Osoby, które szukają diety odchudzającej, nie polegającej na eliminowaniu dużej ilości produktów spożywczych, swój wzrok powinny skierować na dietę garstkową. Dieta garstkowa pozwala na jedzenie niemal wszystkiego na, co ma się ochotę. Dodatkowo brak konieczności eliminowania niektórych produktów minimalizuje wystąpienie efektu jo-jo. Dieta garstkowa została opracowana przez Annę Lewitt i szturmem podbija świat. Jeśli i Ty chcesz korzystać z jej efektów, przeczytaj na czym polega dieta garstkowa.
Na czym polega dieta garstkowa?
Dieta garstkowa zaliczana jest do tych z serii odchudzających, jednak odmiennie od jadłospisu mających pomóc zrzucić zbędnych kilogramy, nie polega na wykluczeniu niektórych z produktów spożywczych. Głównym założeniem diety garstkowej są zdrowo skomponowane posiłki, które powinny zawierać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Jedynym ograniczeniem w diecie Anny Lewitt jest ilość zjadanych produktów. Ta określana jest za pomocą dłoni, a dokładnie garści osoby odchudzającej się.
Dieta garstkowa: ile można zjeść?
Dieta garstkowa zaleca spożywanie 5 posiłków dziennie. Ich rozkład kaloryczny powinien jednak rozbić się dla każdej osoby. Inne zapotrzebowanie na energię mają kobiety, inne mężczyźni. Podaje się, że kobiety chce zrzucić zbędne kilogramy, powinny jeść ok. 300 kalorii w jednym posiłku, kaloryczność dania do 400 kalorii powinna wzrosnąć u pań, które chcą utrzymać aktualną sylwetkę. W przypadku mężczyzn wartość energetyczna posiłku powinna wyglądać następująco 500 kalorii na diecie odchudzającej i 600 kalorii przy utrzymaniu sylwetki. Taki rozkład kalorii pozwala dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów.
Przy diecie garstkowej każdy z 5 posiłków powinien być zaplanowany w trzygodzinnych odstępach. Ten czas pozwoli na strawienie przyjętych pokarmów. Należy pamiętać, że przerwy między posiłkami nie mogą być dłuższe niż 4 godziny. Może to spowolnić metabolizm. Ważną informacją jest również to, że pierwszy posiłek należy zjeść niepóźniej niż 45 minut po przebudzeniu.
Dieta garstkowa: ile zmieści się w dłoni?
Będąc na diecie garstkowej, ilość spożywanych produktów odmierza się garścią. Na talerz trzeba więc położyć tyle poszczególnych składników np. węglowodanów, białek czy tłuszczów, ile pomieści łódeczka utworzona z dłoni. Odmierzający produkty należy pamiętać, że mierzy się je przed gotowieniem, zanim wchłoną wodę – dotyczy to kasz, makaronu, ryżu. Po ugotowaniu mierzymy natomiast mięso i ryby, wynika to z tego, że w trakcie obróbki woda z nich odparowuje.
Co i jak mierzyć w diecie garstkowej?
Dieta garstkowa opiera się na spożywaniu produktów z 3 podstawowych grup. Zalicza się do nich:
- Węglowodany, które powinny dostarczać do 70% dziennego zapotrzebowania na energię; dla kobiet oznacza to zjedzie od ok. 1000 kalorii, z czego tylko 200 powinny stanowić cukry proste; resztę najlepiej, jeśli stanowią węglowodany złożone, które znajdują się m.in. w warzywach, kaszy czy brązowym ryżu;
- Białka odpowiadają za ok. 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu; dieta garstkowa zaleca przede wszystkim jedzenie białka zwierzęcego oraz nabiału; zalecane jest jedzenie chudego mięsa oraz ryb;
- Tłuszcze w diecie garstkowej dostarczają do 25% energii; twórczyni diety garstkowej zaleca głównie jedzenie tłuszczy roślinnych z dużą zawartością kwasów omega; znaleźć je można w olejach roślinnych oraz rybach morskich, tłuszcze zawarte są także w serach, wędlinach, orzechach i nasionach.
Dieta garstkowa: czego unikać?
Chociaż dieta garstkowa małż wagę przykłada się do eliminacji wybranych produktów spożywczych, to aby podnieść jej skuteczność w odchudzaniu, zaleca unikanie się: nadmiernego spożywania alkoholu, słodkich i gazowanych napojów, potraw smażonych na głębokim tłuszczu.
Dieta garstkowa: same zalety?
Chociaż dieta garstkowa zyskała spore grono fanów, to niektórzy przestrzegają, że nie jest ona idealna. Do jej wad zalicza się to, że nie uwzględnia indywidualnego zapotrzebowania na energię i nie da się jej łatwo zmodyfikować. Jednak zwolennicy diety garstkowej podkreślają, że uczy ona zdrowych nawyków żywieniowych, równoważnego rozkładu składników odżywczych oraz zachowania umiaru i regularności spożywania posiłków.
Dieta garstkowa zyskuje coraz większa popularność wśród osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jadłospis tej metody odchudzania można znaleźć w książce wydanej przez twórczynię diety. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszyscy powinni z niej skorzystać. I tak np. dla osób aktywnie uprawiających sport zjadanie tylko tyle, ile mieści się w dłoni może być niewystarczające. Należy też pamiętać, że każdy człowiek ma indywidualne zapotrzebowanie na energię. Nie jest powiedziane, że osoby o małych dłoniach mają małe zapotrzebowanie na kalorie i na odwrót. Pamiętanie o tych zależnościach pomoże zdecydować czy dieta garstkowa jest faktycznie tą, która pomoże nam zrzucić skutecznie zbędne kilogramy. Dopasowanie sposobu odchudzania jest podstawa w skutecznym zabijaniu wagi.