Błonnik to nasz sprzymierzeniec w diecie. Pozwala nam na szybsze uczucie sytości, co pozwala nam mniej jeść i spowalnia uczucie głodu. Ma też wiele innych działań prozdrowotnych: chroni nas przed rakiem jelita grubego, cukrzycą, chorobami serca, normuje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Powinniśmy spożywać 27-40 gramów błonnika na dzień. Jak częściej włączać go do diety?
Zamień produkty białe na pełnoziarniste
Biały chleb, makaron czy ryż składa się z oczyszczonych ziaren. To właśnie nieoczyszczone ziarna mają najwięcej błonnika, ale też witamin i składników mineralnych. Wprowadź do swoje diety kasze, makaron i ryż pełnoziarnisty i ciemne pieczywo. Masz do wyboru wiele opcji: chleb żytni, razowy, wieloziarnisty, z siemieniem lnianym czy amarantusem. Wybór takiego pieczywa zamiast białej bułki spowoduje, że będziesz dłużej najedzony i pełen energii. Podczas śniadania zamiast słodkich płatków śniadaniowych wybieraj płatki owsiane, otręby, granolę o dobrym składzie. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, zamiast ciasteczek z białej mąki wybierz te owsiane.
Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie
Jest to najprostszy sposób na zwiększenie ilości błonnika w diecie, ale też na ogólne polepszenie stanu zdrowia i wspomaganie odchudzania. Owoce i warzywa to świetne źródło błonnika, dlatego powinniśmy je dodawać do każdego posiłku. Jak najczęściej jedz je na świeżo, w formie nieprzetworzonej. Dużo błonnika znajduje się w skórkach owoców. Oczywiście nie wszystkie są jadalne, ale jeżeli masz taką opcję, to nie obieraj jabłka albo gruszki – zjedz je ze skórką. Świetnym źródłem błonnika są też rośliny strączkowe, które powinny na stałe zawitać do Twojej diety.
Dla zwiększenia ilości warzyw i owoców w diecie często polecane są soki. Są to bomby witaminowe, ale niestety pozbawiają warzywa i owoce błonnika. Jeżeli chcesz zadbać o ilość tego składnika w diecie, wybieraj koktajle. W ten sposób skorzystasz zarówno z witamin, jak i błonnika.
Przemyć błonnik w przekąskach
II śniadanie i podwieczorek to posiłki, w których możemy przemycić dużo błonnika. Wspomniane już koktajle owocowo-warzywne to świetny pomysł, np. w połączeniu z orzechami bogatymi w błonnik. Innym pomysłem może być marchewka albo seler naciowy z hummusem. Granola z jogurtem alo garść suszonych owoców to też świetne źródło błonnika. Nie zapominaj też o ziarnach. Pestki słonecznika, dyni, nasiona chia i siemię lniane to małe ziarenka pełne błonnika i witamin. Dodaj je do koktajli, płatków czy sałatek.
Takie i inne przekąski znajdziesz w diecie pudełkowej np. od dieta pudełkowa Gdańsk. Fit catering oprócz pomocy w uzyskaniu wymarzonej figury pomoże nam też w dostarczeniu ciału błonnika. Dieta składa się przede wszystkim z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, więc spełnia dziennie zapotrzebowanie na ten składnik. Jeżeli wcześniej miałeś problem z zaparciami, wzdęciami albo innymi dolegliwościami układu pokarmowego, zauważysz natychmiastową różnicę. Pamiętaj, że błonnik trzeba łączyć z odpowiednią ilością wody, więc dbaj o nawodnienie.