Nie podlega wątpliwości, że utrata wagi sprowadza się do prostej matematyki. Musisz jeść mniej kalorii niż spalasz. Niektóre pokarmy mogą pomóc ci zrzucić wagę, ponieważ pomagają ci czuć się dłużej sytym i pomagają ograniczyć głód oraz zwiększają twój metabolizm.

Prezentujemy listę 5 najbardziej popularnych produktów stosowanych jako odchudzające jedzenie. Lista wydaje się być krótka, ponieważ istnieją poradniki zawierające nawet 100 pozycji produktów odchudzających, natomiast skupiliśmy się na tych najbardziej znanych i cenionych, a przede wszystkim dostępnych bez problemu w niemal każdym sklepie.

Odchudzające jedzenie: całe jaja

Jajka wracają do łask po długim okresie odrzucenia, spowodowanym uważaniem ich jako jeden z powodów wywołujących wysoki poziom cholesterolu. Nowe badania pokazują, że jajka nie wpływają niekorzystnie na poziom cholesterolu we krwi i nie powodują ataków serca. Co więcej są jednym z najlepszych wyborów do zjedzenia, jeśli chcesz schudnąć. Są bogate w białko, zdrowe tłuszcze i mogą sprawić, że poczujesz się najedzony, pomimo zjedzenia niskiej ilości kalorii.

Badanie z udziałem 30 kobiet z nadwagą wykazało, że jedzenie jajek na śniadanie, zamiast bułeczek, zwiększyło uczucie sytości i sprawiło, że jedzą mniej przez następne 36 godzin. Kolejne 8-tygodniowe badanie wykazało, że jajka na śniadanie zwiększały utratę wagi na diecie o ograniczonej kaloryczności w porównaniu do diety z bułeczkami zamiast jajek.

Jajka są również wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i mogą pomóc w uzyskaniu wszystkich potrzebnych składników odżywczych na diecie o ograniczonej kaloryczności. Niemal wszystkie składniki odżywcze jajka znajdują się w żółtku.

Odchudzające jedzenie: rośliny zielonolistne

Rośliny zielonolistne, takie jak jarmuż, szpinak i kilka innych są w ostatnim czasie bardzo popularne i polecane przez dietetyków. Rośliny zielonolistne mają kilka właściwości, które czynią je idealnymi produktami używanymi na diecie odchudzającej. Są cenione za niską zawartość kalorii i węglowodanów, ale dostarczają naszemu organizmowi błonnik.

Jedzenie zielonych liści to świetny sposób na zwiększenie objętości posiłków, bez zwiększania liczby kalorii. Zielone liście są również niezwykle odżywcze i bardzo bogate we wszelkiego rodzaju witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z przykładów takiego składnika mineralnego może być wapń, który, jak wykazano w badaniach, wspomaga spalanie tłuszczu.

Odchudzające jedzenie: łosoś

Tłuste ryby, takie jak łosoś, są niezwykle zdrowe. Spożycie łososia daje nam uczucie pełności, dzięki któremu funkcjonujemy przez kilka godzin, a zjedliśmy stosunkowo niewielką ilość kalorii.

Łosoś jest skarbnicą wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów, a także zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Ryby i owoce morza dostarczają znaczną ilość jodu. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, co jest ważne, aby utrzymać optymalny metabolizm. Badania pokazują, że ogromna liczba ludzi na świecie ma niedobory jodu. Łosoś zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3 , które, jak wykazano, pomagają zmniejszyć stan zapalny, o którym wiadomo, że odgrywa ważną rolę w otyłości i chorobie metabolicznej. Makrele, pstrągi, sardynki, śledzie i inne rodzaje tłustych ryb są również doskonałe.

Odchudzające jedzenie: warzywa kapustne

Warzywa kapustne to na przykład brokuły, kalafior, kapusta i brukselka. Podobnie jak inne warzywa, są one bogate w błonnik. Warzywa kapustne zawierają również przyzwoite ilości białka. Co prawda ilości białka nie są tak duże jak w przypadku roślin strączkowych, ale i tak są one wysokie w porównaniu do reszty warzyw.

Połączenie białek i błonnika, że ​​warzywa kapustne są idealnym pokarmem do spożycia, jeśli chcesz schudnąć. Dodatkowo są zaliczane do produktów wysoce pożywnych.

Odchudzające jedzenie: chude mięso

Mięso zostało niesprawiedliwie stoczone na drugi plan, jeśli chodzi o stosowanie go w dietach odchudzających, zostało bowiem obwinione za wszelkiego rodzaju problemy zdrowotne, pomimo braku dobitnych i naukowo stwierdzonych dowodów na poparcie tej tezy. Chociaż faktem jest, iż przetworzone mięso jest niezdrowe, badania wykazują, że nieprzetworzone czerwone mięso NIE zwiększa ryzyka chorób serca ani cukrzycy.

Według dwóch dużych badań oceniających czerwone mięso pod kątem wpływu na zdrowie, ma ono tylko bardzo słabą korelację z rakiem u mężczyzn i brak korelacji u kobiet. Prawda jest taka, że ​​mięso jest pokarmem przyjaznym dla utraty wagi, ponieważ jest bogate w białko. Białko jest najbardziej satysfakcjonującym składnikiem odżywczym, a jedzenie wysokobiałkowej diety może spowodować spalenie od 80 do 100 dodatkowych kalorii dziennie.

Badania wykazały, że zwiększenie spożycia białka (do 25-30% kalorii) może zmniejszyć apetyt o 60%, zmniejszyć chęć podjadania późną nocą o połowę i spowodować utratę wagi o prawie 0,5 kg tygodniowo – a to wszystko dzięki dodaniu białka do diety.

Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej, możesz jeść tłuste mięsa. Ale jeśli masz dietę o umiarkowanej lub dużej zawartości węglowodanów, bardziej odpowiednie może być wybranie chudego mięsa.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here