Fasola szparagowa zarówno żółta, jak i zielona jest zdrowym warzywem. Pełna jest witamin i minerałów m.in. kwasu foliowego oraz błonnika. Ze względu na swój skład fasolka szparagowa posiada wiele zdrowych właściwości. Jedzenie tego warzywa polecane jest kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę oraz tym na diecie niskoglikemicznej. Warto również wiedzieć, że fasolka szparagowa to doskonały składnik diety odchudzające. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma to warzywo.
Fasolka szparagowa to popularne warzywo w polskiej kuchni. Stosuje się ja jako dodatek do dań głównych oraz produkt, z którego tworzy się zupy i kremy. Fasolkę można jeść przez cały rok. Warzywo to pochodzi od zwykłej fasoli i do Europy przywędrowała z Ameryki Środkowej i Południowej. Tam fasolka hodowana jest od ponad 7 tysięcy lat. Do Europy trafiła pod koniec XVI, kiedy to z nowych kontynentów przywieźli ją hiszpańscy żeglarze. Swoją karierę fasolka szparagowa rozpoczęła we Francji, gdzie stała się niezwykle popularna. Obecnie warzywo uprawiane jest we wszystkich krajach świata. Głównie hoduje się ją w Azji, przede wszystkim w Chinach, Indonezji oraz Indiach.
Fasolka szparagowa – kalorie, wartości odżywcze i rodzaje
W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej. Pierwsza jest żółta. Żółta fasolka szparagowa ma delikatny i kremowy smak. Zawiera duże pokłady potasu i fosforu. Zielona odmiana fasolki szparagowej to natomiast ta o wyrazistym smaku. Jest ona cennym źródłem witaminy A i kwasu foliowego. Zielona fasolka szparagowa polecana jest kobietom w ciąży, osobom cierpiącym na niedobór żelaza oraz tym chorym na cukrzycę. Bez względu na odmianę fasolki w 100 g tego warzywa znajduje się ok. 31 kalorii.
Fasolka szparagowa posiada wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w niej witaminę A, kwas foliowy witaminy z grupy B, witaminę C i K oraz minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź oraz mangan. To właśnie dzięki tym wartościom odżywczym właściwości zdrowotne fasolki szparagowej są tak duże.
Właściwości zdrowotne fasolki szparagowej
- Wspomaganie pracy układu pokarmowego – fasolka szparagowa bogata jest w błonnik, który wspomaga proces trawienia; stąd też jedzenie fasolki polecane jest osobom cierpiącym na zaparcia; dzięki dużej ilości manganu fasolka szparagowa wspomaga również wchłanianie się składników odżywczych z pokarmu, głównie witamin z grupy B i E oraz magnezu; korzystnie na pracę układu pokarmowego wpływa też witamina C oraz beta – karoten, które minimalizują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego; niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego w ograniczonej ilości powinny ją jeść osoby otyłe oraz ze schorzeniami układu pokarmowego.
- Profilaktyka zawału serca – potas, kwas foliowy, witamina B6, magnez, ryboflawina oraz przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na pracę układy krążenia; pozwalają m.in. obniżać zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz zminimalizować ryzyko udaru mózgu i zawału serca; regularne jedzenie fasolki szparagowej pozwala też zadbać o właściwy poziom cholesterolu we krwi, a więc zadbać o to, aby nie rozwinęła się miażdżyca.
- Ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami – zielone ziarna fasolki szparagowej to cenne źródło witaminy E, C i A oraz beta – karotenu i przeciwutleniaczy; sprawia to, że warzywo to chroni przed działaniem wolnych rodników, a więc przed rozwojem różnych chorób i schorzeń, w tym i komórek rakowych; dodatkowo związku zawarte w fasolce opóźnia starzenie się skóry.
- Wzmacnianie układu odpornościowego – witamina C zawarta w fasolce szparagowej naturalnie wzmacnia system odpornościowy; pomocą w budowanie odporności jest też zawarta w fasolce aglutynina; jej zadaniem jest budowa odporności organizmu.
- Regulowanie poziomu cukru we krwi – niski indeks glikemiczny warzywa oraz zawarte w nim białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi; po zjedzeniu fasolki szparagowej poziom cukru w organizmie rośnie powoli, a za tym idzie, nie trzeba używać dużej dawki insuliny, aby go przetworzyć; fasolka szparagowa polecana jest więc cukrzykom; ważne jest jej spożywanie w pierwszej fazie choroby.
- Wspomaga rozwój dzieci – zawarta w szparagówce witamina K zwiększa i ułatwia wchłanianie się wapnia, czyli minerału, który zapobiega utracie gęstości kości; warto również pamiętać, że białko fasolki ma skład podobny do tego, które znajduje się w mięsie; stąd też warzywo to może zastąpić w jadłospisie produkty mięsne z drobiu czy wołowiny; dla zdrowego rozwoju dziecka warto więc wdrożyć fasolkę szparagową do diety dziecka.
- Wspomaga usuwanie kwasu moczowego z organizmu – fasolka szparagowa jest warzywem moczopędnym i przyspiesza wydalanie kwasu moczowego; oznacza to, że warzywo wspomaga leczenie chorób nerek, pęcherza, skazy moczanowej oraz altruizmu; fasolka działa również detoksykująca, usuwając z organizmu nagromadzone toksyny.
- Wspomaga prawidłowy rozwój płodu – fasolka szparagowa jest ważnym składnikiem diety kobiet w ciąży; ze względu na zawarty w niej kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad rozwojowych, minimalizuje ryzyko wcześniejszego porodu, zatrucia ciążowego, poronienia oraz niskiej wagi urodzeniowej dziecka.
- Minimalizuje dolegliwość kobiece – witamina K zawarta w fasolce stymuluje krzepliwość krwi; w związku z tym fasola zmniejsza krwawienie w czasie miesiączki, a także pomaga w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, łagodząc jego objawy; jako warzywo zawierający związek zbliżony do żeńskich hormonów może także zminimalizować objawy menopauzy takie jak uderzenia gorąca.
- Wspomaga odchudzanie – niewielka ilość kalorii, potas oraz błonnik wspomagają odchodzenie, regulują wagę ciała, pozwalają oczyścić organizm z toksyn oraz zapobiegają cellulitowi wodnemu; fasolka szparaga jest m.in. jednym ze składników popularnej diety Dukana.