Przygotowania do wigilii w wielu domach budzą niemałe emocje. Świąteczne dania, chociaż tradycyjne i lubiane niemal przez wszystkich stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. Osoby, które dbają o sylwetkę lub są na diecie odchudzającej, z przerażeniem patrzą na tłuste i niezbyt zdrowe potrawy wigilijne. Jest jednak proste rozwiązanie. Tradycyjne 12 postaw da się przygotować w wersji fit. Dzięki temu będą one lżejsze, prostsze do strawienia oraz nie będą dostarczać takiej ilości kalorii, jak te wykonane według standardowego przepisu.  Poznaj przepis na fit wigilie i nie martw się o swoją wagę po świętach.

Fit wigilia, czy to jest możliwe?

Tradycyjne dania wigilie są ciężkie i tłuste. Jednak coraz częściej możemy spotkać się z przepisami, które pozwalają je przygotować w wersji light. Stosując je, można bez trudno przygotować fit wigilię i nie obawiać się, że efekty wielomiesięcznej diety i odchudzania zostaną zaprzepaszczone w jeden wieczór. Współczesna kuchnia proponuje potrawy lekkie i smaczne, które jednocześnie wpisują się w świąteczny nastrój. Warto pamiętać, że przygotowując je, niczego nie ujmie się bożonarodzeniowym stołowi.

Przepisy na fit wigilie

Fit wigilia wbrew pozorom nie oznacza wielu wyrzeczeń i rezygnacji z ulubionych świątecznych przysmaków. Czasem, aby było zdrowiej, wystarczy tylko zastąpić jeden  składnik dania np. śmietanę i majonez jogurtem naturalnym. Zobacz, jak prosto sprawić, że dania wigilijne będą fit.

  • Tradycyjny karp – smażona ryba i to dodatków w panierce jest niezwykle ciężkostrawna, dlatego na fit wigilię zalecane jest podanie karpia gotowanego na parze, pieczonego w ziołach lub w galarecie; karpia dobrze jest też podawać z dodatkami warzywnymi, które sprawią, że do organizmu dostarczy się więcej błonnika oraz cennych witamin.
  • Zupa grzybowa – z zasady jest to potrawa niskokaloryczna; ważne jest jednak, aby nie dodać do niej dużej ilości makarony czy klusek, które sprawia, że liczba kalorii się podwyższy.
  • Pierogi  kapusta i grzybami – chcesz, aby były fit? Przygotuj je z mąki razowej; pamiętaj też, aby pierogów nie odsmażać, a odgrzewać w mikrofalówce lub wrzucać do wrzątku na kilka chwil; na fit wigilii nie stosuj też omast i zasmażek do polania pierogów.
  • Bigos wigilijny – w wersji light ta potrawa nie zawiera tłustych i mięsnych dodatków, a składa się jedynie z kiszonej kapusty oraz składników podnoszących walory smakowe dania.
  • Śledzie w oleju/ w śmietanie – śledzie same w sobie są ciężkostrawne, ale nie warto z nich rezygnować, ponieważ są cennym źródłem kwasów omega 3 i omega 6; aby danie było chudsze, zamiast oleju lub śmietany można podawać je z jogurtem naturalnym.
  • Ciasta wigilijne – na fit wigilii postaw na piernik, który przygotowuje się z mąki razowej oraz miodu; zawiera on sporo błonnika i stosunków mało tłuszczu; najlepiej jest podawać ciasta bez lukrowej polewy i słodkiego nadzienia.

Fit wigilia to nie tylko zadbanie o to, aby potrawy nie były kaloryczne i ciężkostrawne, ale i nieprzejadanie się. Zgodnie z tradycją bożonarodzeniową każdego dnia należy spróbować, co ma przynieść pomyślność i zdrowie w nadchodzącym roku, nie oznacza to jednak, że porcje muszę być duże. Dietetycy zalecają, aby były raczej symboliczne. Jedzenie zarówno słodkości, jak i sałatek czy innych dań powinno odbywać się z umiarem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here