Dieta ubogoresztkowa (zwana także dietą nieskobłonnikową) ogranicza ilość pokarmów o wysokiej zawartości błonnika, które jesz każdego dnia, co pomaga odpocząć Twojemu układowi trawiennemu. Nie jest dietą odchudzającą, lecz dietą leczniczą, którą stosuje się m. in. w chorobach zapalnych jelit!

Dieta uboga w błonnik powinna:

  • zmniejszyć ilość niestrawionego pokarmu przenikającego przez jelita
  • zmniejszyć ilość pracy, którą wykonuje Twój układ trawienny
  • zmniejszyć ilość produkowanego stolca
  • łagodzić bóle brzucha, biegunkę i inne objawy

Stosuj dietę o niskiej zawartości błonnika tylko wtedy, gdy lekarz Ci ją zalecił. Często jest to leczenie takich objawów, jak biegunka i skurcze, przed kolonoskopią, po pewnych zabiegach chirurgicznych lub jeśli wystąpi zaostrzenie jednego z następujących problemów z jelitami:

  • zespół jelita drażliwego
  • zapalenie uchyłka
  • choroba Crohna
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Ta dieta nie jest przeznaczona do odchudzania. Jeśli nie stosujesz jej poprawnie i zgodnie z zaleceniami lekarza, może to w dłuższej perspektywie spowodować więcej niezamierzonych efektów ubocznych i niepokojących dla zdrowia symptomów.

Co możesz jeść na diecie o niskiej zawartości błonnika?

Zazwyczaj dieta uboga w błonnik ogranicza spożycie błonnika do około 10-15 gramów dziennie zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet. Dieta o niskiej zawartości błonnika składa się z pokarmów, których nie należy spożywać w normalnej, codziennej diecie w  dużych ilościach, jak choćby biały chleb, lody i białko. O ile trzymasz się diety o niskiej zawartości błonnika przez krótki czas – dopóki Twoje jelita się nie zagoją, nie rozwinie się biegunka lub zostaniesz wyleczony w wyniku operacji – wszystko będzie w porządku.

Żywność o niskiej zawartości błonnika

  • chleb pszenny
  • biały makaron
  • biały ryż
  • żywność przygotowana z rafinowanej białej mąki, np. naleśników
  • niskotłuszczowe płatki gorące i zimne
  • jajka
  • dobrze ugotowane konserwy lub świeże warzywa w małych ilościach
  • ziemniaki bez skóry
  • tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, majonez, sos i masło
  • produkty mleczne, jeśli możesz je tolerować
  • delikatne źródła białka, takie jak jajka, tofu, kurczaki i ryby
  • kremowe masło orzechowe

Owoce o niskiej zawartości błonnika

  • soki owocowe bez miąższu
  • owoce w puszkach
  • banany
  • kantalupa
  • melon spadziowy
  • arbuz
  • nektarynki
  • papaje
  • brzoskwinie
  • śliwki

Warzywa o niskiej zawartości błonnika

  • dobrze ugotowane lub konserwowane warzywa bez nasion i skórek
  • marchew
  • buraki
  • szparagi
  • cukinia
  • białe ziemniaki bez skórki
  • fasolka szparagowa
  • sałata
  • sosy pomidorowe
  • Puree ze szpinaku
  • Wyciśnięty sok warzywny

Należy również unikać wszelkich pokarmów, które są trudne do przetrawienia. Kiedy idziesz na dietę o niskiej zawartości błonnika, niektóre pokarmy – takie jak pikantne dania – mogą mieć zły wpływ na Twój układ trawienny. W tym czasie należy unikać picia herbaty, kawy i alkoholu.

Żywność, której należy unikać na diecie niskobłonnikowej

  • cebula i czosnek
  • ziemniaki ze skórą
  • otręby
  • surowe lub gotowane warzywa kapustne
  • owoce surowe i suszone
  • fasola, soczewica, orzechy i nasiona
  • Produkty pełnoziarniste
  • ryż dziki lub brązowy
  • dania ostre, smażone lub trudne do przetrawienia
  • przetworzone mięso

Pamiętaj, aby czytać etykiety i unikać jedzenia zawierającego więcej niż 1 gram błonnika. Podczas stosowania leczniczej diety ubogoresztkowej nie zapomnij o regularnym nawadnianiu organizmu, pij jak najwięcej wody, która jest pomocna w procesie trawienia. Możesz także spotkać się z dietetykiem, aby poznać konkretne plany żywieniowe i wskazówki dotyczące diety niskobłonnikowej. Tylko konkretne informacje od kompetentnych osób są bezpieczne dla zdrowia, a co za tym idzie dobrego samopoczucia.

Dlaczego dieta o niskiej zawartości błonnika jest korzystna?

Stosuj dietę o niskiej zawartości błonnika, tylko w przypadku, gdy zaleci Ci ją lekarz. Możesz dostać to zalecenie od niego w przypadku występowania następujących schorzeń:

  • zapalna choroba jelit
  • choroba Crohna
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • zapalenie uchyłka
  • biegunka
  • skurcze brzucha
  • zaparcia
  • kłopoty z trawieniem
  • podrażnienia lub uszkodzenia w przewodzie pokarmowym
  • zwężenie jelita spowodowane przez guz
  • pooperacyjna rekonwalescencja po zabiegach żołądkowo-jelitowych, takich jak kolostomia i ileostomia
  • stany powodowane przez promieniowanie lub inne rodzaje leczenia, które mogą mieć wpływ na przewód pokarmowy

Możesz również potrzebować diety o niskiej zawartości błonnika na 2 do 3 dni przed rozpoczęciem kolonoskopii.

Podsumowanie

Stosuj dietę o niskiej zawartości błonnika tylko wtedy, gdy zaleci Ci ją lekarz, który określi, jak długo musisz być na tej diecie. Długość stosowania diety ubogoresztkowej uzależniona jest od Twojego stanu zdrowia.

Udaj się po poradę do dietetyka, aby stworzyć zindywidualizowany plan diety niskobłonnikowej.

Wiele pokarmów dozwolonych na diecie o niskiej zawartości błonnika, takich jak budyń i biały chleb, nie powinno stać się podstawą do regularnej diety, szczególnie po powolnym ponownym wprowadzeniu błonnika.

[Głosów:5    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here