Bycie na diecie to coś więcej niż stałe opowiadanie o tym rodzinie i znajomym. To również znacznie więcej niż odmawianie sobie w ciągu dnia słodyczy tylko po to, aby na kolację zjeść podwójną porcję mięsa i przepić syty posiłek colą. Mimo, że większość z nas wie, co jest pożądane, a co lepiej omijać w swojej diecie (nie tylko odchudzającej, ale po prostu prozdrowotnej), nasze wybory żywieniowe są często kwestią przypadku. Nie pochylamy się nad listą zakupów spożywczych, nie planujemy posiłków z wyprzedzeniem – to bez sensu. Powinniśmy obrać pewną drogę i się jej konsekwentnie trzymać, aby zapewnić sobie maksymalne korzyści zdrowotne ze spożywanych posiłków. Co powinniśmy jeść? Jakie są zasady zdrowej diety?

Sztuka wyboru – jakie korzyści płyną ze zdrowego odżywiania?

Znasz to uczucie, kiedy pół godziny po posiłku lub przekąsce znowu jesteś głodny? Poświęciłeś całą swoją przerwę w pracy na zjedzenie czegoś, co w konsekwencji tylko pobudziło twój apetyt (np. jabłko), a do końca zmiany pozostały jeszcze 4 długie godziny, podczas których żołądek wydawać będzie przeróżne odgłosy. Obiecujesz sobie, że po pracy skoczysz do sklepu i przygotujesz na jutro posiłek, który będzie maksymalnie syty i nie powielisz błędu z dnia dzisiejszego.

Wchodzisz do sklepu i właściwie gubisz się między półkami uginającymi się pod najróżniejszymi produktami żywieniowymi. Mijasz regał eko i przechodzisz do kolejnego, w którym co drugi produkt ma jakąś zieloną nalepkę lub inny znaczek świadczący o super mocy i nieprawdopodobnych właściwościach odżywczych. I wtedy zdajesz sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach nawet do zakupu płatków śniadaniowych przydałby ci się przewodnik. Co kupić?

Sięgnij po wysokoenergetyczną żywność – twój organizm potrzebuje „paliwa”, którego źródłem jest jedzenie.

Kluczem do prawidłowego odżywiania i utrzymania wagi jest plan dopasowany przede wszystkim do stylu twojego życia. Korzyści płynące z wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych są ogromne, między innymi możesz:

  • Żyć dłużej
  • Wyglądać młodziej
  • Mieć więcej energii
  • Schudnąć
  • Obniżyć poziom cholesterolu we krwi
  • Zapobiegać, a nawet leczyć choroby serca
  • Zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka prostaty, piersi i innych
  • Mieć lepszy wzrok na starsze lata
  • Zapobiegać i leczyć cukrzycę
  • Zmniejszyć zapotrzebowanie na środki farmaceutyczne
  • Utrzymać mocne kości
  • Uniknąć impotencji
  • Uniknąć udaru
  • Zapobiegać kamicy nerkowej
  • Zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę typu I
  • Łagodzić zaparcia
  • Obniżyć ciśnienie krwi
  • Uniknąć choroby Alzhaimera
  • Pokonać artretyzm.

To tylko niektóre korzyści płynące ze zdrowej diety, a ich cena to… po prostu zmiana nawyków żywieniowych na lepsze.

Zasady diety. Co jeść, aby zapewnić sobie energię i zdrowie?

  1. Odżywianie to połączone działanie niezliczonych substancji, a całość to coś więcej niż tylko suma jego części

Substancje odżywcze, jakie dostarczamy do organizmu podczas posiłku, zostają zaangażowane w serię reakcji działających wspólnie w naszym ciele, aby zapewnić nam zdrowie. W komórkach naszego ciała odbywają się „kontrole” decydujące między innymi o tym, jaka ilość danego składnika jest potrzebna i kiedy zachodzi każda pojedyncza reakcja.

  1. Suplementy witaminowe nie są panaceum na wszelkie dolegliwości

Suplementy nie powodują utrzymania organizmu w zdrowiu i mogą powodować nieprzewidziane skutki uboczne. Ponadto zdarzają się przypadki osób, które ze względu na zażywanie suplementów odkładają zdrową dietę na bok, myśląc, że nie ma to wpływu na ich zdrowie. Niestety niebezpieczeństw płynących z niezdrowej diety nie da się pokonać suplementacją.  Składniki odżywcze są bardzo ważne, ale zdecydowanie lepiej spożywać je w posiłkach niż w postaci tabletek. Izolowanie składników odżywczych i próbowanie uzyskania korzyści równych korzyściom płynącym z ogółu dziennych posiłków ujawnia niewiedzę o tym, jak odżywianie działa  w organizmie.

Kilka ważnych zasad dotyczących zdrowego odżywiania

  • Odżywiaj się regularnie – nie dopuść do tego, aby Twój żołądek był maksymalnie wygłodzony – jedz kilka razy dziennie ( 4 – 5 razy) w mniej więcej równych odstępach czasu
  • Dbaj o różnorodność posiłków – spożywaj posiłki z różnych grup pokarmów, np. produkty mleczne, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze (masło migdałowe i masło orzechowe są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych), produkty zbożowe jak choćby chleb razowy, otręby, płatki zbożowe i musli (wybieraj to bez cukru)
  • Unikaj nadmiernych ilości tłuszczu i cholesterolu
  • Zaprzyjaźnij się na stałe z warzywami i owocami – powinny stanowić co najmniej połowę tego, co spożywamy w ciągu dnia
  • Nie zapominaj o dodaniu nasion roślin strączkowych do diety
  • Wybieraj do zjedzenia zdrowe węglowodany
  • Unikaj nadmiernego spożycia soli
  • Zawsze miej przy sobie wodę i pij ją regularnie w ciągu całego dnia
  • Pożegnaj się alkoholem
  • Ogranicz cukier – nadmiar cukru w diecie szkodzi zdrowiu m. in. prowadzi do nadwagi, otyłości, chorób serca, cukrzycy, źle wpływa na pracę mózgu i nerek, powoduje osłabienie, ból głowy i in.
[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here