Kluczowe koncepcje dla diety makrobiotycznej, w tym wiara w tradycyjną chińską medycynę, siłę równowagi yin i yang – zarówno w ciele, jak i w swoim środowisku społecznym, sięgają starożytnych tradycji kultury Wschodu. Zwolennicy makrobiotycznych sposobów odżywiania od dawna zachęcają ludzi do jedzenia naturalnej żywności, która nie tylko wspiera zdrowie ich ciał, ale także ekosystem i naturalny porządek życia.

Chociaż każda osoba reaguje inaczej na dany rodzaj diety, dowody wskazują, że dieta w makrobiotycznym stylu może przyczynić się do poprawy zdrowia serca, obniżyć stan zapalny i wspierać zdrową masę ciała, aż do późnej starości.

Co to jest dieta makrobiotyczna?

Dieta makrobiotyczna to dieta oparta przede wszystkim na roślinach, zakorzeniona w teorii yin-yang wywodzącej się z Azji. Zgodnie z teorią makrobiotyczną, równoważenie yin i yang odbywa się poprzez spożywanie głównie wegetariańskiej, niskotłuszczowej diety równoważonej makroelementami (białka, węglowodany i tłuszcze), żywności o różnych wartościach energetycznych oraz szerokiej gamy witamin i minerałów pochodzących z roślin. Uważa się, że takie podejście do jedzenia wspomaga nie tylko trawienie, ale także  lokalne rolnictwo, a nawet dobre samopoczucie psychiczne.

Inne zalecenia dotyczące jedzenia makrobiotyków obejmują: kupowanie lokalnie uprawianych produktów, kupowanie żywności ekologicznej, która nie jest zanieczyszczona pestycydami chemicznymi, spożywanie żywności sezonowej, spożywanie głównie świeżej i surowej żywności oraz kładzenie nacisku na pokarmy roślinne (zamiast na mięso), nabiału czy innych produktów zwierzęcych.

Chociaż istnieje wiele różnych rodzajów makrobiotycznych diet spożywanych na całym świecie, większość z nich ma następujący podział:

  • Wysoki odsetek węglowodanów w diecie makrobiotycznej (około 25 procent do 30 procent całkowitej liczby kalorii) pochodzi ze świeżych lub gotowanych warzyw. Jest to bardzo wysoki odsetek, biorąc pod uwagę naturalnie niskokaloryczne warzywa.
  • Złożone węglowodany, takie jak brązowy ryż, jęczmień, proso, owies i kukurydza organiczna (bez GMO) są również często spożywane, co stanowi około 30 procent do nawet 40 procent wszystkich kalorii.
  • Niewielki procent, około 5 procent kalorii, pochodzi zwykle z ryb lub owoców morza (zwykle spożywanych średnio kilka razy w tygodniu).

Można zauważyć, że dieta makrobiotyczna ma wiele wspólnego ze słynną  dietą Okinawa, co nie jest zaskakujące, ponieważ obie mają korzenie w kulturach azjatyckich. Dieta Okinawa pochodzi od nazwy największej wyspy w archipelagu Ryukyu w Japonii. Dieta Okinawa jest stosowana przez jednych z najzdrowszych i najdłużej żyjących ludzi na świecie (dane opracowane na podstawie badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich 100 lat). Średnia długość życia w Japonii wynosi 80-87 lat (ten wiek osiąga więcej kobiet niż mężczyzn).

Korzyści z diety makrobiotycznej

  • Wysoka zawartość niezbędnych składników odżywczych oraz pomoc w zmniejszaniu stanów zapalnych.
  • Może pomóc w poprawie zdrowia serca
  • Może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi

Co jeść na diecie makrobiotycznej?

Żywność uważana za makrobiotyczną obejmuje:

  • Wszystkie rodzaje świeżych warzyw, w szczególności rzodkiewki, gotowane lub świeże liściaste warzywa, kapustę, grzyby, szalotki, pory, brokuły, marchew, buraki, , rzeżuchę i kalafiora.
  • Świeże zioła, w tym imbir, czosnek, kolendra itp., A także sos sojowy, tamari, sos rybny, syrop z brązowego ryżu i miód do słodzenia lub aromatyzowania
  • Warzywa morskie / wodorosty morskie
  • Fasola i rośliny strączkowe, tofu, tempeh, czarna fasola
  • Orzechy i nasiona, w tym sezam, dynia, migdały i orzechy nerkowca
  • Starożytne, nieprzetworzone ziarna – dotyczy to wszystkich rodzajów ryżu (zwłaszcza brązowego), prosa, jęczmienia, gryki, amarantu, komosy ryżowej, żyta, owsa i ekologicznej kukurydzy
  • Makaron z brązowego ryżu
  • Nierafinowane oleje wytwarzane z nasion sezamu lub dyni
  • Herbata, np. Zielona, ​​czarna, jaśminowa, biała itp.

