Fasola to warzywo, które od kilka lat okryte jest złą sławą. Przez wielu uważane jest za warzywo wzdymające, które powoduje gazy. Okazuje się jednak, że fasola posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Jedną z nich jest pomoc w redukcji nadprogramowych kilogramów. Odchudzające właściwości fasoli wynika z tego, że zawiera on wiele cennych i wartościowych dla organizmu substancji.

Fasola to warzywo strączkowe znane już od wieków. Sięgali po nią już pierwsi mieszkańcy Ameryki Południowej i Środkowej. To właśnie z tych obszarów wywodzi się to smaczne warzywo. Dziś fasola uprawiana jest na całym świecie, również w Polsce, gdzie przywędrowała w XVI wieku.

Mity na temat fasoli

Fasola, choć smaczna przez lata była wykluczana z diety. Warzywo to postrzegane było jako te wywołujące wzdęcia i gazy. Okazuje się jednak, że za wzdymające właściwości fasoli odpowiada jej niewłaściwe przygotowanie. Aby uniknąć nieprzyjemnych problemów żołądkowych, zaleca się fasolę namoczyć przed gotowaniem a przed podaniem przyprawić ją majerankiem lub tymiankiem.

Mitem na temat fasoli jest również to, że warzywo to tuczy. Współczesne badania pokazują coś zupełnie innego i mówią o odchudzających właściwościach fasoli. Zaleca się, aby warzywo włączać do diet na redukcję wagi.

Fasola podczas odchudzania

Odchudzające właściwości fasola zawdzięcza przede wszystkim zawartym w niej węglowodanów. Te rozkładają się powoli, dzięki czemu na długo zapewniają uczucie sytości i zapobiegają chęci podjadania pomiędzy posiłkami. Fasola w odchudzaniu pomoże również ze względu na obecność w niej błonnika pokarmowego. Błonnik wspomaga regularne wypróżnianie i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Oprócz właściwości odchudzających fasola to również cenne źródło witamin i minerałów. W warzywie znajdziemy sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, karoteny i witaminy z grupy B oraz C. Wszystko to sprawia, że oprócz odchudzania fasola pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Coraz szerzej mówi się również o tym, że fasola w diecie działa przeciwnowotworowo.

Fasola w diecie odchudzającej – efekty

Naukowcy z National Center for Health Statistics wskazują, że fasola w diecie na redukcję wagi pomaga zrzucić średnio 3 kilogramy. Po warzywo sięgać mogą sięgać zarówno osoby dorosłe, jak i nastolatki. Trzeba jednak pamiętać, aby fasolę na odchudzanie spożywać regularnie i to pod różną postacią. Dzięki temu nie tylko się schudnie, ale i ograniczy ryzyko otyłości o 22%.

Jak jeść fasolę na odchudzanie?

Fasol ę na odchudzanie można jeść na wiele sposobów. Przed gotowaniem warto ją namoczyć – najlepiej pozostawić ją w wodzie na całą noc lub gotować przez 5 minut i dopiero wtedy odstawić do moczenia na godzinę. Warzywo soli się dopiero pod koniec gotowania lub po ugotowaniu.

Z fasoli można przygotować wiele potraw. Tą najbardziej rozpowszechnioną jest zupa fasolowa. W Polsce popularna jest również fasolka po bretońsku. Warzywo można dodawać także do sałatek, burritos (tortilli z fasolą), feijoady lub też tworzyć z niego pasty kanapkowe i do dań głównych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here