Każdy z nas chce na długo zachować młodość i zdrowie. Pomóc w tym może zbilansowana dieta, bogata w ważne dla organizmu związki i składniki mineralne. Co prawda eliksiru młodości i zdrowia jeszcze nie wynaleziono, nie oznacza to jednak, że jesteśmy całkowicie bez szans w tej walce. Jednym ze związków, który jest cenny dla organizmu, są katechiny. Są to substancje chemiczne należące do grupy polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Ich głównym zadaniem jest prozdrowotne działanie na ludzki organizm. Sposób funkcjonowania katechinów jest niezwykle skomplikowany, warto jednak dowiedzieć się jakie funkcje spełniają i za co odpowiadają, a także, w jakich produktach spożywczych można je znaleźć.

Czym są katechiny?

Katechiny to naturalne chemiczne substancje czynne, które należą do polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. To one odpowiedzialne są przede wszystkim za neutralizowanie wolnych rodników oraz usuwanie z organizmu metali ciężkich. Do ich podstawowych właściwości zalicza się także działanie ściągające, co pozwala na regulowanie i usprawnianie wielu układów wewnętrznych organizmu, a także opóźnienie procesów starzenia się. Same katechiny stanowią aż 80% wszystkich przeciwutleniaczy. Najsilniejszym katechinę jest galusan epigalokatechiny. Jest on o ponad 100% silniejszy od witaminy C oraz E, ma również właściwości bakterio, wiruso i grzybobójcze.

Katechiny – gdzie występują?

Podstawowym źródłem katechiny są herbaty. Związek ten występuje przede wszystkim w herbacie zielonej, ale spotykamy go również w herbacie czarnej o owocowej. Największe stężenie jest w świeżych liściach krzewu herbacianego. Katechiny znajdziemy również w czerwonym winie, czekoladzie oraz owocach takich jak truskawki, morele, jabłka, wiśnie, brzoskwinie oraz śliwki. Bogate w katechiny są też rośliny strączkowe: fasola, soczewica i bób.

Jak działają katechiny?

Katechiny jako przeciwutleniacze wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Odpowiadają m.in. za usuwanie z organizmu metali ciężkich, a więc wspomagają proces detoksykacji. Ważnym zadaniem katechin jest też opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz obniżanie ryzyka zachorowalności. Ta ostatnia właściwość wynika głównie z tego, że katechiny zwalczają wolne rodniki. Związki te odpowiedzialne są za występowanie wielu chorób i dolegliwości od tych powszechnych i mniej groźnych jak przeziębienie i grypa, aż do poważnych chorób również o podłożu nowotworowym.

Katechiny działają również profilaktycznie na choroby miażdżycy i nadciśnienie tętnicze, pozytywie wpływają na masę ciała i wspomagają walkę z otyłością. O katechiny w diecie muszą zbadać i cukrzycy. Jedną z właściwości tych związków jest obniżanie poziomu glukozy we krwi oraz dodatnie wpływanie na insulinooporność. Coraz częściej katechiny stosuje się przy leczeniu zaćmy. Warto jednak pamiętać, że związki te nie tylko wspomagają profilaktykę i leczenie groźnych chorób, ale i są pożądane w diecie osób zdrowych. Pozwalają one podwyższyć odporność organizmu i chroni go przed sezonowymi chorobami, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antywirusowo.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here