Czarny ryż należy do czołówki najzdrowszych produktów na świecie. Badania pokazują, że zawiera on  niezwykle dużo cennych dla organizmu minerałów i składników odżywczych, a przy tym ubogi jest w szkodliwe cukry. Czarny ryż posiada o wiele więcej właściwości zdrowotnych niż jego biała odmian. Do tej pory niedoceniany, w ostatnim czasie zaczął królować na talerzach tych, którzy chcą jeść zdrowo i pożywnie. Zobacz, jakie są właściwości czarnego ryżu oraz dlaczego warto go jeść.

Czarny ryż – czym jest?

Czarny ryż znany jest już od wieków. W zamierzchłych czasach jedzony był przede wszystkim przez chińskich cesarzy. Dziś czarny ryż stał się produktem łatwo dostępnym i bez problemu można kupić go w większości europejskich sklepów. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości jest on droższy od białej odmiany.

Czarny ryż, który możemy kupić dziś w sklepach, uprawiany jest przede wszystkim w Indonezji i Tajlandii. Nazywany również zakazanym ryżem ma łagodny orzechowy smak i jak jego nazwa mówi czarny kolor, który po ugotowaniu zmienia się w głęboki fiolet. Czarny ryż od białego różni się również konsystencją – jest ona klejąca.

Jakie związki i witaminy zawiera czarny ryż?

Popularność czarnego ryżu wynika przede wszystkim z jego prozdrowotnych właściwości, a na te wpływają zawarte w produkcie związki i witaminy. Czarny ryż jest niezwykle bogatą w wartości odżywcze odmianą ryżu. Zawiera m.in. aż 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten, witaminę E, polifenole, flawoidy oraz duże ilości błonnika. Co ważne, wartości odżywcze zawarte w czarnym ryżu szybko i łatwo wchłaniają się do ludzkiego organizmu.

Wymieniając właściwości czarnego ryżu, warto również zaznaczyć, że dostarcza on do organizmu o wiele mniej kalorii, węglowodanów, tłuszczy oraz niezdrowych białek niż ryż biały. Wartości te w przypadku czarnej odmiany są o połowę mniejsze. Stąd też czarny ryż uważany jest nie tylko za ten zdrowszy niż biały, ale i jaśminowy czy brązowy.

Właściwości prozdrowotne czarnego ryżu

Właściwości prozdrowotne czarnego ryżu są bardzo duże. Wśród tych najczęściej wymienia się:

  • dostarczanie do organizmu dużej ilości przeciwutleniaczy – ciemna barwa czarnego ryżu jest wynikiem tego, że znajdują się w nim duże pokłady przeciwutleniaczy; najwięcej ich zawarte jest w zewnętrznej warstwie ziaren; duża ilość antyoksydantów sprawia, że czarny ryż zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, ogranicza rozwój wolnych rodników, które powodują wiele chorób oraz okresowych infekcji, wspomaga profilaktykę nowotworów i cukrzycy, pozytywnie wpływa na funkcje mózgu oraz stany zapalne;
  • wspomaganie zdrowia oczu, skory i układy odpornościowego – jest to możliwe dzięki zawartości w czarnym ryżu dużej ilości witaminy E;
  • wspomagania oczyszczenia organizmu – zawarte w zakazanym ryżu związków pomagają oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych substancji;
  • dostarczanie błonnika – w czarnym ryżu znajdziemy również duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, biegunce i wzdęciom; błonnik jest także związkiem,  który wiąże toksyny i odpady w przewodzie pokarmowym, a równocześnie wypłukuje je po zakończeniu trawienia; dodatkowo sprawia on, że po posiłku czujemy się syci i najedzeni, dzięki czemu nie podjadamy;
  • wspomaga odchudzanie – czarny ryż jest jednym z produktów polecanych osobom na dietach odchudzających; wysoka zawartość błonnika sprawia, że zapobiega on przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami;
  • dostarcza białko do organizmu – czarny ryż dostarcza do organizmu o wiele więcej białka niż inne produkty pełnoziarniste; w 100 g porcji czarnego ryżu znajdziemy 8,5 g białka; będzie wykorzystywane ono do budowy tkanek oraz tkanki mięśniowej;
  • wspomaga profilaktykę serca – dieta obejmująca czarny ryż wspomaga również profilaktykę serca, dzięki temu, że wpływa na poziom cholesterolu we krwi; zawarte w tej odmianie ryżu związki fitochemiczne powodują, że poziom złego cholesterolu we krwi obniża się, a więc spada również ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Czarny ryż – odmiany i gotowanie

Dziś czarny ryż można kupić w wielu odmianach. Najpopularniejsza jest odmiana indonezyjska oraz jaśminowy czarny ryż tajski. Mają one bardzo podobne właściwości. Chcą włączyć czarny ryż do swoje diety, należy również pamiętać, że konieczne jest jego odpowiednie przyrządzenie. Gotuje się go podobnie jak ryż biały, z tym że o wiele dłużej. Aby był on zdatny do spożycia, trzeba gotować go ok. 45 minut. Przed gotowaniem najlepiej namoczyć jest go w wodzie przez kilka godzin, skróci to czas gotowania, a dzięki temu zmniejszy się utratę witamin i polifenoli, która występuje w czasie obróbki.

Z czym jeść czarny ryż?

Czarny ryż podobnie jak biały można dodawać do każdej potrawy. Jednak ze względu na swój specyficzny smak zazwyczaj poleca się go do dań jarskich, warzyw i owoców. Zakazany ryż można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno np. w sałatkach. Ta odmiana ryżu powinna znaleźć się w diecie osób chcących zgubić zbędne kilogramy, cierpiących na cukrzycę czy zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Po czarny ryż mogą też sięgnąć osoby, które chcą się zdrowo odżywiać.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here