Kiwi to egzotyczny owoc, znany w Polsce od lat. Jest on niskokaloryczny i bogaty w substancje odżywcze. Przekłada się to na właściwości zdrowotne kiwi. Zaleca się, aby sięgać po nie, jeśli chcemy uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych. Regularne jedzenie kiwi zbuduje naturalną odporność organizmy, wspomoże odchudzanie i wyeliminuje problemy trawienne. Zobacz, jakie właściwości ma owoc kiwi i jak go jeść.

Kiwi to inaczej chiński agrest. Jest to niepozorny owoc, który ukrywa wiele cennych witamin i minerałów. Owoc kiwi pochodzi z Północnych Chin. Tradycyjnie uprawia się go w dolinie rzeki Jangcy. Pod obecną nazwą owoc znany jest dopiero od 1974 roku i to za sprawą Normana Sondaga. To on sprawdził kiwi do Stanów i zauważył, że swoim kształtem przypomina nowozelandzkiego ptaka o tej samej nazwie. Dziś kiwi można kupić na całym świecie. Na sklepowych półkach występuje kilka odmian tego owocu. Najczęściej kupujemy aktinidię smakowitą (Actinidia deliciosa), odmianę Hayward.

Wartości odżywcze owocu kiwi

W owocu kiwi zamkniętych jest wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim w owocu znajdziemy duże ilości witaminy C – wskazuje się, że kiwi dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Oprócz tego w chińskim agreście obecne są witaminy A, E, K oraz z grupy B. Witaminy te znajdziemy zarówno w owocu, jak i w soku z kiwi.

Kiwi bogate jest też w pierwiastki. Występuje w nim magnez, potas, fosfor, cynk, a także błonnik pokarmowy, luteinę, zeaksynę. Kaloryczność owocu kiwi nie jest duża. 100 g owocu to jedynie 60 kalorii. Oznacza to, że kiwi świetnie sprawdzi się jako element diety odchudzającej.

Właściwości zdrowotne kiwi

Witaminy i składniki mineralne zawarte w kiwi sprawiają, że właściwości odżywcze owocu są bardzo duże. Kiwi wywiera pozytywny wpływ na zdrowie i ogólne samopoczucie, chętnie wykorzystywany jest również przez kosmetykę. Jakie są właściwości kiwi?

  • Ułatwia trawienie, reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom – wszystko to wskazuję, że kiwi wspomaga odchudzanie i walkę z otyłością; właściwości odchudzające kiwi zawdzięcza też obecności w owocu błonnika pokarmowego;
  • Reguluje poziom ciśnienia – kiwi szczególnie polecane jest osobom z wysokim ciśnieniem; zawarty w owocu potas, obniża ciśnienie, zapobiega tworzeniu się skrzepów i zatorów oraz obniża stężenie trójglicerydów;
  • Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry – takie właściwości kiwi wynikają z antyoksydantów (np. witaminie C), które znajdują się w owoców; w połączeniu z cynkiem antyoksydanty odmładzają i poprawiają wygląd naskórka, łagodzą stany zapalne i przeciwdziałają tworzeniu się nowych;
  • Minimalizuje ryzyko raka – w ostatnich latach przeprowadzono wiele badań na temat przeciwdziałania kiwi rakowi; substancje zawarte w owocu mają przeciwdziałać uszkodzeniom DNA; najczęściej wskazuje się, że kiwi minimalizuje zachorowanie na raka jamy ustnej;
  • Leczy przeziębienie – kiwi jest owocem wzmacniającym naturalną odporność; wynika to z witaminy C zawartej w owocu kiwi; podaje się, że 1 kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C; oprócz tego witamina ta uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia błony śluzowe; wszystko to zapobiega namnażaniu się patogennych bakterii i wirusów; kiwi na przeziębienie można jeść zarówno profilaktycznie, jak i kiedy dojdzie już do infekcji;
  • Leczy problemy trawienne – jedzenie kiwi zalecenie jest po spożyciu ciężkostrawnego posiłku, który nadmiernie obciąża układ pokarmowy; kiwi wspomaga trawienie przede wszystkim białka; jego zjedzenie po posiłku zmniejsza uczucie przepełnienia oraz dyskomfortu w brzuchu;
  • Zapobiega zaparciom – błonnik pokarmowy przyspiesza trawienie treści pokarmowej i ułatwia wypróżnianie; kiwi działa lekko przeczyszczająco, dlatego owoc powinny włączyć do diety osoby walczące z przewlekłymi zaparciom;
  • Poprawia kondycję oczu – kiwi jako źródło luteiny i zeaksyny chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Kiwi w kosmetyce

Na bazie kiwi produkuje się wiele kosmetyków. Ekstrakt z tego owocu znajdziemy przede wszystkim w kremach do twarzy. Ich działanie jest nawilżające, odżywiające i nadające skórze blasku. Producenci kosmetyków oferują również peelingi do ciała z kiwi. W tego typu preparatach wykorzystuje się głównie pestki kiwi, które bardzo dobrze złuszczają naskórek. W domu można samodzielnie przygotować rozświetlające maseczki z kiwi do twarzy.

Uwaga na uczulenie

U wielu osób kiwi może powodować uczulenie. Alergia na kiwi objawia się na różne sposoby. Jej typowe objawy to zespół alergii jamy ustnej, przy kutej występuje świąd, obrzęk języka, gardła, ust i jamy ustnej.

Na jedzenie kiwi powinny uważać osoby uczulone na lateks. Owoc ten może być przyczyną reakcji krzyżowej. W takiej sytuacji objawy alergii na lateks pojawiają się po zjedzeniu kiwi. Wynika to z tego, że w owocu znajdują się alergeny o podobnej budowie. Alergiczna reakcja krzyżowa jest niebezpieczna i nawet najmniejsze ilości kiwi mogą powodować wstrząs anafilaktyczny. Warto wiedzieć, że kiwi może reagować krzyżowo także z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, innymi owocami (melon, brzoskwinia, papaja, ananas i jabłko), sezamem, makiem, orzechami laskowymi i ziemniakami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here