Pokarmy, których należy unikać na diecie makrobiotycznej

Na diecie makrobiotycznej zdecydowanie powinieneś unikać:

  • Pakowanych i przetwarzanych produktów spożywczych
  • Mięsa
  • Jajek
  • Rafinowanego cukru i słodzików
  • Produktów czekoladowych lub kakaowych
  • Większości owoców, zwłaszcza owoców tropikalnych
  • Kawy
  • Mocnych przypraw.
  • Ciemnych warzyw, takich jak bakłażan, pomidory, ziemniaki i papryka (Dlaczego? Niektórzy doświadczają niepożądanych objawów pokarmowych podczas spożywania tych pokarmów, w tym alergii czy reakcji autoimmunologicznych. Jednak całkowite wyeliminowanie tych warzyw z jadłospisu jest krytykowane w diety makrobiotycznej, ponieważ wielu dietetyków uważa, że ​​eliminacja tych warzyw nie jest przecież konieczna dla większości zdrowych ludzi)

Plan diety makrobiotycznej i wskazówki dotyczące stylu życia

  • Częściej gotuj świeżą żywność w domu
  • Spraw, aby rośliny stały się centralnym punktem posiłków
  • Staraj się jeść codziennie różnorodne kolorowe owoce i warzywa, ponieważ różne kolory wskazują na różne przeciwutleniacze.
  • Pij dużo czystej wody i herbaty, unikając słodzonych napojów, alkoholu i kofeiny.
  • Staraj się dokładnie żuć żywność, aby poprawić trawienie, a także zwolnić tempo jedzenia podczas posiłków. Powinieneś dążyć do 25-50 żuć jednego kęsa zgodnie z teorią diety makrobiotycznej.
  • Użyj szklanych pojemników do przechowywania żywności i wody zamiast tych z tworzyw sztucznych.

Środki ostrożności po diecie makrobiotycznej

Chociaż dieta makrobiotyczna jest uważana za jedną z najpopularniejszych alternatywnych lub uzupełniających dietetycznych metod leczenia chorób przewlekłych, w tym raka, niewiele badań wykazało jej skuteczność w zapobieganiu chorobie lub leczeniu. Dlatego nadal potrzebne są dalsze badania przed wyciągnięciem wniosków na temat korzyści wynikających z uzdrawiania tej diety. Według niektórych ekspertów istnieją obawy dotyczące leczenia raka metodami żywieniowymi, takimi jak makrobiotyki, w tym:

  • Pacjenci potencjalnie opóźniający konwencjonalne leczenie i wizyty u lekarza
  • Prawdopodobnie rozwijają się niedobory żywieniowe, które utrudniają funkcjonowanie układu odpornościowego, takie jak spożywanie zbyt małej ilości witaminy D, wapnia i białka
  • Pacjent zużywa zbyt mało kalorii, co może powodować utratę mięśni i zmęczenie Niektórzy uważają również, że diety makrobiotyczne mają ograniczenia społeczne (ze względu na ścisłe przestrzeganie tej diety), które utrudniają ich przestrzeganie. Ponadto składniki makrobiotyczne mogą być trudne do pozyskania, a spożycie soli na tym planie diety jest przez niektórych uważane za zbyt wysokie. Istnieje również spór dotyczący konieczności wyeliminowania większości owoców, w tym wszystkich owoców tropikalnych.

Są to najważniejsze argumenty i należy je porównać z osobistymi preferencjami, przekonaniami i ogólnym stanem zdrowia.

Podsumowanie – dieta makrobiotyczna

Dieta makrobiotyczna to podejście do jedzenia, które wynika z tradycji azjatyckich, kładących nacisk na spożywanie głównie białek roślinnych (wegetariańskich), niewielkich ilości pokarmów i tłuszczów zwierzęcych oraz równowagi różnych mikro- i makroelementów, które wspierają równowagę energetyczną yin-yang w ciele człowieka.

Osoby stosujące dietę makrobiotyczną i makrobiotyczny styl życia uważają, że żywność o różnych właściwościach energetycznych i dieta oparta głównie na roślinach jest dobra dla zdrowia (zwłaszcza układu trawiennego), a także ekosystemu. Osoby te podkreślają, iż lokalne, sezonowe, świeże pokarmy roślinne mają wspierać nie tylko zdrowie, ale również rolnictwo i dobrostan psychiczny.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here