Co warto wiedzieć o diecie 6-pack?

0
51

Jeśli chcesz spalić tkankę tłuszczową i wyrzeźbić mięśnie, połącz regularne treningi ze zdrową dietą. Nasz catering dietetyczny proponuje m.in. dietę 6-pack. Nie masz już ochoty pić koktajli białkowych? Zobacz, jak wygląda prawidłowo skomponowana dieta.

Kalorie

Nasi specjaliści wyliczą Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i wezmą pod uwagę twoją aktywność fizyczną, wiek, płeć, wagę i wzrost. W przypadku cateringu dietetycznego 6-pack liczenie kalorii jest kluczowe. Większość osób rozpoczynających odchudzanie, zaczyna tracić tkankę tłuszczową, przy spożyciu 13 kalorii na pół kilograma masy ciała. Pod warunkiem, że ćwiczą 3-5 razy w tygodniu. Musisz się też liczyć z tym, że z biegiem czasu twoje zapotrzebowanie kaloryczne zmniejszy się. Warto odchudzać się pod okiem specjalistów, wtedy nie musisz się martwić, że Twój metabolizm spowolni.

Białko i węglowodany

Jeśli celujesz w 6-pack, pamiętaj, że poziom białka w cateringu dietetycznym powinien być wysoki. Zwiększy tempo metabolizmu. Zapobiega również utracie beztłuszczowej masy mięśniowej, która towarzyszy zwykle dietom niskokalorycznym. Dzięki temu nie będziesz ciągle czuć się głodny. Węglowodany od wielu lat budzą wiele kontrowersji. Odgrywają jednak bardzo ważną rolę. Jazda na rowerze może przynieść świetne rezultaty. W ten sposób spalasz tkankę tłuszczową i pozbywasz się nadmiaru wody z organizmu, dzięki temu wyglądasz szczuplej. Musisz jednak uważać, jeśli dostarczasz zbyt mało węglowodanów przez długi czas, poziom energii zaczyna spadać. Pragnienie staje się bardzo silne, a tempo spoczynkowego metabolizmu obniży się. Dlatego specjaliści przygotowujący catering dietetyczny, zalecają, by jeść 25-50 gramów węglowodanów zarówno przed, jak i po treningu.

Tłuszcze

Wreszcie, musisz pamiętać o tłuszczach. Jeśli chcesz wyrzeźbić ładne mięśnie, musisz jeść ich mniej. Ogranicz tłuszcze do zaledwie kilku kilogramów na posiłek. Catering dietetyczny zawiera tłuszcze tylko z najzdrowszych źródeł, takich jak nasiona lnu, olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, tłuste ryby i olej rybny.

Pamiętaj, że długoterminowa dieta podtrzymująca może dostarczać więcej tłuszczu do organizmu (minimum 15% całkowitej liczby kalorii). Unikaj tłuszczu bezpośrednio przed i po treningu. W przeciwnym razie spowolnisz cały proces trawienia. Posiłki okołotreningowe powinny składać się wyłącznie z białek i węglowodanów. Następnie możesz dodać 4-7 gramów tłuszczu do 3-5 innych posiłków w ciągu dnia, w zależności od Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDepilacja laserowa – czy warto?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here