Mleko acidofilne to zwykłe mleko wzbogacone o acidophilus – szczep zdrowych bakterii. Dokładniej rzecz ujmując, jest to mleko fermentowane z kultur Lactobacillus acidophilus, które mają zdolność do zasiedlania przewodu pokarmowego  człowieka. Ten probiotyk naturalnie żyje w przewodzie pokarmowym, a także w okolicy narządów płciowych, a uzupełnienie diety mlekiem acidofilnym może przynieść korzyści terapeutyczne. Ta przyjazna bakteria występuje również w jogurcie i innych produktach fermentowanych.

Co to jest Lactobacillus acidophilus?

Obecnie na rynku znajduje się szeroka gama produktów zawierających L. acidophilus. Sfermentowane produkty mleczne zawierające L. acidophilus jako pojedynczą kulturę bakterii mają przede wszystkim lokalne znaczenie w Rosji, krajach Europy Wschodniej i Skandynawii. Natomiast w innych regionach Europy L. acidophilus jest zwykle stosowany w połączeniu z innymi mikroorganizmami (np. Bifidobacterium spp., Streptococcus thermophilus, L. delbrueckii subsp. Bulgaricus, L. casei ).

Lactobacillus acidophilus jest jednym z najczęstszych typów probiotyków i można go znaleźć w sfermentowanej żywności, mleku, jogurcie i suplementach. Lactobacillus acidophilus to rodzaj bakterii występujących w jelitach odgrywających ważną rolę w zdrowiu człowieka.

Jego nazwa wskazuje na to, co produkuje – kwas mlekowy. Czyni to poprzez wytwarzanie enzymu zwanego laktaza. Laktaza rozkłada laktozę, cukier znajdujący się w mleku, na kwas mlekowy. Lactobacillus acidophilus jest również czasem określany jako L. acidophilus lub po prostu acidophilus. Lactobacilli, szczególnie L. acidophilus, są często stosowane jako probiotyki. Światowa Organizacja Zdrowia definiuje probiotyki jako “żywe mikroorganizmy, które przy podawaniu w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne osobie, która je spożywa”. Niestety, producenci żywności nadużyli słowa “probiotyk”, stosując go do bakterii, których działanie nie zostało udowodnione jako prozdrowotne dla człowieka. Doprowadziło to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności do zakazania stosowania słowa “probiotyk” we wszystkich środkach spożywczych w UE.

  1. acidophilus był obszernie badany jako probiotyk, a dowody wykazały, że może on przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Jednakże istnieje wiele różnych szczepów L. acidophilus i każdy z nich może mieć inny wpływ na twoje ciało. Oprócz suplementów probiotycznych, L. acidophilus można znaleźć naturalnie w wielu sfermentowanych produktach spożywczych, w tym kiszonej kapuście czy w mięsie. Dodawany jest również do innych produktów spożywczych, takich jak ser i jogurt – jako probiotyk.

Mleko acidofilne – korzyści dla zdrowia

Ludzie piją mleko acidofilne dla potencjalnych korzyści zdrowotnych, chociaż nie wszystkie z nich zostały udowodnione. Przed próbą leczenia jakiegokolwiek schorzenia za pomocą kwasu acidophilus lub innych suplementów należy skonsultować się z lekarzem.

Mleko acidofilne nie jest jeszcze tak popularne jak inne typy napojów mlecznych fermentowanych, ale dzięki badaniom potwierdzającym prozdrowotne właściwości tego mleka, coraz więcej mleczarni decyduje się na wypuszczenie go na rynek.

Zalety spożywania mleka acidofilnego

  • Może obniżyć poziom cholesterolu we krwi – wiele badań wykazało, że jogurt uzupełniony acidophilus pomógł obniżyć poziom cholesterolu nawet o 7% więcej niż zwykły jogurt
  • Jego kwaśny, ale zarazem łagodny smak pobudza perystaltykę jelit
  • Polecane dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ w wyniku fermentacji zawarty w mleku acidofilnym cukier mleczny rozkłada się (innymi słowy: laktoza rozkłada się)
  • Sprzyja wydzielaniu się enzymów trawiennych w trzustce i żołądku
  • Regeneruje florę bakteryjną jelit po lekoterapii np. antybiotykami
  • Wzmacnia odporność
  • Polecane dla osób po przejściu wirusowego zapalenia wątroby
  • Hamuje proces rozmnażania się drobnoustrojów patogennych w przewodzie pokarmowym
  • Może zapobiegać biegunce i ją zmniejszać – biegunka dotyka ludzi z wielu powodów, w tym za sprawą działania infekcji bakteryjnych. Może to być niebezpieczne, jeśli trwa przez dłuższy czas, ponieważ powoduje utratę płynów, a w niektórych przypadkach nawet odwodnienie. Wiele badań wykazało, że probiotyki, takie jak acidophilus, mogą pomóc w zapobieganiu i zmniejszaniu biegunki związanej z różnymi chorobami
  • Może zmniejszyć objawy zespołu jelita drażliwego

Podsumowanie

Lactobacillus acidophilus jest mikroorganizmem, który można znaleźć w układzie trawiennym i pochwie. Jest to rodzaj “przyjaznych” bakterii, które pomagają utrzymać zdrową równowagę drobnoustrojów w organizmie. Traktowany jako probiotyk, acidophilus służy jako suplement diety, który może przynosić korzyści w różnych warunkach. Można go również spożywać w dostępnej w handlu żywności, do której została dodana, takiej jak jogurt lub mleko acidofilne. Mleko acidofilne to mleko wzbogacone o acidophilus czyli mleko fermentowane z kultur Lactobacillus acidophilus, które mają zdolność do zasiedlania przewodu pokarmowego  człowieka.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here