Jagody goji szturmem podbijają sklepy ze zdrową żywnością. Pochodzą one z krajów azjatyckich i wykazują wiele właściwości leczniczych. Od wieków wykorzystywane są przez medycynę naturalną. Aktualnie jagody goji są znane przede wszystkim jako skuteczny środek wspomagający odchudzanie. Jednak to nie wszystkie właściwości nasion goji. Poznaj je wszystkie i sprawdź, czy warto włączyć jagody goji do swojej diety.

Jagody goji inaczej nazywane nasionami goji są owocami kolcowoju chińskiego -krzewu, który rośnie w klimacie podzwrotnikowym i umiarkowany. Uprawia się je przede wszystkim w Chinach, Tybecie i Mongolii. W Azji nasiona wykorzystywane były od wieków, do Europy przywędrowały dopiero niedawno. Dziś można kupić je w sklepach ze zdrową żywnością. Sprzedawane są one w postaci suszonych owoców. Wynika to z tego, że świeże nasiona goji nie powinny być dotykane gołymi rękami. Pod wpływem dotyku zmieniają kolor z pomarańczowego na fioletowy lub czarny.

Właściwości odżywcze nasion goji

Popularność jagód goji wynika z zawartości w nich wielu cennych mikro i makroelementów. Korzystnie wpływają one na zdrowie człowieka. Składniki odżywcze zawarte w jagodach goji to: żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, selen, german, beta-karoten, aminokwasy, witaminy B1, B2, B6, E, C. Warto tutaj podkreślić, że zawartość witamin w jagodach goji jest bardzo duża. Nasiona zawierają niemal 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Takie skład odżywczy nasion goji sprawiają, że jagody uznawane są za tzw. super żywność (superfood) i polecane są osobom z niską odpornością, które często zmagają się z sezonowymi infekcjami.

Właściwości lecznicze nasion goji

Właściwości lecznicze nasion goji znane są z od 2500 lat. Wykorzystywali je już w starożytnych Chinach. Nasiona goji w diecie mają pomóc w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Wskazuje się, że mogą one pomoc w walce z chorobami serca, wątroby, płuc. Oprócz tego zalecane są przy wysokim ciśnieniu, cukrzycy, reumatyzmie, schorzeniach wzroku i kości.

Nie mniej jednak za najważniejszą właściwość nasion goji uważa się podniesienie naturalnej odporności organizmu i działanie przeciwnowotworowe. Te właściwości nasiona zawdzięczają kompleksowi polisacharydowym LBP. Jagody goji mają silnie działać w profilaktyce raka żołądka, okrężnicy i gruczołu krokowego.

Nasiona goji na odchudzanie

Popularność nasion goji w Europie zaczęła się wraz z odkryciem ich właściwości odchudzanych. Nasiona są produktem bilansującym dietę i wspomagającym proces odchudzania. Trzeba jednak pamiętać, że samo jedzenia jagód goji nie sprawia, że tkanka tłuszczowa sama zniknie, a redukcja wagi nastąpi w kilka dni. Nie mniej jednak regularne spożywanie jagód goji poprawia metabolizm, co jest istotne przy odchodzeniu. Aby wspomóc redukcję wagi, należy jeść od 5 do 12 gramów jagód dziennie. Dawka ta obejmuje jedzenie 1-1,5 łyżki stołowej nasion goji.

Oprócz suszonych i świeżych nasion goji popularnym produktem jest sok z nasion. Najlepiej sięgać po naturalny napój, bez konserwantów, barwników oraz cukru. Osoba dorosła powinna spożywać sok w dawce nie większej niż 50 ml, a dzieci – 250 ml. Sok można pić regularnie.

Nasiona goji stają się też coraz częstszym składnikiem suplementów diety. Opinie o tego typu preparatach są bardzo pozytywne. Osoby je używające potwierdzają, że pozwalają one stracić na wadzę, a także poprawiają kondycję i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść jagody goji?

Nasiona goji można spożywać zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Obydwie postacie dostarczają podobnych wartości odżywczych. Wybierają formę jedzenia nasion goji, można więc kierować się własnymi preferencjami. Jagody można dodawać do sałatek, potraw z ryżu, zup, musli, tworzyć z nich aromatyczny napar. Efekty jedzenia nasion goji widoczne są po miesiącu regularnego ich jedzenia w wyżej wymienionych porcjach.

Warto pamiętać, że jagody goji nie powinni jeść wszyscy. Mogą one wchodzić w reakcje niepożądane z niektórymi składnikami leków, przede wszystkim tych na zakrzepicę i choroby układu krążenia. Zażywając tego typu farmaceutyki, włączenie nasion goji do diety należy skonsultować z lekarzem. Ostrożność w jedzeniu nasion goji powinny zachować także dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Gdzie kupić nasiona goji?

Nasiona goji stały się niezwykle popularnym produktem. Dziś można dostać je nawet w supermarketach. Trzeba jednak uważać, bo zakup dobrej jakość jagód goji nie jest łatwe. Owoce powinny być przechowane w odpowiednich warunkach. Niekorzystnie wpływa na nie wilgoć i promienie słoneczne. Jagody goji najlepiej kupować od sprawdzonych dostawców, np. sklepów ze zdrową żywnością. Jagody sprzedawane są zazwyczaj w małych opakowania po 100 g. Cena za kilogram to ok. 40 złotych.

O właściwościach nasion goji mówi się bardzo wiele. Niektórzy uważają, że są one cudownym lekiem na wszystko, a głównie na otyłość i nadwagę. Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć, że jagody goji to jedynie produkt wzbogacający codzienną dietę. Może on pomoc w leczeniu i profilaktyce niektórych chorób, ale cudownie nie uleczy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here