Szukając skutecznego sposobu na redukcję masy ciała, warto sięgnąć po dietę cebulową. Pozwala ona nie tylko schudnąć, ale i wzmocnić organizm. Dieta cebulowa jak sama jej nazwa wskazuje, oparta jest na jedzeniu niskokalorycznych warzyw cebulowych. Uważane są one jako niezwykle efektywny spalacz tłuszczu. Sprawdź, na czym polega dieta cebulowa, jakie są jej efekty i jakimi zasadami kierować się odchudzając się z pomocą cebuli.

Dieta cebulowa zakłada prowadzenie kuracji odchudzającej 2-3 tygodnie. W tym czasie spożywać należy przede wszystkim warzywa cebulowe. Nie oznacza to oczywiście jedzenie tylko cebuli. Rekomendowane jest też spożywanie pora, szczypiorku czy czosnku. Wszystkie te rośliny przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz dostarczają do organizmu witamin z grupy B i witaminy C. Warto również wspomnieć, że dieta cebulowa jest nie tylko skuteczne, ale i niezwykle korzystna dla zdrowia. Oprócz redukcji wagi zapewnia wzmocnienie naturalnej odporności.

Kto powinien przejść na dietę cebulową?

Dieta cebulowa uznawana jest za tą z serii odchudzających. Polecana jest osobom z niewielką nadwagą. Na diecie cebulowej nie schudnie się kilkunastu kilogramów w miesiąc. Aby na nią przejść, trzeba również być zdrowym. Nie powinno się zmagać z chorobami przewlekłymi lub innymi problemami zdrowotnymi.

Z diety cebulowej powinny zrezygnować kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Nie jest ona również wskazane osobom z tendencją do wzdęć i zmagającymi się z wrażliwością przewodu pokarmowego.

Na czym polega dieta cebulowa?

Dieta cebulowa zakłada jedzenie 4-5 posiłków dziennie, w których dominują warzywa cebulowe. Najlepiej rośliny jeść surowe lub ugotowane, zabronione jest ich smażenia. Aby dieta przyniosła oczekiwane efekty, konieczne jest ograniczenie do minimum, a nawet całkowita rezygnacja z produktów bogatych w tłuszcze i węglowodany.

Dlaczego dieta cebulowa działa?

O tym, że dieta cebulowa działa mówią zarówno osoby, które z niej skorzystały, jak i dietetyczny. Fenomen tego planu odchudzającego polega na tym, że warzywa cebulowe mają niską kaloryczność. Ilość kalorii zawartych w cebuli to ok. 30-35 kcal w 100 g cebuli, 29 kcal w szczypiorku, 24 kcal w porze. Najbardziej kalorycznym warzywem spożywanym na diecie cebulowej jest czosnek, zawiera on 146 kcal w 100 g, dlatego trzeba go spożywać w ograniczonych ilościach.

Właściwości odchudzające warzyw cebulowych wynikają nie tylko z ich niskiej kaloryczności, ale i z zawartego w nich błonnika. Włókno pokarmowe poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom. Oprócz tego w warzywa cebulowych znajduje się oligofruktoza – błonnik, który zmniejsza poziom greliny, czyli hormonu pobudzającego apetyt i hamującego poczucie głodu. Oprócz tego w warzywach cebulowych znajdują się duże ilości chromu. On również hamuje apetyt, zwłaszcza na słodycze.

Czy dieta cebulowa jest zdrowa?

Dieta cebulowa uważana jest za jedną ze zdrowszych diet odchudzanych. Nie obciąża ona organizmu, nie wywołuje efektu jo-jo. Co ważne jedzenie warzyw cebulowych pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia, m.in. podnosząc odporność immunologiczną. Jest to możliwe dzięki właściwościom zdrowotnym poszczególnych warzyw jedzonych na diecie cebulowej. Jakie one są?

  • Cebula jest cennym źródłem witaminy A; wpływa ona m.in. na wygląd skóry; w cebuli znajdziemy także witaminę B1, stosowną w chorobach układu nerwowego, oraz witaminę PP regulującą poziom cholesterolu we krwi; dodatkowo cebula to cenne źródło witaminy C, wzmacniającej odporność organizmu; jako właściwości cebuli wskazuje się także usuwanie nadmiaru wody z organizmu i przyspieszenie wydzielanie się soków trawiennych;
  • Por – jest bogatym źródłem witaminy A i E nazywanej witaminą młodości; znajdziemy w nim także a także witaminy C i B6; ponadto zawiera pierwiastki mineralne, takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i kwas foliowy; substancje zawarte w porze obniżają poziom “złego” cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego “dobrego”; por dobrze wpływa również na układ odpornościowy i oddechowy; wykazuje także właściwości bakteriobójcze;
  • Czosnek – uznawany jest za naturalny antybiotyk; jest wykorzystywany jako lek na infekcje układu oddechowego i środek na wzmocnienie odporności po przebytym leczeniu antybiotykiem; właściwości czosnku wynikają z zawartych w niego witaminach: A, B1, B2 i C; ząbki czosnku uwalniają układ pokarmowy od toksyn; czosnek działa przeciwzakrzepowo, ponieważ poprawia przepływ krwi w żyłach (dlatego powinny go stosować osoby zagrożone chorobą wieńcową czy wylewem);
  • Szczypiorek – to źródło witaminy C, B1 czy B2, kwasu foliowego i cennych dla organizmu pierwiastków, takich jak np. potas, chlor, wapń, magnez czy fosfor, oraz olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii; szczypior wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom.

Efekty diety cebulowej

Dieta cebulowa nie daje spektakularnych efektów. Przebywając na niej, można schudnąć kilku czy kilkunastu kilogramów w tydzień, czy miesiąc. Jako jej efekty podaje się redukcję masy ciała o ok. 0,5-1 kilogram tygodniowo. Oznacza to, że dieta cebulowa pomocna jest tylko w wysmukleniu sylwetki i zgubieniu kilu nadprogramowych kilogramów. Nie sprawdzi się ona przy dużej nadwadze i otyłości.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here