Czarna porzeczka to popularny owoc sezonowy. Chętnie dodawany jest on do deserów, ciast, ciasteczek czy też jedzony solo. Dostępność czarnej porzeczki jest bardzo duża. Bez problemu można ją wyhodować w przydomowym ogródku. Warto pamiętać, że czarna porzeczka to również naturalny lek stosowany od wieków. Medycyna lecznica przede wszystkim wykorzystuje sok z czarnej porzeczki. Pomaga on w leczeniu wielu dolegliwości na czele z przeziębieniem. Poznaj wszystkie właściwości czarnej porzeczki.

Czarna porzeczka to znany wszystkim owoc. Jego zastosowanie jest niezwykle powszechne. Po czarną porzeczkę sięga się w kuchni, dietetyce, medycynie ludowej oraz kosmetyce. Tak szerokie zastosowanie czarnej porzeczki wynika z witamin i minerałów zawartych w owocu.

Czym jest czarna porzeczka?

Czarna porzeczka jest owocem rosnącym na krzewie. Krzew porzeczki może być wykorzystywany jako ozdoba przydomowych ogródków. Dorasta do 1,5 m wysokości. Uprawa czarnej porzeczki nie należy do najtrudniejszych. Przy owocowaniu krzew wykształca drobne, ciemnogranatowe owoce jagodowe. Charakteryzują się one pysznym smakiem, a także zawierają wiele właściwości zdrowotnych.

Wartości odżywcze czarnej porzeczki

Czarna porzeczka to owoc mało kaloryczny. W 100 g znajduje się tylko 51 kalorii – można go więc wykorzystywać do przygotowywania dietetycznych posiłków. W porzeczce zamiast kalorii znajdziemy natomiast niewielkie ilości białka oraz węglowodanów, a także duże pokłady witaminy C. Wskazuje się, że 100 g czarnej porzeczki to ponad 240% dziennego zapotrzebowania człowieka na witaminę C. W czarnej porzeczce znajdziemy również witaminę A, E i z grupy B, potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Właściwości czarnej porzeczki

Czarna porzeczka chętnie wykorzystywana jest przez medycynę naturalną. Wszystko przez wysoką zawartość witaminy C. To właśnie ona odpowiada za większość właściwości czarnej porzeczki. Medycyna ludowa poleca ten owoc w walce z przeziębieniem, obniżoną odpornością, przy słabych naczyniach krwionośnych, paradontozie i próchnicy zębów. Wskazuje się równie, że czarna porzeczka poprawia działanie układu pokarmowego, dzięki zawartym w niej błonniku oraz związkach o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w czarnej porzeczce flawonoidy (przeciwutleniacze) łagodzą stany zapalne organizmu, opóźnia procesy starzenia się, obniżają poziom złego cholesterolu i stabilizują ciśnienie krwi. Po czarną porzeczkę warto też sięgnąć, kiedy chce się oczyścić organizm z toksyn takich jak metale ciężkie, a także chcąc profilaktycznie zadbać o narząd wzroku. Dzięki dużej ilości witaminy A czarna porzeczka może zahamować proces rozwoju licznych chorób oczu.

Jak przygotować sok z czarnej porzeczki?

Sok z czarnej porzeczki stosuje się zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu. Ma on działanie wzmacniające, odtruwające, moczopędne, napotne, przeciwgorączkowe i odżywcze. Jego zażywanie zaleca się przy kaszlu, przeziębieniu, infekcjach górnych dróg oddechowych, osłabieniu, chorobach zakaźnych i skórnych, rekonwalescencji po chorobie. Sok z czarnej porzeczki można też pić profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym. Zwiększa on odporność i zminimalizuje ryzyko zachorowania na sezonowe infekcje.

Sok z czarnej porzeczki można kupić w wielu sklepach. Wybierając produkt, warto zwrócić uwagę na jego skład i wybierać sok jak najbardziej naturalny. Sok z czarnej porzeczki można również przygotować samodzielnie. Robi się go z oczyszczonych z gałązek owoców. Aby zabezpieczyć go przed zepsuciem, konieczne jest przygotowanie napoju z cukrem – proces ten nie powinien być zbyt długi, bowiem spowoduje stratę witaminy C.

Napar z liści czarnej porzeczki

Zdrowotne właściwości mają również liście czarnej porzeczki. Są one często stosowanym surowcem zielarskim. W liściach czarnej porzeczki znajdziemy olejki eteryczne, fitoncydy, witaminę C, garbniki, rutynę, sole magnezowe, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B. Do przygotowania naparu wykorzystuje się suszone liście krzewu owocowego. Wyciąg z liści czarnej porzeczki działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, żółciopędnie, moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwobrzękowo, przeciwreumatycznie, odtruwająco, wykrztuśnie, przeciwzapalnie, pobudzająco na apetyt, regulująco na przemianę materii.

Picie naparu z liści czarnej porzeczki zalecana jest w kuracji stanów zapalnych i zakażeń układu moczowego oraz przy kamicy moczowej. Można go również stosować przy kamicy dróg żółciowych, zatruciach, bólach brzucha, zaburzeniach trawienia, biegunkach i nudnościach.

Olej z pestek czarnej porzeczki

Olej z pestek czarnej porzeczki jest mniej znaną substancją. Warto jednak dowiedzieć się o nim więcej. Jest on skutecznym lekiem na zapalenie skory u dzieci. Preparat można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Nie wywołuje on skutków ubocznych. Olej z pestek czarnej porzeczki jest stosunkowo tanim specyfikiem. Swoje właściwości zawdzięcza obecnym w nich kwasach gamma-linolowym oraz stearydynowaym. Olej z pestek czarnej porzeczki dermatologia wykorzystuje w leczeniu egzemy, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, trądziku i innych dermatozach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here