Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie i odświeżające posiłki. Do takich zalicza się sałatki. Stanowią one świetnie orzeźwienie oraz zaspokajają głód. W upalne dni sałatka może stanowić doskonały obiad lub dodatek do niego. Przepisów na letnie sałatki jest co niemiara. Jednym z najpopularniejszych jest przepis na sałatkę z arbuza i fety. Zdrowa i odżywcza na pewno przypadnie Ci do gustu.
Właściwości arbuza
Arbuz to znany i lubiany przez Polaków owoc. Bez problemu można kupić go w każdym sklepie. Arbuz aż w 92% składa się z wody i nie zawiera wielu witamin czy składników mineralnych. Nie oznacza to jednak, że należy omijać go w letniej diecie. Owoc ten jest źródłem przeciwutleniaczy, które hamują proces starzenia się oraz zmniejszają ryzyko nowotworów. W arbuzie znajdzie również cytruliny, czyli aminokwasy wspomagające pracę serca, przyspieszające regenerację mięśni oraz wspomagające potencję. Arbuz ma też duże właściwości odżywiające, dzięki czemu świetnie nadaje się na upalne i letnie dni. Z jego właściwości skorzystać mogą też osoby z chorobami nerek i infekcjami układu moczowego – wszystko dzięki moczopędnemu działaniu. Arbuz wpływa także korzystnie na układ pokarmowy i przemianę materii, układ krążenia i detoks organizmu. Wszystkie te właściwości sprawiają, że sałatka z arbuza będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Właściwości sera feta
Ser feta to znany grecki przysmak. Jego znakiem rozpoznawczym jest słony smak. Jak się jednak okazuje, w serze feta znajdziemy cenne dla organizmu składniki odżywcze. Będą one wspomagać pracę narządów wewnętrznych, dlatego też o serze feta nie można zapomnieć w letnich sałatkach. Należy wspomnieć, że ser feta mogą jeść również osoby przebywające na diecie odchudzającej czy zmagające się z wysokim cholesterolem. Jedna porcja sera zawiera ok. 74 kalorii, 6 g tłuszczów, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka i 1 g cukry. Feta to również źródło witaminy B2. B6. B12 oraz wapnia, sodu, fosforu i selenu. Te właściwość powinny przekonać każdego jedzenia sałatki z serem feta. Regularne jedzenie sera feta m.in. zmniejsza ryzyko osteoporozy i innych chorób związanych z utratą masy kostnej, działa profilaktycznie w chorobach nowotworowych, wspomaga prace układu odpornościowego, chroni jelita, zmniejsza ryzyko chorób oczu i niedokrwistości (anemii).
Letnia sałatka z arbuzem i fetą – składniki
Chcesz skorzystać z prozdrowotnych właściwości arbuza i sera fety? Przygotuj letnią sałatkę z arbuzem i fetą. Jej przyrządzenie nie zajmie Bi więcej niż kilka minut. Aby ją zrobić, potrzebujesz:
- Połówki arbuza
- 100 g sera fety
- Opakowania rukoli
- 1 garści czarnych oliwek
Sos do sałatki z arbuza i fety zrobisz z:
- 3 łyżek oliwy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczek soku z cytryny
- Soli i pieprzu.
Letnia sałatka z arbuzem i fetą – przepis
Połówkę arbuza obierz i usunąć z niej pestki, a następnie pokrój w równą kostkę i wrzuć do miski. Ser feta pokrój w kosteczkę i dodaj do wcześniej przygotowanego arbuza. Na koniec wrzuć pokrojone i wypestkowane oliwki. Wymieszaj. Składniki na sos zmieszaj ze sobą i zalej sałatkę. Gotowe!