Fast food kosztuje stosunkowo mało i smakuje dobrze, ale negatywny wpływ na zdrowie fizyczne trwa znacznie dłużej niż może nam się to początkowo wydawać. Z wysokokalorycznymi posiłkami otrzymuje się więcej tłuszczu, cholesterolu, soli i cukru – a zatem mniej witamin, minerałów i innych składników odżywczych – niż w zdrowszej żywności.

Wskazówki dietetyczne USDA dla Amerykanów podają, że takie nawyki żywieniowe powodują niedobory najważniejszych minerałów i mikroelementów dostarczanych do organizmu wraz z dietą oraz przyczyniają się bezpośrednio do wzrostu wagi. Problemy zdrowotne wynikające z nadwagi i otyłości mogą poważnie ograniczyć styl życia i skrócić jego długość. Niestety to nie wszystko – fast food wpływa również na spowolnienie myślenia. Przyjrzyjmy się z bliska wpływowi jedzenia typu fast food na zdrowie.

Fast food – najczęstsze choroby związane z takim planem żywieniowym

  • Miażdżyca

Fast food zawiera duże ilości cholesterolu i soli, czyli dwa składniki odżywcze, które przyczyniają się do problemów sercowo-naczyniowych. Amerykańskie Ośrodki Kontroli i Prewencji Chorób zgłaszają bezpośredni związek między spożyciem sodu a negatywnym wpływem na ciśnienie krwi i zauważają, że obecnie ludzie spożywają większość sodu w przetworzonych i restauracyjnych produktach żywnościowych.

  • Cukrzyca

Wiele przekąsek i napojów ma wysoką zawartość cukru. Francuskie tosty, cola, kawa mrożona, a nawet cheeseburgery zawierają znaczne ilości cukru. Regularne spożywanie zbyt dużej ilości cukru może mieć trwały negatywny wpływ na poziom cukru we krwi.

  • Otyłość

Fast foody są nasycone tłuszczem i kaloriami. Zamawianie bez ograniczeń będzie miało negatywny wpływ na Twoją wagę, ponieważ rutynowo przyjmujesz więcej kalorii, niż możesz spalić. Hamburgery z kotlecikami z wołowiny, serem, bekonem i majonezem mogą przekroczyć limit tłuszczu 65 mg zalecany przez dietetyków na cały dzień.

W jaki sposób fast food i przetworzona żywność wpływa na zdrowie dzieci?

Stwierdzono, że dzieci, które spożywają dietę bogatą w składniki odżywcze, mają lepsze wyniki w nauce niż te, które mają niedobór składników odżywczych.

Dobrze karmione dzieci okazały się:

  • Mniej nadpobudliwe
  • Mniej kapryśne
  • Bardziej współpracujące

Dzieci rozwijają również nawyki i smaki, które będą miały na nie wpływ, gdy dorosną. Jeśli dzieci często jedzą fast foody, trudniej im będzie przełamać te wzorce w późniejszym życiu. A nawyki żywieniowe dzieci mają daleko idące konsekwencje.

Według badań opublikowanych w British Journal of Psychiatry w 2009 r., Jedzenie słodyczy w dzieciństwie jest powiązane z przemocą w późniejszym życiu, zażywaniem narkotyków i nadużywaniem narkotyków bardziej niż jakikolwiek inny parametr. Stwierdzono, że jest to ważniejsza determinacja niż wychowanie przez samotnego rodzica lub dorastanie w ubóstwie.

A wychowywanie dzieci na niezdrowej żywności nie tylko wpływa na ich życie, ale także na życie ich potomków.

Fast food = wolniejsze myślenie  – spadek testowych umiejętności wśród dzieci za sprawą spożywania jedzenia typu fast food

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio przeprowadzili badania, w których odkryto związek pomiędzy żywieniem się fast-foodami, a spadkiem testowych umiejętności wśród dzieci. Naukowcy twierdzą że takie jedzenie powoduje niekorzystne zmiany w organizmie, powodując słabsze wyniki w nauce czytania i matematyki. Ponadto powoduje również negatywny przyrost masy ciała i komplikacje zdrowotne, co wiadome jest nie od dziś.

Dlaczego ludzie jedzą niezdrowe jedzenie pomimo ryzyka związanego z szybkim zdrowiem?

Większość ludzi wie, że fast food nie jest dla nich dobry. Według sondażu Gallupa z 2013 roku , spośród 2027 dorosłych ankietowanych 76% twierdzi, że fast food jest “niezbyt dobry” lub “niezbyt dobry dla ciebie”.

Ale jak pokazał ten sam sondaż Gallupa, 8 na 10 Amerykanów spożywa fast food co najmniej raz w miesiącu, a 47% Amerykanów je fast food raz w tygodniu lub częściej.

Fast food jest atrakcyjny – jest tani, wygodny, smaczny i w wielu kręgach społecznie akceptowany. Ale problemy zdrowotne związane z regularnym spożywaniem fast foodów są dramatyczne.

Co zrobić, aby uchronić dzieci przed negatywnym wpływem fast foodów?

Dla dzieci, które nie zawsze rozumieją konsekwencje zdrowotne swoich nawyków żywieniowych, fast food może wydawać się szczególnie apetyczny. Jednak regularne spożywanie fast foodów może być uzależniające dla dzieci i prowadzić do komplikacji takich jak otyłość, przewlekła choroba, niskie poczucie własnej wartości, a nawet depresja, a także wpływa na to, jak radzą sobie w szkole i zajęciach pozalekcyjnych.

Dieta ma znaczący wpływ na nawyki związane z nauką dzieci. Niezdrowe jedzenie i żywność o wysokiej zawartości cukru wyczerpują poziomy energii i zdolność koncentracji przez dłuższy czas. Energia i koncentracja są szczególnie ważne dla dzieci w wieku szkolnym. Dzieci stawiają fundamenty na życiowe nawyki w młodości, czyniąc fast food szczególnie niebezpiecznym dla ich dobrze zbilansowanego rozwoju.

Aktywność fizyczna jest również niezbędna dla dzieci w każdym wieku, a regularne spożywanie niezdrowej żywności nie zapewnia niezbędnych składników odżywczych, których dzieci potrzebują i dostatecznej energii, aby zaangażować się w aktywność fizyczną. Brak aktywności fizycznej jest szkodliwy dla dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego i może również wykluczać dziecko z krytycznego rozwoju społecznego.

W celu ochrony dzieci przez negatywnym wpływem fast foodów i zwiększenia zdolności nauki i zapamiętywania, należy do diety wprowadzać świeże owoce i warzywa oraz nasiona i orzechy, które są bogatym źródłem żelaza i innych składników odżywczych. Odpowiednia ilość żelaza w organizmie zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia koncentrację. Niedobór tego pierwiastka powoduje również osłabienie układu odpornościowego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here