Jajka to jeden z podstawowych składników diety. Mimo że jajka spożywamy chętnie zarówno samo, jak i w różnorodnych potrawach, to debaty na temat wartości odżywczych jajka nadal trwają. Teorię na temat tego, czy jajko jest zdrowe, czy nie toczą się od wielu lat. tTzy zmieniają się często, a jednej słusznej odpowiedzi nie ma. Nie ma jednak wątpliwości, że jaja z diety byłoby trudno wyeliminować, dlatego też bez względu na to, czy je się ich dużo, czy mało, warto dowiedzieć się o nich czegoś wiedzieć. Zobacz, ile kalorii ma jajko oraz jakich składników odżywczych może dostarczyć do organizmu.
Ile kalorii ma jajko?
Kaloryczność jajka zależy od tego, w jaki sposób zostało ono przygotowane. Jak bowiem wiadomo, jajko można podawać na wiele sposobów – od gotowanego, aż do smażonego. Kaloryczność jajka na miękko to 88 kalorii przy porcji 60g. Bardziej kaloryczne jest jajko na twardo – 93 kalorie, natomiast jajecznica z jednego jaja to już 170 kcal. W jajku sadzonym znajdziemy 130 kalorii, podobnie jak w omlecie. Ilość kalorii zwiększa się, jeśli do jajecznicy czy omletu doda się dodatki takie jak bekon, ser, szynka czy kiełbasa. Kaloryczność jajka można również zwiększyć, używają nieodpowiedniego tłuszczu do smażenia. Należy również wspomnieć, że najmniej kalorii zawiera jajko surowe, a dokładnie jego białko – 48. Ich ilość wzrasta wraz z obróbką termiczną produktu.
Z czego składa się jajko?
Waga ugotowanego jaja to ok. 50-60 gramów. Składa się w większości (76%) wody. N dalszych pozycjach wymienia się białko (13%), tłuszcze (11%), węglowodany (1%). Taki skład jajka sprawia, że jest ono doskonałym źródłem energii. Tłuszcze w nim zawarte, aż w 64% pochodzi z białka, a tylko w 3% z węglowodanów. Jajko dostarcza do organizmu bardzo duże ilości białka, wapnia oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.
Ile kalorii ma jajko? Sposoby spalenia jajka
Zjedzenie jednego ugotowanego jajka można porównać do zjedzenia 5 truskawek lub 9 pomidorów. Aby je spalić, trzeba więc biegać przez 10 minut, pływać 13 minut lub jeździć na rowerze przez 20 minut. Jak więc widać kaloryczność jajka jest dość spora. Stąd też dietetycy zalecają, aby jajka jeść głównie na śniadanie. Dzięki temu posiłek z łatwością zostanie spalony.
Ile kalorii ma jajko? Rodzaje jaj
Wartości odżywcze jajek kurzych oraz ich kaloryczność w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania kur niosek. W sklepach można spotkać jajka kilku klas. Najlepsze są te pochodzące z upraw ekologicznych. O wiele mniej wartości odżywczych znajdziemy w jajach pochodzących od kur hodowanych w klatce czy w hodowli ściółkowej. O tym, skąd pochodzi jajko można dowiedzieć się, analizując 11 cyfrowy ciąg liczb umieszony na jajku lub jego opakowaniu. Najbardziej znacząca jest pierwsza liczba. Cyfra 0 oznacza, że jaja pochodzą z uprawy ekologicznej, 1 to jej z chowu na wolnym wybiegu, 2 z chowu ściółkowego, natomiast 3 chowu klatkowego.
Należy pamiętać, że podane wartości kaloryczne oraz wartości odżywcze dotyczą jaj kurzych. W kuchni wykorzystywać można również jaja przepiórcze, kacze, a nawet strusie. Jednak zawierają one inne związku oraz mają inne wartości zdrowotne.