Chcąc szybko zrzucić zbędne kilogramy, warto sięgnąć po dietę zupową. Podje się, że pozwala ona schudnąć nawet o 9 kilogramów w ciągu tygodnia. Trzeba jednak zaznaczyć, że dieta zupowa jest rozwiązaniem doraźnym. Jej długie stosowanie prowadzi do niedoborów witaminowych oraz poważnych problemów ze zdrowiem. Zobacz, co jeść na diecie zupowej.

Dieta zupowa pozwala na bardzo szybką redukcję masy oraz oczyszczenie organizmy z toksyn. Dzięki temu nie tylko nasza sylwetka staje się bardziej atrakcyjna, ale i czujemy się lepiej. Na diecie zupowej (jak sama nazwa wskazuje) spożywa się zupy. Te przygotowywane są na bazie warzyw. Za główne zupy odchudzające uznaje się przede wszystkim zupę pomidorową i kapuścianą.

Zasady diety zupowej

W założeniu dieta zupowa jest i odchudzająca i oczyszczająca organizm. Powinna ona trwać maksymalnie do tygodnia czasu. Podstawą żywienia są warzywne zupy niskokaloryczne. Przygotowuje się je na jarskim wywarze, czyli tym bez dodatku mięsa i kości. Do zupy można dodać natomiast niezliczona ilość warzyw. Składniki zup odchudzanych to np. por, cebula, marchew, paprykę, selera, pomidora, brukselkę, szpinak, brokuły. Na diecie zupowej sięgać można też po przyprawy dodające smaku – głównie zioła. Dozwolone jest także jedzenie ryżu oraz gruboziarnistych kasz. Do zup odchudzanych nie należy natomiast stosować roślin strączkowych takich jak fasola, groch, bób. Nie można też zagęszczać posiłków śmietaną, jogurtem czy zasmażkami.

Zupy na diecie zupowej można jeść w dowolnej ilości – muszą one zaspokoić głód i dać uczucie sytości.

Zupy odchudzające – ile jeść?

Będąc na diecie zupowej, posiłki (w formie zup) należy spożywać 5-6 razy w ciągu dnia. Pozwoli to dostarczyć do organizmu ok. 900 kalorii- dzięki temu waga będzie spadać niezwykle szybko.

Dietę zupową można też stosować częściowo, wtedy zupę odchudzającą je się jako 1-2 posiłki z 5 w ciągu dnia. Taką formę diety zupowej można stosować bez ograniczeń czasowych.

Efekty diety zupowej

Dzięki temu, że dieta zupowa dostarcza bardzo małej ilości kalorii, to waga spada szybko. Podaje się, że w tygodniu można zgubić ok. 9 kilogramów, ale tempo spadku wagi uzależnione jest od: uwarunkowań genetycznych, wieku, płci, szybkości przemiany materii, aktywności fizycznej.

Jako efekty diety zupowej wymienia się też oczyszczenie organizmu z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii.

Wady diety zupowej

Dieta zupowa to jadłospis eliminacyjny, który przy dłuższym stosowaniu prowadzi do niedoborów witamin i minerałów, osłabienia organizmy, a w skrajnych przypadkach do poważnych schorzeń. Jako wadę diety zupowej podaje się też częste występowanie efektu jo-jo, czyli ponownego przyrostu masy.

Kiedy dieta zupowa jest koniecznością?

Dieta oparta na zupach jest niekiedy koniecznością. Jej stosowanie konieczne jest przy chorobach powiązanych z bólem gardła i problemami z przełykaniem. Dietę zupową można też stosować przy zatruciu pokarmowym. Płynny pokarm nie obciąża układu pokarmowego i pozwoli przywrócić poprawne trawienie. Zupy to także dobre rozwiązanie przy problemach stomatologicznych np. przy leczeniu protetycznym, aftach czy noszeniu aparatu ortodontycznego.

[Głosów:3    Średnia:1.3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here