Jak wzmocnić włosy i pobudzić ich porost

Nieprawidłowa dieta, stany chorobowe, uszkodzenia mechaniczne, ciąża i karmienie piersią, stres oraz inwazyjne lub źle dobrane zabiegi fryzjerskie – to najważniejsze czynniki, które przyczyniają się do osłabienia i nieatrakcyjnego wyglądu naszych włosów. W wielu przypadkach na szczęście możemy zadziałać skutecznie. Ważne są nie tylko odpowiednie szampony, odżywki i maski stosowane zewnętrznie, ale także wsparcie włosów od wewnątrz. Kluczowe znaczenie ma dieta bogata w odpowiednie witaminy oraz wspomożenie jej działania suplementacją. Na które witaminy powinniśmy stawiać przede wszystkim?

1. Witaminy na włosy: witamina A

2. Witaminy na włosy: witaminy z grupy B

3. Witaminy na włosy: C, D, E oraz H

Witaminy wcale nie muszą być włączane do diety dopiero, gdy wypadanie i zniszczenie włosów stało się faktem. Ważna jest profilaktyka, w której stosując witaminy na włosy poprawiamy ich kondycję zanim do uszkodzeń dojdzie.

Witaminy na włosy: witamina A

Witamina A potrzebna jest przede wszystkim wtedy, gdy głównym naszym problemem jest wypadanie włosów. To jej brak odpowiedzialny jest za rogowacenie komórek macierzy, suchość kosmyków i łamliwość końcówek. Dla optymalnego efektu witaminę A do organizmu powinniśmy dostarczać w dwóch formach: retinolu odpowiedzialnego za moc włosa oraz beta-karotenu, który zapewnia gęstość, połysk i brak łamliwości. Poza suplementacją witaminy A szukać można w produktach spożywczych. Jej dobrym źródłem są: tłuste mięsa, podroby (przede wszystkim wątróbka), jajka, produkty mleczne: tłuste mleko, masło i ser, a także zielone warzywa liściaste, marchewka, pomidor i papryka. W przypadku diety bezmięsnej warto pamiętać, że witamina A wchłania się wraz z tłuszczami, niezbędny jest zatem dodatek oleju w czasie jej spożywania.

Witaminy na włosy: witaminy z grupy B

Kolejnym ważnym suplementem jest cały katalog witamin z grupy B. Powstrzymują one wypadanie, stymulują wzrost i zapewniają ładny wygląd włosów. Uwagę warto zwrócić przede wszystkim na:

  • witaminę B2, zapobiegającą wypadaniu. Obecna jest ona w mleku i przetworach mlecznych, warzywach strączkowych, ciemnym piwie i szpinaku,
  • witamina B5, regenerująca i poprawiająca pigmentację. Łagodzi również stany zapalne. Znajduje się w drożdżach, brokułach oraz pieczarkach,
  • witamina B6, sprzyjająca wzrostowi nowych włosów i utrzymująca ich kolor. Największe dawki tego składnika obecne są w mięsie i rybach, ziemniakach oraz grochu,
  • witamina B9, czyli kwas foliowy, który przeciwdziała siwieniu i stymuluje wzrost nowych włosów. Obecna jest w produktach zbożowych, jajkach, jabłkach, bananach i pomarańczach,
  • witamina B10, chroniąca przed wypadaniem i siwieniem. Najlepiej dostarczać ją w drożdżach piwnych, kiełkach pszenicznych i melasie,
  • witamina B12, która wzmacnia i zapobiega przetłuszczaniu. Jej dobrym źródłem są ryby, wołowina i wątróbki.

Witaminy na włosy: C, D, E i H

Włosom sprzyjają także dodatkowe witaminy o bardzo szerokim spectrum działania. Witamina C na przykład wpływa na produkcję kolagenu, który stanowi główny składnik budulcowy włosa. Znajdziemy ją przede wszystkim w wielu owocach i warzywach, głównie cytrusach, czarnej porzeczce, dzikiej róży, pomidorach, cebuli, papryce czy kiszonkach. Witamina D, z niedoborami której w naszym klimacie zmaga się większość osób, także ma wpływ na powstrzymywanie wypadania, a badania naukowców z New York’s Weill Cornell Medical College przekonują, że na suplementacji szczególnie skorzystają mężczyźni, u których można pobudzić wzrost włosów i wyhamować łysienie. Witaminę D znajdziemy w mleku i przetworach mlecznych, jajkach i rybach morskich. Piękny wygląd i połysk zapewni witamina E obecna w ziarnach zbóż i strączkach, zaś witamina H zatrzyma łysienie i siwienie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here