Mleko jest podstawą codziennej diety wielu ludzi. Niezależnie od tego, czy pijesz szklankę czystego mleka, czy też wlewasz ją do płatków zbożowych, jest ono produktem najczęściej spożywanym w porze śniadaniowej. Mleko, jak każde inne jedzenie, które spożywasz, zawiera kalorie. Picie mleka nie spowoduje zwiększenia masy ciała, jeśli jest częścią zdrowej i zrównoważonej diety w rozsądnym zakresie kalorii.


Mleko zawiera składniki odżywcze, które są niezbędne dla zdrowia kości

Mleko jest bogate w wiele składników odżywczych niezbędnych do życia i dobrego samopoczucia. Mleko o zawartości tłuszczu 2% lub mniej jest doskonałym źródłem wapnia, fosforu, ryboflawiny, witaminy D i witaminy B12, dostarczając 20 procent lub więcej każdego składnika odżywczego na porcję (szklanka mleka). Wapń, fosfor i witamina D są niezbędne do budowy silnej i gęstej struktury kości i mają zasadnicze znaczenie dla wielu innych funkcji biologicznych. Potrzebujemy tych składników odżywczych codziennie nie tylko w wieku dorastania, ale również później. Jeśli te składniki odżywcze nie są dostępne ze źródeł żywieniowych, wapń i fosfor są usuwane z naszych kości. Czy zbyt dużo wapnia może być szkodliwe dla zdrowia kości? W nadmiarze wapnia, fosforu lub witaminy D mogą zakłócać procesy biochemiczne. Ale mleko zawiera składniki odżywcze, które są niezbędne dla zdrowia kości, utrzymania zdrowia serca i zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.

Czy mleko tuczy?

Odpowiedź jak zwykle w takich przypadkach nie jest oczywista. Mleko spożywane w odpowiednich ilościach dostarcza nam niezbędnych do zdrowego funkcjonowania składników odżywczych. Mleko jest produktem kalorycznym, dlatego musimy zdać sobie sprawę, że nie jest to taki napój jak woda i przesadne spożycie może powodować przyrost wagi. Będąc na diecie odchudzającej zwykle sprawdzamy i liczymy z uporem maniaka każdą spożytą kalorię. Nie omijajmy w tych kalkulacjach wartości odżywczej i kalorycznej mleka, a wszystko z naszą wagą powinno zostać w porządku. W tym przypadku powiedzenie: „Co za dużo to niezdrowo” również znajduje zastosowanie.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na to, czy mleko tuczy bardziej czy mniej, jest to, ile procent tłuszczu się w nim znajduje (np. 0%, 0,5%, 1%,1,5%, 2%, 2%, 3,6% itd.). Im więcej tłuszczu tym bardziej tuczące może okazać się mleko. Może – ale nie musi. To zależy od ilości mleka jaką włączymy do naszej codziennej diety.

Czy mleko pomaga w utracie wagi?

Według badań, mleko może pomóc ludziom kontrolować ich apetyt i czuć się pełnymi, co może pomóc w utracie wagi.

Chociaż serwatce lub kazeinie (Kazeina jest najważniejszym białkiem mleka, stanowi ona około ¾ ogólnej ilości białek mleka) czasami przypisuje się potencjalne korzyści odchudzania mleka, badania wykazały, że picie mleka odtłuszczonego było bardziej korzystne dla utraty wagi niż spożywanie innych napojów, które mają taką samą liczbę kalorii i które zawierają albo serwatkę albo właśnie kazeinę. Ludzie, którzy pili mleko, zjadali mniej podczas kolejnych posiłków niż ci, którzy pili inne napoje. Oznacza to, że prawdopodobnie kazeina lub serwatka osobno nie są odpowiedzialne za potencjalny sukces w utracie wagi przy pomocy picia mleka.

Wapń a utrata masy ciała – czy mleko tuczy czy pomaga schudnąć?

Mleko służy jako doskonałe źródło wapnia i dostarcza około 30 procent dziennej wartości wapnia w każdej szklance. Oprócz utrzymania zdrowych i mocnych kości, wapń może pomóc w utracie wagi. Badania przeprowadzane na zwierzętach wykazały, że odtłuszczone mleko w proszku o wysokiej zawartości wapnia było bardziej skuteczne w zmniejszaniu tkanki tłuszczowej niż kazeina, białko sojowe lub dieta niskokaloryczna. Te wyniki sugerują, że wapń w mleku może odgrywać rolę w utracie wagi.

Spożywanie większej ilości produktów bogatych w wapń, w tym produktów mlecznych, może pomóc ludziom stracić zmagazynowany w ciele tłuszcz, nawet jeśli nie zmniejszają one spożycia kalorii lub nie tracą na wadze. Dieta o obniżonej kaloryczności, która była bogata w produkty mleczne i zapewniała około 1400 miligramów wapnia dziennie, była bardziej skuteczna jeśli chodzi o spadek masy ciała, niż dieta, która miała podobną redukcję kalorii, ale zawierała niewielkie ilości produktów mlecznych, z około 700 miligramów wapnia dziennie.

Wapń nie jest jednak jedynym ważnym czynnikiem wpływającym na utratę wagi. Dieta bogata w mleko prowadzi do większej utraty wagi niż przyjmowanie suplementu wapnia lub picie wzbogaconego mleka sojowego. Najprawdopodobniej jest to połączenie różnych składników odżywczych w mleku, które poprawiają utratę wagi.

[Głosów:12    Średnia:2.3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here