Dieta jesienna to nazwa kuracji odchudzającej, a zarazem wzmacniającej organizm. Jadłospis diety jesiennej bogaty jest w warzywa, owoce, ryby, nabiał i drób. Sprawia to, że posiłki są urozmaicone i dostarczają do organizmu rozmaitych i ważnych dla niego składników odżywczych. Wszystko to sprawia, że w czasie największego osłabienia i podatności na infekcje organizm może zachować siły witalne potrzebne do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Poznaj zasady, produkty i efekty diety jesiennej.
Brak słońca, coraz gorsza pogoda, zimno i wiatr sprawiają, że nie tylko pogarsza się nasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jesienią częściej zapadamy na sezonowe infekcje takie jak grypa czy przeziębienie. Jeśli chcemy tego uniknąć, to do okresu przejściowego warto przygotować organizm. Najprościej można to zrobić, zmieniając nawyki żywieniowe. Pomoc może w tym dieta jesienna. Jej zadaniem jest wzmocnienie organizmu i zbudowanie jego naturalnej odporności. Efektem diety jesiennej jest także zrzucenie kilku kilogramów.
Dieta jesienna to przyjemny i smaczny jadłospis, który przede wszystkim opiera się na sezonowych warzywach i owocach. W związku z tym w menu diety jesiennej nie może zabraknąć jabłek, gruszek, grzybów czy dyni. Oprócz tego dieta jesienna chętnie sięga po nabiał, drób i ryby. Produkty, które wykorzystuje, pozwalają na przyrządzenie smacznych i urozmaiconych posiłków każdego dnia.
Na czym polega dieta jesienna?
Kluczowym zadaniem diety jesiennej jest dostarczenie do organizmu zdrowych tłuszczy, czyli tych omega. Oprócz tego dania muszą być bogate w witaminy i pierwiastki budujące odporność immunologiczną. Na diecie jesiennej spożywa się głównie produkty kojarzone z jesienią, ale także i ryby, drób, nabiał. Jej ważnym elementem jest czosnek, który od wieków uznawany jest za naturalny antybiotyki. Inne ważny produkt diety jesiennej to warzywa korzenne, czyli np. marchew czy pietruszka. Dieta jesienna obejmuje jedzenie 6 posiłków dziennie. Zaleca się, aby dania doprawiać ziołami, a dziennie wypijać minimum 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbaty, herbatek owocowych – wszystko bez cukru.
Dieta jesienna do organizmu dostarcza przede wszystkim takie składniki jak: witaminy A, C, E, B6 i B12, kwasy omega-3 i omega-6 oraz w potas, cynk i błonnik.
Kaloryczność diety jesiennej
Dieta jesienna należy do jadłospisów niskokalorycznych. Mimo że zakłada ona jedzenie 5 posiłków dziennie, to przykazuję, aby ich kaloryczność nie przekraczała 1200 kalorii (na 1 dzień). Pozwala to uniknąć uczucia głodu, a jednocześnie nie powoduje nadmiernego przyrostu wagi. Warto zaznaczyć, że przez wiele osób dieta jesienna uznawana jest za jadłospis odchudzający.
Ile można schudnąć na diecie jesiennej?
Dieta jesienna powinna być stosowana od 10 do 21 dni, wtedy jej efekty są najbardziej widoczne. Przejść na nią mogą wszystkie zdrowe i dorosłe osoby. Nie zalecana jest ona nastolatką, osobom ciężko chorym, matkom karmiącym i kobietą w ciąży. Wskazuje się, że osoby traktujące dietę jesienną jako sposób na redukcję wagi mogą w ciągu 7 dni schudnąć ok. 1,5 kilograma. Jak więc widać efekty diety jesiennej nie są spektakularne. Nie warto jednak z niej całkowicie rezygnować, dieta jesienna uznawany jest za zdrowy sposób na redukcję masy ciała, który nie przeciążać organizmu i nie wywołuje efektu jo-jo. Jadłospis jesienny można powtarzać co 2-3 miesiące, dla ugruntowania się jego efektów.
Dieta jesienna na smutki
Po lecie wiele osób walczy z jesiennymi smutkami, a nawet sezonową depresję. Dieta jesienna może pomoc w radzeniu sobie z obniżeniem nastroju. W jej menu muszą znaleźć się produkty, które pobudzają produkcję hormonu szczęścia. Ważnymi jej składnikami są więc migdały, rodzynki, suszone śliwki, ziarna dyni, płatki owsiane, kasze gruboziarniste czy rośliny suche strączkowe. Produkty te zawierają magnez i żelazo, czyli dwa pierwiastki uważane za antystresowe. Pozwalają one zniwelować stres, smutek i zmęczenie.
Warto również wspomnieć, że korzystnie na poprawę samopoczucia wpływają też wielonienasycone tłuszcze, w które obfituje dieta jesienne. Te znajdziemy przede wszystkim w rybach. Dania rybne i mięsne dobrze jest doprawiać przyprawami takimi jak chili czy papryka. Ich zadaniem jest pobudzanie mózgu do wydzielania endorfin. Pozytywnie na samopoczucie wpływają również przyprawy korzenne. Zaliczamy do nich goździki, cynamon, imbir, kurkumę i gałkę muszkatołową. Dodawane do kawy, herbaty czy gorącej czekolady rozgrzeją organizm i poprawiają humor.
Dieta jesienna – o czym pamiętać?
Przechodząc na dietę jesienna, warto pamiętać o kilku zasadach. Pierwsza mówi, że absolutnie nie powinniśmy zapomnieć o śniadaniu i to nie byle jakim. Na bok trzeba odstawić kanapki czy musli z jogurtem. Jesienią na śniadanie najlepiej jest zjeść jajecznicę lub śniadaniową zupę np. z płatków owsianych. Dobre produkty na śniadanie to także kasza jaglana z dodatkiem owoców, miodu i nasion.
Drugą zasadą diety jesiennej jest spożywanie dużej ilości ciepłych zup, których zadaniem jest rozgrzać zmarznięty organizm. Jesienne zupy mają też zapobiegać napadom głodu. Jesienią warto sięgać po zupy z warzyw korzeniowych np. pora, cebuli, buraków. Dobrym rozwiązaniem są też zupy fasolowe i z soczewicy. Nie zapomnijmy też o mocy tradycyjnego rosołu.