Mąka gryczana jest produktem obecnym w każdej kuchni. Czy znasz wszystkie jej właściwości, które pozwalają zachować organizm w dobrej kondycji na długie lata? Zapoznaj się ze wszelkimi korzyściami, które wynikają ze stosowania mąki gryczanej.
Krótka historia mąki gryczanej
Aby zapoznać się z cennymi właściwościami mąki gryczanej, warto cofnąć się do czasów, kiedy stanowiła ona lekarstwo na biegunki, nadciśnienie, dyzenterię, a nawet nadmierne pocenie. Wszystkie te dobroczynne działania brane są pod uwagę w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Obecnie nauka potwierdza wiele jej właściwości, jednak przede wszystkim podkreśla bogactwo mineralne, z jakim możemy się spotkać w mące gryczanej. Zawiera ona w sobie spore ilości cynku, fosforu, manganu, magnezu, miedzi oraz wielu innych składników, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Mąka gryczana w diecie bezglutenowej
Mąką gryczana należy do grupy mąk bezglutenowych, co czyni ją niezwykle popularną ostatnimi czasy. Oprócz nieobecności glutenu charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym. Jako że stanowi doskonałe źródło białka, stanowi znakomity wybór dla osób na diecie wegetariańskiej. Dostarcza dwa bardzo ważne aminokwasy – lizynę i arganinę, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka. Rosnąca liczba osób pozbywających się ze swojej diety glutenu sięga właśnie po mąkę gryczaną, jako alternatywę dla dotychczas wykorzystywanej mąki w kuchni.
Jednak nie tylko osoby będące na diecie bezglutenowej mogą korzystać z dobroczynnych cech mąki gryczanej. Włączona w dietę wspomaga procesy regeneracyjne mięśni oraz przeciwdziała chorobom układu krążenia i serca. Jest dobrym wyborem dla osób, które borykają się z częstymi infekcjami w okresie jesiennym, gdyż wpływa na wzmocnienie odporności. Wiele osób borykających się z silnymi bólami głowy bądź osłabionym nastrojem uznaje mąkę gryczaną za produkt, który przyczynił się do zmniejszenia tych uciążliwych dolegliwości.
Zastosowanie w kuchni
Mimo że struktura mąki gryczanej nieco odbiega od powszechnie wykorzystywanej mąki pszennej, doskonale zastąpi ją w większości przypadków. Możemy ją wykorzystać do smażenia naleśników, pieczenia ciast ucieranych czy muffin. Potrawy wykonane na bazie tego produktu posiadają charakterystyczną, brązową barwę, dzięki której wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Należy jednak zaznaczyć, czy produkty, które powstają z tego rodzaju mąki, cechują się znacznie większą kruchością, co dla wielu może okazać się zaletą.
Gdzie kupować mąkę gryczaną?
Mąka gryczana jest produktem występującym na półkach sklepowych większości marketów. Wzrost świadomości na temat zdrowego odżywiania przyczynił się do powstania sklepu internetowego ze zdrową żywnością naturalniezdrowe.pl. Dostępne w nim produkty pochodzą z ekologicznych upraw, a w składach nie spotkamy się z dodatkami substancji, które wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu. Coraz bogatszy asortyment sprawia, że klienci mają tak samo szeroki wybór, jaki ma miejsce w przypadku tradycyjnych marketów. Zakupy w sklepie ze zdrową żywnością są polecane nie tylko alergikom. Aby nasze życie było pełniejsze, a przede wszystkim dłuższe, warto zadbać o to, aby na talerzu lądowały zdrowe potrawy. Nie oznacza to jednak, że musimy w pełni rezygnować ze słodyczy. W ofercie sklepu znajdziemy słodkie przekąski, a nawet mieszanki chlebowe, które powstają na bazie mąki gryczanej. Wbrew mylnej opinii ich smak nie jest wcale gorszy od tradycyjnych wyrobów. Jeżeli chcesz wzbogacić swoją kuchnie o zdrowe produkty, mąka gryczana w naturalniezdrowe.pl jest jedną z najzdrowszych mąk dostępnych na rynku.