Cytryna prawdopodobnie pochodzi z Indii i została sprowadzona na Zachód przez rzymskich kupców dwa tysiące lat temu. Skórka cytryny w kuchni wydobywa smak niemal każdego jedzenia, a zapewne wszyscy kojarzymy plaster cytryny podawany z owocami morza. Cytryny i limonki stały się sławne w XVII w., kiedy okazało się, że wyleczyły żeglarzy ze szkorbutu, spowodowanego niedoborem witaminy C.
Sok z cytryny, o jasnym kolorze i cierpkim smaku, jest bardzo charakterystycznym dodatkiem smakowym do zwykłej szklanki wody lub do deserów, sałatek, owoców morza czy mięsnych potraw. Sok z cytryny ma niską kaloryczność i jest źródłem niezbędnych składników odżywczych.
Sok z cytryny – niskokaloryczny, o niewielkiej zawartości tłuszczu
Jednorazowa porcja soku z cytryny ma tylko 3 kalorie i mniej niż 1/4 grama tłuszczu. Co ciekawe, sok z cytryny sam w sobie nie ma żadnych specjalnych właściwości, które pomagają w utracie wagi, natomiast regularne zastępowanie soku z cytryny w żywności o większej kaloryczności może dodatkowo zwiększyć deficyt kalorii, co z czasem może doprowadzić do utraty wagi. Przykładem zastępowania sokiem z cytryny innych produktów jest dip lub sos do sałatki – użyj zamiast niego soku z cytryny, aby mieć gwarancję smaku i zarazem bardzo niskiej kaloryczności dania. Używaj soku z cytryny w marynatach – kwas zawarty w soku z cytryny zmiękcza mięso. Cytryna dodaje smaku bez zwiększania kaloryczności dania.
Utrata masy ciała a cytryna
Badania wykazały, że bardzo dobrym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów jest wyeliminowanie toksyn z organizmu i utrzymanie zdrowej wątroby oraz układu trawiennego. Słabe trawienie utrudnia utratę wagi, ponieważ zatrzymuje w organizmie pokarm w celu uzyskania składników odżywczych potrzebnych do spalania tłuszczu i powoduje nagromadzenie się toksyn we krwi, co z kolei spowalnia metabolizm. Właśnie wtedy na ratunek przychodzi sok z cytryny i jej skórka. Dodanie tych składników do naszej diety pomoże poprawić pracę naszego układu trawiennego i zachęci wątrobę do jak najlepszego funkcjonowania. Należy jednak pamiętać, że zrównoważona dieta pozostaje kamieniem węgielnym w osiąganiu i utrzymywaniu idealnej wagi.
Zalety spożywania soku z cytryny
Oto niektóre z wielu zalet spożywania soku z cytryny:
- Pomaga w trawieniu i eliminowaniu toksyn z organizmu
- Szklanka wody z dodatkiem soku z cytryny nie zawiera prawie żadnych kalorii.
- Pobudza układ odpornościowy dzięki wysokiej zawartości witaminy C
- Cytryny mają działanie alkalizujące na organizm.
- Cytryny są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga organizmowi budować kolagen i zwalczać choroby, takie jak przeziębienie
- Cytryna zawiera znaczne ilości potasu, fosforu, wapnia, magnezui kwasu cytrynowego.
- Sok z cytryny zapobiega rozwojowi bakterii.
- Pomaga wyeliminować kwas moczowy, tym samym zmniejszając stan zapalny i ból stawów.
- Sok z cytryny pomaga wzmocnić wątrobę.
- Chociaż jest kwaśny, może pomóc złagodzić zgagę.
- Pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek i trądziku.
- Sok z cytryny może pomóc w zapobieganiu problemom z oczami.
- Może również pomóc żołądkowi produkować soki trawienne.
Sok z cytryny może jednak uszkodzić szkliwo na zębach. Dlatego lepiej wypić go przez słomkę i/lub spłukać usta po jego spożyciu.
Dieta cytrynowa
Zwolennicy diety cytrynowej twierdzą, że główną jej zaletą jest neutralizowanie toksyn chemicznych w organizmie i wyrzucanie ich z komórek. Praktykujący dietę cytrynową piją napój ze świeżo wyciśniętych cytryn, syropu klonowego, pieprzu cayenne i wody przez okres 10 dni. Dieta ta powoduje szereg działań niepożądanych, a niektóre z nich mogą być niebezpieczne. Koniecznie skonsultuj stosowanie diety cytrynowej z lekarzem, aby ustalić, czy jest ona bezpieczna dla Ciebie. Dieta cytrynowa poważnie ogranicza spożycie kalorii przez wspomniany wyżej okres 10 lub więcej dni. Głód i apetyt na jedzenie są częstym skutkiem ubocznym diety cytrynowej. Dieta cytrynowa naprawdę potrafi przynieść efekty, ponieważ spalamy więcej kalorii niż spożywamy, natomiast jak każda „szybka dieta” może mieć złe skutki zdrowotne dla organizmu i powodować efekt jo-jo. Jest to wada nie tylko tej diety, ale również podobnych diet jednoskładnikowych: chociaż działają doraźnie i w szybkim tempie, nie wypracowują w nas zdrowych nawyków żywieniowych, a co za tym idzie długofalowych efektów.
5 ważnych korzyści płynących z picia wody z cytryną
- Pomaga w utracie wagi. W jaki sposób woda z cytryną pomaga Ci schudnąć? Badania wykazały, że woda pitna w sposób naturalny wzmacnia metabolizm, a wypicie rano szklanki ciepłej wody z cytryną to zdrowy nawyk osób dążących do spadku masy ciała. Aby zwiększyć działanie tej mikstury odchudzającej, pij ją na pusty żołądek. Proporcje: do szklanki ciepłej wody dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny.
- Pomaga w trawieniu. Kwasy występujące w soku z cytryny spowalniają proces trawienia, co pomaga w lepszej absorpcji składników odżywczych przedostających się z pokarmu do naszego organizmu.
- Pomaga w oczyszczeniu wątroby. Enzymy zawarte w soku z cytryny mogą pobudzać funkcje wątroby i pomagać w eliminacji toksyn z organizmu.
- Zapewnia odporność. Sok z cytryny jest dobrym źródłem witaminy C i innych składników odżywczych, które pomagają w poprawie siły układu odpornościowego. Witamina C jest jednym z najprostszych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego, ponieważ pomaga neutralizować wolne rodniki związane ze starzeniem się i chorobami. Jedna cytryna zawiera aż 187% zalecanego dziennego spożycia witaminy C.
- Poprawia Twój stan skóry. Przeciwutleniacze zawarte w soku z cytryny nie tylko pomagają zmniejszyć przebarwienia skóry, ale także pomagają zminimalizować zmarszczki. Może również być stosowany na blizny i plamy starcze w celu ich zmniejszenia.