużo w rukoli, przeciwdziała rozcieńczeniu u może powiadać zakrzepy.

Przeciwwskazaniem do jedzenia rukoli jest również kamica nerkowa oraz inne schorzenia, którym szkodzi kwas szczawiowy. Ten wykształca się w większości warzyw liściastych, tak samo jak sok warzywny z dodatkiem azotu. Pojawia się on w wyniku nieprawidłowego przechowywania rukoli. W soku tym gromadzą się bakterie, które przekształcą się w azotany. Ich wysoki poziom może być szkodliwy dla zdrowia. Zaleca się, aby liście rukoli kupowane w foliowych i plastikowych opakowaniach wyjmować jak najszybciej.

 Rukola w kuchni – jak ją wykorzystać?

Rukola w kuchni wykorzystywana jest na różne sposoby. Można ją spożywać na surowo, podsmażoną lub ugotowaną. Najczęściej rukola stanowi podstawowy składnik sałatek. Łączy się ją z suszonymi pomidorami, parmezanem czy łososiem. Oprócz tego sałatę można również dodawać do makaronów, zapiekanek, sosów, kanapek, omletów, koktajli. Z rukoli przyrządza się także pożywną zupę. Dietetycy polecają jedzenie rukoli na surowo, bowiem przy długiej obróbce termicznej jej właściwości zdrowotne ulegają zniszczeniu. Przepisy na dania z rukoli bez problemu można znaleźć w internecie. Sałatki z rukoli przyrządza się bardzo szybko, dodawać do nich można praktycznie wszystko, co ma się w lodówce.

Aby rukola dobrze smakowała oraz nie szkodziła zdrowiu, należy dbać o jej właściwe przechowaniu. Powinno się ją trzymać w lodówce i zużyć w kilka dni od zakupu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here