Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma ono dostarczyć organizmowi energii do działania przez cały dzień. Jedzenia śniadanie jest szczególnie ważne dla osób, które wykonują pracę umysłową oraz dzieci.  Trzeba jednak pamiętać, że aby śniadanie spełniało swoją rolą, to musi być pożywne i zdrowe. Sięganie w biegu po batonika czy drożdżówkę nie przyniesie nic dobrego. Poznaj przepisy na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie.

Brak czasu, pośpiech, późne wstawanie, brak pomysłów to powody, dla których najczęściej rezygnujemy ze śniadania. W efekcie nasz organizm jest osłabiony już na starcie i nie ma energii, aby funkcjonować na pełnych obrotach. Brak śniadania wywołuje uczucie głodu i ssanie w żołądku, w efekcie tego mogą pojawić się bóle głowy, problemy ze skupieniem, koncentracją, pamięcią. Może to utrudnić przyswajanie nowych informacji oraz analityczne myślenie. Nie ma więc wątpliwości, że negatywnie wpływa to na naukę i pracę.

Menu śniadaniowe – co najczęściej jemy?

Standardowe śniadanie Polaka składa się z ciepłego napoju takiego jak herbata, kakao czy kawy oraz kanapki. Na chleb zazwyczaj kładziemy wędliny, ser, twarożek, rzadziej warzywa. Często na naszych stołach goszczą jajka w postaci tych na twardo, miękko, omletów, jajecznicy. Część z nas jako pierwszy posiłek dnia wybiera płatki z mlekiem, tosty czy owoce. Trzeba jednak pamiętać, że zdrowe śniadanie powinno zapewnić ok 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego i zawierać produkty z całej piramidy żywienia. Pierwsze śniadanie powinno spożywać się najpóźniej 1,5 godziny po wstaniu z łóżka.

Dlatego warto jeść zdrowe śniadanie?

Okazuje się, że przygotowanie smacznego, zdrowego i pożywnego śniadania nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Pomysłów i przepisów jest całe mnóstwo. Dlaczego warto je wypróbować?

  • Zjedzenie śniadania zapewnia do dłużej uczucie sytości i najedzenia; dzięki porannej dawce energii możemy skutecznie działać;
  • Śniadanie poprawia ogólną kondycję organizmu; dzięki niemu mamy lepszą pamięć, szybciej przyswajamy informację, łatwiej się koncentrujemy, zwiększamy kreatywność;
  • Śniadanie eliminuje drażliwość, nastroje depresyjne, rozdrażnienie, nadpobudliwość;
  • Śniadanie zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała; osoby regularnie jedzące śniadanie rzadziej cierpią na nadwagę i otyłość; wskazuje się, że poranny posiłek zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób o 30-200%;
  • Śniadanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, zespołu metabolicznego.

Przepisy na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie

  • Owsianka z suszonymi i świeżymi owocami – jest to szybki przepis na śniadanie i doskonała alternatywa dla tradycyjnej kanapki; najlepiej wybierać płatki owsiane i łączyć je z orzechami i rodzynkami; dodatkiem do śniadaniowej owsianki mogą być sezonowe owoce; płatki zalewa się wodą lub mlekiem; aby owsianka na śniadanie była zdrowa nie należy je dosłodzić; zaleca się też unikanie gotowych wysoko przetworzonych produktów np. słodzonych płatków;
  • Naleśniki z owocami – naleśniki na śniadanie można przygotować dzień wcześniej (wieczorem) i przechować je do rana w lodówce; a śniadanie można je podgrzać i dodać do nich świeże owoce; na śniadanie możesz zjeść tradycyjne naleśniki lub amerykańskie pancakes;
  • Omlet ze szpinakiem i pieczarkami – jajka to znakomity produkt śniadaniowy; są sycące i zdrowe; można podawać je na różne sposoby; ciekawym pomysłem są omlety, które zaserwujesz na słono lub słodko; oryginalnym pomysłem jest wegetariański omlet z pieczarkami i szpinakiem;
  • Zupa mleczna – nie najlepiej kojarzona z dzieciństwa, jest pożywnym śniadaniem; podawać można ją i dzieciom i dorosłym; zupę mleczną można podawać z makaronem lub ryżem; ciekawym dodatkiem do niej będzie wanilia, która nada ciekawy smak pożywnemu śniadaniu;
  • Twarożek z owocami i miodem – biały ser jest doskonałym źródłem wapnia i białka; aby uatrakcyjnić śniadanie do twarożku możesz dodawać sezonowe owoce np. gruszki, maliny czy borówki, a także miód; pamiętaj, aby z miodem nie przesadzać;

  • Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego – jeśli na śniadanie preferujesz kanapki, to postaw na te zdrowe na bazie pieczywa pełnoziarnistego; chleb lub bułką możesz posmarować pastą jajeczną lub położyć na niej ser, wędlinę, rzodkiewkę, szczypiorek czy kiełki nowalijek; całość możesz posmarować łyżka majonezu z jogurtem naturalnym;
  • Parówki – przez lata miały złą prasę, ale nie warto z nich rezygnować; jeśli je lubisz, to na zdrowe śniadanie podawaj parówki, które zawierają co najmniej 90% mięsa, minimum wody i sztucznych dodatków; pamiętaj, aby parówek nie jadać codziennie;
  • Kasza jaglana z owocami – jaglanka to szybki sposób na pożywne śniadanie; kasza jaglana jest lekkostrawna, działa odkwaszająco na organizm i zawiera duże ilości witamin; do jaglanki można dodawać wiórki kokosowe, rodzynki, świeże owoce;
  • Gofry – na śniadanie możesz przygotować zdrowe gofry bez dodatku cukru i podać je z owocami np. jabłkami i cynamonem;
  • Jajecznica z dodatkami – to szybki i prosty przepis na śniadanie; jajecznice możesz jeść bez żadnych dodatków lub też do jajek dodać warzyw np. pomidory, pieczarki, cebule.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here