Egzotyczne owoce zyskują w Polsce coraz większa popularność. Jednym z owoców, po który chętnie sięgamy, jest ananas. Jemy go w formie świeżej lub jako kandyzowany. Dietetycy przekonują, że im więcej ananasa w jadłospisie, tym lepiej. Jest on bowiem bogaty w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy. To jednak niejedyna właściwość ananas. Poznaj je wszystkie!

Ananas to powszechnie znany owoc egzotyczny. Jego plantacje znajdują się w Meksyku, Brazylii, w Chinach, na Filipinach i Hawajach. Średnio osiąga wagę od 1 do 2 kilogramów, choć są i większe okazy.

Wartości odżywcze ananasa

Ananas to owoc o wysokich wartościach odżywczych. Te wykorzystywane są chętnie przez medycynę naturalną. W ananasie znajdziemy witaminy i minerały. Owoc przede wszystkim dostarcza dużej ilości witaminy C, która jest niezwykle ważna dla organizmu. Inne (nie mniej ważne) witaminy zawarte w ananasie to: B1, B2, B3, B6, A, E, K i kwas foliowy. W ananasie znajdziemy również minerały takie jak: potas, magnez, wapń, fosfor, mangan, miedź, żelazo, cynk i sód. Inne składniki odżywcze ananasa to: błonnik pokarmowy oraz grupa enzymów o nazwie bromelaina.

Ananas mimo mnogości składników odżywczych nie jest owocem kalorycznym – w jego 100 g znajdziemy zaledwie 50 kalorii.

Właściwości zdrowotne ananasa

Ananas chętnie wykorzystywany jest przez medycynę niekonwencjonalną. Zawarte w nim związku wykazują działanie lecznicze i profilaktyczne. Jako właściwości ananasa wskazuje się:

  • Działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowa, przeciwgorączkowe i przeciwzakrzepowe;
  • Wzmacnianie naturalnej odporności organizmu;
  • Oczyszczanie organizmu;
  • Nawadnianie i uregulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej;
  • Wspomaganie leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnego zapalenia stawów, dny moczanowej;
  • Profilaktyczne działanie w zakresie chorób serca;
  • Profilaktyczne działanie przy alergiach oraz infekcjach górnych dróg oddechowych;
  • Leczenie bólu gardła i kaszlu – zalecane jest wykonywanie płukanek z soku ananasowego;
  • Zapobieganie osteoporozie;
  • Łagodzenie zgagi i innych dolegliwości żołądkowych.

Ananas na odchudzanie

Ważną właściwością ananasa jest redukcja masy ciała. Zawarty w nim błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę jelit, dalej uczucie sytości po posiłku. Właściwości odchudzające ananasa wynikają też z obecności w nim bromelainy, która ułatwia trawienie i usuwa nadmiar wody z organizmu. Na diecie odchudzającej powinno się jeść tylko świeżego ananasa, który zawiera mniej kalorii niż ten z puszki.

Właściwości kosmetyczne ananasa

Po ananasa można też sięgnąć, chcąc poprawić urodę. Kosmetyka korzysta głównie z jego działania przeciwobrzękowego i przeciwzapalnego. Wyciągi z ananasa znajdziemy w kosmetykach do cery naczyniowej oraz w peelingach enzymatycznych. Kosmetyki z ananasem pozwalają też zredukować cellulit i zwalczyć przebarwienia skórne. Mogą być one stosowane do każdego typu cery, dla głównie rekomenduje się je do skóry naczyniowej, z przebarwieniami i trądzikiem.

Ananas można również wykorzystać do stworzenia domowych kosmetyków np. maseczkę na twarz czy okładów łagodzących drobne zmarszczki i kurze łapki wokół oczu. Domową maseczkę z ananasa wykonasz z 1 dużego plastra ananasa (świeżego) oraz 2 łyżek miodu. Plaster owocu należy obrać ze skóry, pokroić i dokładnie zmiksować w blenderze. Kiedy uzyska się sok owocowy o konsystencji puree, trzeba do niego dodać miód i wymieszać. Maseczkę ananasową najlepiej stosować wieczorem na czystą skórę. Można nakładać ją na całą twarz. Kosmetyk pozostawia się na 30 minut, a następnie spłukuje zimną wodą.

Zastosowanie ananasa w kuchni

Ananas w kuchni sprawdza się doskonale. Jest składnikiem sałatek (nie tylko tych owocowych), pizzy, dań z kurczakiem, koktajli czy rozmaitych deserów. Przygotowanie potraw z ananasem nie jest trudne. W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na wykorzystanie tego egzotycznego owocu w kuchni. Chcąc zastosować świeżego ananasa, warto zapoznać się z metodą jego obierania. Obieranie ananasa może stanowić nie lada wyzwanie.

Przeciwwskazania do jedzenia ananasa

Ananas to owoc o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie powinien on gościć w diecie diabetyków. Wystrzegać powinny się go też osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nad kwasowością soku żołądkowego, chorobami nerek i wątroby, przyjmujące leki uspokajające, antydepresanty, leki przeciwzakrzepowe i niektóre antybiotyki. Mitem jest natomiast, że ananas w ciąży szkodzi. Badania wskazują, że jest wręcz odwrotnie i ananas pomoże w złagodzeniu porannych mdłości. Przestrzegają jednak, żeby ananas w ciąży jeść w ograniczonych ilościach i to tylko w świeżym wydaniu.

Ananas to smaczny i zdrowy owoc, po który warto sięgać przede wszystkim w okresach obniżonej odporności organizmu i w czasie, kiedy jest on bardziej podatny na sezonowe infekcje. Ten egzotyczny owoc dostępny jest w sklepach przez cały rok. Najłatwiej kupić ananasa w puszce, ale zakup świeżego również nie stanowi problemu. Cena ananasa nie jest wygórowana, a wiele możliwości kulinarnych, jakie on daje, sprawia, że może trafić on w gusta wszystkich.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here