Trwająca 13 dni dieta holenderska to niezwykle rygorystyczny, ale skuteczny plan żywieniowy. Pomaga on zrzucić znaczna ilość kilogramów w stosunkowo krótkim czasie. Trzeba jednak pamiętać, że dieta holenderka potrafi być niebezpieczna dla zdrowia. Przebywanie na nie przez dłuższy czas prowadzi do znacznego osłabienia organizmu oraz niedoborów witaminowych. Zobacz, jakie są zasady i efekty diety holenderskiej.

Dieta holenderska znana jest pod wieloma nazwami. Inaczej mówimy o niej dieta 13- dniowa lub kopenhaska. Jest one restrykcyjnym planem żywieniowym, który ma na celu zrzucenie zbędnych kilogramów. Należy zaznaczyć, że aby efekty diety holenderskiej były widoczne, to jadłospisu należy bezwzględnie przestrzegać. Ponadto konieczne jest unikanie wszelkich rodzajów alkoholu, słodyczy i produktów zbożowych.

Zasady diety holenderskiej

Zasady diety kopenhaskiej są niezwykle restrykcyjne, dlatego niewiele osób może na niej wytrwać. Zasad tych należy bezwzględnie przestrzegać. Przede wszystkim osoba odchudzająca powinna się trzymać ścisłego jadłospisu. Ten jest z góry ustalony. Zakłada on spożywanie 3 posiłków dziennie. Pierwszy (śniadanie) należy zjeść pomiędzy godziną 8 a 9, drugi między 12 a 14.00, a kolację przed 18.00. Dieta dopuszcza jedynie 30-minutowe odstępstwa od tych wskazań. Między posiłkami zabronione jest podjadanie czy dodawanie potraw do jadłospisu. W przypadku odstąpienia od zasad dietę należy rozpocząć jeszcze raz – nie można jednak tego robić wcześniej niż po upływie 3 miesięcy.

Oprócz ścisłego trzymania się menu na diecie holenderskiej ważne jest nawadnianie organizmu. Codziennie powinno się wypijać 1,5 litra wody mineralnej. Zadaniem płynów jest wypełnienie żołądka, częściowe stłumienie uczucia głodu oraz poprawa trawienia. Wodę mineralną można zastąpić, sięgając po zieloną herbatę bez cukru – napój można pić w dowolnych ilościach.

Dieta holenderska trwa maksymalnie 13 dni. Jej trwania nie można przedłużać. Wynika to z tego, że jadłospis diety holenderskiej dostarcza bardzo mała ilość kalorii – ok. 400-800 dziennie. Oznacza to, że w jej wyniku mogą pojawiać się liczne skutki uboczne takie jak zawroty głowy, niedobory witamin i minerałów. Przechodząc na dietę kopenhaską, trzeba się także przygotować na bardzo monotonny jadłospis, w którym dominują jaja na twardo, kwa, szpinak, gotowane mięso. Z racji tego, że dieta znacznie obciąża organizm, można ją stosować nie częściej niż raz na 2 lata.

Jakie są efekty diety holenderskiej?

Dieta holenderska daje szybkie i spektakularne efekty. Wskazuje się, że w ciągu 13 dni pozwala ona zgubić nawet do kilkunastu kilogramów. Najczęściej spadek wagi wynosi od 7 do 20 kilogramów. Tak znaczący spadek wagi jest spowodowany odwodnieniem i utratą masy mięśniowej, a nie spalaniem tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że efekty diety holenderskiej są niezwykle nietrwałe. Dieta bardzo często wywołuje efekt jo-jo. Jeśli chce się go uniknąć, po 13 dniach należy zrezygnować ze słodyczy i innych produktów bogatych w węglowodany. Po zakończeniu diety warto też sięgnąć po suplementy witaminowe, które uzupełnia niedobory składników pokarmowych.

Czy dieta holenderska jest zdrowa?

Opinie na temat diety holenderskiej są skrajne. Jedni uważają ja za błyskawiczną i niezwykle skuteczną metodę walki z dodatkowymi kilogramami, drudzy podkreślają jej skutki uboczne. Przeciwnicy diety ostrzegają, że nie jest ona dla wszystkich. Ze stosowania diety kopenhaskiej powinny zrezygnować osoby o znaczenie nadwadze, intensywnie pracujące fizycznie, uprawiające sport, o złym stanie zdrowia (przeciwwskazaniem jest cukrzyca, choroby układu krążenia, miażdżyca, choroby nerek, problemy żołądkowe, osteoporoza). Dieta holenderska nie jest również rozwiązaniem dla nastolatków i dzieci.

Jadłospis diety holenderskiej

Jadłospis diety holenderskiej jest z góry ustalony i nie dopuszcza żadnych odstępstw. Rozpisany jest na 13 dni – z tym, że po tygodniu się powtarza. Jedynym dopuszczalnym odstępstwem jest zamiana menu obiady i kolacji, ale uwaga: tylko jednego dnia.

DZIEŃ 1. i 8.

Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru

II śniadanie: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, pomidor

Obiad: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną

DZIEŃ 2. i 9.

Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru

II śniadanie: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną

Obiad: plaster szynki, 2–3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 3. i 10.

Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru, grzanka

II śniadanie: gotowany szpinak, świeży owoc, pomidor

Obiad: plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną

DZIEŃ 4. i 11.

Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru

II śniadanie: tarta marchewka, jajko na twardo, twarożek naturalny

Obiad: sałatka owocowa, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 5. i 12.

Śniadanie: duża tarta marchew z cytryną

II śniadanie: duża chuda ryba

Obiad: befsztyk, sałata i brokuły

DZIEŃ 6. i 13.

Śniadanie: kubek czarnej kawy, kostka cukru

II śniadanie: kurczak, sałata z olejem i cytryną

Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka

DZIEŃ 7. i 14.

Śniadanie: kubek herbaty bez cukru

II śniadanie: chude grillowane mięso

Obiad: NIC

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here