Szukając sposobów na skuteczne odchudzanie, coraz częściej można natknąć się na pojęcie matcha. Polecana jest ona osobom chcącym walczyć ze zbędnymi kilogramami. Czym jednak jest ten produkt? Matcha to najzdrowsza na świecie zielona herbata. Pochodzi ona z Japonii i wspomaga proces odchudzania. Nie są to jednak jej jedyne właściwości. Matcha pośród innych herbat wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi. Zobacz, w czym może pomóc matcha.

Tradycje japońskie również te żywieniowe od dawna cieszą się dużą popularnością w Europie. Europejczycy chętnie naśladują długowiecznych Japończyków, starając się opierać swoją dietę na produktach od dawna znanych i cenionych w kraju kwitnącej wiśni. Jednym z produktów japońskich, o których w ostatnim czasie jest bardzo głośno, jest matcha. Ta herbata zyskała spore grono fanów i to nie tylko wśród osób przebywających na diecie odchudzającej.

Czym jest matcha?

Matcha jest jedną z odmian japońskiej zielonej herbaty. Wśród innych wyróżnia się oryginalnym sposobem uprawy, który opiera się na odkrywaniu herbacianych krzewów matami na 2 tygodnie przed zbiorami. Ma to na celu uchronić je przed słońcem i spowolnić ich wzrost. Powoduje to, że liście rośliny, z której tworzona jest matcha, mają blado – zielony kolor, co sprawia, że produkują one o wiele więcej aminokwasów niż tradycyjne uprawiane herbaty. Odmienny sposób uprawy matcha przyczynia się też to tego, że ma ona charakterystyczny słodki smak i aromat oraz formę drobno zmielonego zielonego proszku.

Matcha – nie tylko herbata

Matcha znana jest przede wszystkim jako proszek herbaciany, jednak może być także wykorzystywana w inny sposób. Z matcha można przyrządzić lody, ciastka, koktajle, drinki i czekoladę, a także dodawać ją do ciast i wypieków. Takie zastosowanie japońskiej zielonej herbaty sprawia, że łatwo wdrożyć ją do codziennej diety. A to warto zrobić, ponieważ matcha uważana jest za najzdrowszą herbatę świata.

Matcha w diecie odchudzającej

Naukowcy udowodnili, że regularne picie matcha wspomagają gubienie nadprogramowych kilogramów. Jedna z właściwości tej herbaty jest przyspieszanie procesów metabolizmu oraz spalanie tłuszczu. Wskazuje się, że matcha przyspiesza te procesy nawet 4 – krotnie! Co ważne, jest ona naturalnym i zdrowym suplementem diety, który w przeciwieństwie do tabletek na odchudzanie nie powoduje skutków ubocznych.

Za odchudzające właściwości matcha odpowiadają przede wszystkim zawarty w niej związek EGCG, wspomagający odchudzanie. Jego pozytywne działanie na gubienie kilogramów potwierdziły badania przeprowadzone na gryzoniach i ludziach. Trzeba jednak zaznaczyć, że samo picie herbaty matcha nie pomoże w osiągnięciu wymarzonej wagi. Odchudzanie matcha należy wspomóc zmianą nawyków żywieniowych i ćwiczeniami.

Matcha na zdrowie, czyli prozdrowotne właściwości japońskiej zielonej herbaty

Główną prozdrowotną zaletą japońskiej zielonej herbaty jest duża zawartość w niej przeciwutleniaczy. Najprościej mówiąc, są to związki, które zapobiegają namnażaniu się w organizmie wolnych rodników. Te wywołują wiele chorób, a także opóźniają porady starzenia się. Utlenianie się wolnych wyników to także spowolnienie procesów metabolizmu. Oprócz antyoksydantów w herbacie matcha znajdziemy cały zestaw witamin i minerałów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Japońska herbata zawiera m.in. witaminy B, A, C i E, cynk, potas, wapń oraz żelazo. Matcha jest również źródłem błonnika pokarmowego. Takie nagromadzenie witamin i mikroelementów sprawia, że:

  • Matcha chroni przed nowotworami i chorobami serca – wpływają na to zawarte w niej antyoksydanty;
  • Matcha wykorzystywana jest w profilaktyce cukrzycy;
  • Matcha działa odprężająco – jest to możliwe dzięki zawartości l-teaniny, która ma działanie uspokajające, zmniejszające stres i stabilizujące nastrój.

Jak parzyć herbatę matcha?

Matcha jest herbatą, która wymaga specjalnego patrzenia. Aby ją przygotować, trzeba wykorzystać odpowiednio przeznaczone do tego naczynia. Wpływa to na to, że samo parzenie herbaty matcha ma ceremonialny charakter. Chcąc prawidłowo zaopatrzyć japońską zieloną herbatę, należy wyposażyć się w matchawan, czyli niedużą porcelanową miseczkę, która swoim wyglądem przypomina czarkę. Do niej wsypuje się jedną płaską łyżeczkę proszku herbacianego. Łyżeczka używana do parzenia matcha może być zwykła lub bambusowa tzw. chashaku. Herbatę do matchawan najlepiej jest przesypać przez sitko, dzięki czemu nie powstaną grudki w procesie parzenia. Łyżeczkę herbaty matcha zalewa się 200ml wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza. W czasie patrzenia wywar mieszanie specjalna miotełka nazywana chasen. Szybkie ruchy mają wspomóc rozpuszczenie się proszku matcha. Alternatywa dla chasena jest elektroniczny lub zwykły spieniacza do mleka. Matcha podaje się z charakterystyczną pianką.

Gdzie kupić herbatę matcha?

Dziś herbata matcha jest ogólnodostępna. Najprościej można kupić ją w sklepach z herbatami lub że zdrową żywnością. Trzeba jednak pamiętać, że ten typ zielonej herbaty nie należy do najtańszych. Za wysokogatunkowy proszek trzeba zapłacić ok. 79 złotych za 30 g. Niższe ceny herbaty matcha mogą świadczyć i tym, że proszek będzie niskiej jakości, a przez to będzie pozbawiony swoich prozdrowotnych i odchudzających właściwości.

Herbata matcha dopiero zyskuje popularność w Polsce. Ze względu na swoją wysoką cenę nie jest podstawowym składnikiem diety osób odchudzających się. Chcąc jednak skutecznie zgubić nadprogramowe kilogramy, warto zainteresować się właściwościami japońskiej zielonej herbaty. Aby je w pełni wykorzystać, najlepiej jest proszek spożywać w formie naparu herbacianego. Matcha używana w ciastkach, owsianych czy innych produktach spożywczych w czasie obróbki traci wiele cennych właściwości.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here