Przypominająca małą kapustę brukselka staje się coraz popularniejszym warzywem. Powstała ze skrzyżowania jarmużu u kapusty głowiastej. Jej niewielkie rozmiary nie sprawiają jednak, że brukselka jest mało wartościowym warzywem. W mini kapuście znajdziemy wiele witamin i minerałów pozytywnie wpływających na zdrowie. Jako główne właściwości brukselki wymienia się działanie przeciwnowotworowe oraz wzmacnianie płodności. Poznaj wszystkie właściwości brukselki i zobacz, jak ją ugotować i podawać.

Brukselka to inaczej kapusta brukselska. Warzywo pochodzi z Belgii i ma wiele właściwości odżywczych. Brukselka wymieniana jest jako częsty składnik diety dzieci oraz młodych mam. Doceniają one warzywo za to, że wspiera układ odpornościowy, działa antynowotworowo oraz wspomaga płodność. Dlatego też po brukselkę powinny sięgać kobiety planujące dziecko i będące w ciąży.

Skąd się wzięła brukselka?

Brukselka jest stosunkowo młody warzywem. Jej ojczyzną jest Belgia. Powstała ona w XVII wieku jako krzyżówka kapusty głowiastej i jarmużu. Warzywo należy do rodziny kapustowatych. Swoim wyglądem przypomina kapustę, jednak jest on niej mniejsza. Brukselka ma wielkość orzecha włoskiego. Warzywo rośnie na potężnej łodydze, która może urodzić do 80 główek kapusty brukselskiej. Roślinę uprawia się zarówno na jej walory ozdobne, jak i jadalne.

Wartości odżywcze brukselki

Brukselka w 85% składa się z wody. Oznacza to, że ma ona niewielką wartość energetyczną i zawiera niewielkie ilości (w 100g warzywa znajdziemy się jedynie 43 kalorię!). Jednocześnie niska wartość energetyczna nie sprawia, że brukselka jest warzywem niewartym uwagi. W tej małej roślinie znajdziemy duże ilości białka, węglowodanów nieprzyswajalnych, błonnika pokarmowego oraz kwasów tłuszczowych omega. Brukselka obfituje też w witaminy, głównie K i C. 100 g tego zielonego warzyw zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na te związki. W brukselce znajdziemy też witaminę E, A, z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, mangan, miedź, cynk, wapń, magnez, fosfor i selen. Warzywo warto jeść także ze względu na bogactwo fitozwiązków – flawonoidów, karotenoidów i izotiocyjanianów. Na szczególną uwagę zasługuje sulforafan – siarkoorganiczny związek chemiczny o właściwościach antyrakowych.

Właściwości brukselki: działanie przeciwnowotworowe

Jedną z właściwości brukselki jest działanie antynowotworowe. Za te właściwości odpowiada sulforafan, który wspomaga usuwanie organizmu toksycznych substancji. Obniża to ryzyko wystąpienia raka płuc, okrężnicy, piersi i prostaty. Swoje antynowotworowe właściwości brukselka zawdzięcza również witaminą C, A i E, cynkowi, miedzi, karotenoidom i chlorofilowi. Substancje te ograniczają działanie wolnych rodników, które uszkadzają DNA komórek. Substancje i związki te nie tylko hamują rozwój nowotworów, ale i zmniejszają ryzyko chorób sercowo – naczyniowych czy neurodegeneracyjnych.

Właściwości brukselki: działanie antyseptyczne i przeciwzapalne

Brukselka działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Oznacza to, że jedzona regularnie podwyższa ogólna odporność organizmu, przeciwdziała wielu chorobom i wspiera ich leczenie. Brukselkę powinno się jeść m.in. przy leczeniu zakażenia bakterią Helicobacter pylori, stanach zapalnych, dnie moczanowej. Sezonowych infekcjach górnych dróg oddechowych.  Warzywo znane jest również jako lek na rozmaite dermatozy oraz sposób na utrzymanie młodego wyglądu skóry.

Właściwości brukselki: działanie na skórę i kościec

Dzięki dużej zawartości witamin właściwości brukselki są o wiele większe niż wyżej wymienione. Warzywo:

  • Pozwala na zachowanie elastyczność skóry i pobudza syntezę kolageny;
  • Utrzymuje odpowiedni stan naczyń krwionośnych, dziąseł, stanów i ścięgien;
  • Przyczynia się do budowy kośćca;
  • Zapewnia prawidłową krzepliwość krwi;
  • Pozwala zachować sprawność narządu wzroku;
  • Przyczynia się do produkcji krwi;
  • Podwyższa jakość plemników;
  • Wpływa na prawidłowy rozwój płodu;
  • Reguluje ciśnienie krwi i pracę serca;
  • Wspomaga funkcje intelektualne;
  • Bierze udział w regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu;
  • Uczennicy w procesach metabolicznych, przy produkcji enzymów i hormonów.

Właściwości brukselki: odchudzanie

Niska zawartość kalorii w brukselce sprawia, że warzywo bez przeszkód można włączyć do diet redukujących wagę. Wspomaga ona odchudzania poprzez duże ilości błonnika, który przyspiesza procesy trawienne oraz oczyszcza organizm. Błonnik zawarty w brukselce sprawia również, że mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami.

Jak ugotować brukselkę?

Brukselka odznacza się charakterystycznym smakiem, który nie każdemu odpowiada. Trzeba też zaznaczyć, że smak brukselki często jest wynikiem jej nieodpowiedniego gotowania. Aby zielone warzywo było smaczne trzeba kupować wyłącznie zdrowe, świeże, jędrne i zielone główki bez żółtych liści. Goryczki z brukselki można się pozbyć dzięki zamrożeniu jej przed gotowaniem lub gotowanie z niewielką ilością mleka. Podczas gotowania nie należy jej przykrywać, dzięki temu odparują związki siarki. Brukselkę powinno się gotować krótki, aby nie pozbawić jej właściwości odżywczych. Gotow, można podawać podsmażoną na maśle z bułką tartą lub solo. Prawidłowo ugotowana dobrze smakuje z serami i orzechami, jako składnik zup i zapiekanek.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here